Priprema pčela za zimu

Trutonja

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Feb 2012
Poruka
89
Lokacija
Novi Sad
Prvo da ti odgovorim u vezi Timola. Šta vredi slovenačkim pčelarima što je Timol ekološki kad su ostali bez pčela? Za pčelare nije bitno šta je na bazi biljaka, a šta hemijski preparat, već šta efikasnije ubija varou. Amitraz se koristi i u drugim granama poljoprivrede i potpuno je bezbedan za upotrebu u pčelarstvu. Amitraz je bio i ostao najefikasnije sredstvo u borbi protiv varoe i za njega još uvek nema adekvatne zamene. Čovek mnoge otrove koristi da bi zdravije živeo, npr. Hlor je bojni otrov koji se koristi za dezinfekciju vode koju čovek upotrebljava za piće.

Drugo, što se tiče tvoje zadnje rečenice poznato je da ti provociraš i vređaš druge članove foruma koji ne misle kao ti, pre svega na SPOS-ovom forumu, kao i na ovom, ali to je tvoj problem.
 
Poslednja izmena:

Trutonja

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Feb 2012
Poruka
89
Lokacija
Novi Sad
Pa nije valjda da ovo nisi znao, to su naši pčelari primenjivali još pre 40 godina.
Ramom građevnjakom može da se zanosi onaj koji ima 3 košnice, a za ozbiljnog pčelara sa 100 ili 300 košnica to je utopija.
Timol preko Majčine dušice su upotrebljavali još 1976. godine kada se varoa prvi put pojavila i ništa ih nije koštalo. Niko nije naivan da podleže propagandi stranih kompanija i njihovih plaćenih promotera u našoj zemlji pa da kupuje njihove papreno skupe preparate. Apigard za 100 društava košta 40 000 dinara, a Amitraz 400 dinara. Za Apigard treba jedan dan da se postavi i jedan da se izvadi, pa puta dva tretmana, a 100 košnica se Amitrazom pomoću topa istretira za 10 minuta i mnogo je efikasnije, pa sad vidi šta ti zagovaraš.
 
Poslednja izmena od urednika:

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Koliko vidim da je ova tema zapostavljena i to vec par godina, evo nam ide pcelarska nova godina i polako priprema drustava za zimu. Da li ste poceli dimiti amitrazom,da li ste koristili apiguard ili fluvalinat. Evo ja sam prvi put za mojih 20 godina tretiranje ubacio u par kosnica apiguard,i u sredu cu da prebrojim opalu varou iz kontrolnih kosnica,jer tada ce biti 2 nedelje. A drugi deo kosnica sa mravljom kiselinom 60% ubacenom u plasticne boce(ugradjene u ram) u koje se ulije MK i isparava preko ili kartona ili krpa od Colour pene.

- - - - - - - - - -- - - - - - - - - -Verovatno vas vecina koristi ili ako ne mislim da ih ima u prodaji ja sam kupio pre 15 godina ali se ne secam vise ni gde

 

Polkic_98

Član
Učlanjen(a)
28 Jan 2017
Poruka
419
Lokacija
Ub
Jos uvek nisam poceo, planiram narednih dana da kupim Super stips i da ih postavim a pocetkom septembra da radim dimljenje Amitrazom. A medisne ramove cuvam tako sto na jedno postolje poredjam medisne nastavke i u njima po dva rama manje razredim tako da vazduh moze da cirkulise, naravno na prvi nastavak sa donje strane i na zadnji sa gornje zakujem mrezicu na ne mogu pcele,misevi i druge bubice da ulaze i na vrh stavim krov da ne zakisiva.
 

diesel d-60

Član
Učlanjen(a)
25 Feb 2012
Poruka
2.068
Lokacija
Vajska
Ja sam prosle godine radio obrnuto u avgustu dimio a posle stavio herba strips.. i prihranu zavrsio do 5. Septembra.. nije bilo lose, al ipak da pitam, mozda neko ima bolji sistem.. a ostao mijedan ram pod krovom do zida i za 2 dana vecmoljac krenio, sad je dobio tretman zamrzivacem i eno okacen pod strehom, za sad je ok..
 
Vrh