Priprema granule sastav i vrste granule po % proteina i mašina za peletriranje..

Nisam jos! Jos su mi delovi kod strugara na obradi zavlaci me ko malog majmuna kaze da ima guzve pa nestize a ja sam rakao da mi nije hitno. Valjda ce da napravi za jedno mesec dana.

Ja sam je radio mozes videti slike na postovima prethodnim.Naime naj bitnije je uskladiti snagu motora i materijal koji se peletira.Motor sa dobrom redukcijom moze i biti jacine i 1 kw,sledeca stvar kako ce se prenos i pogonski deo "nabudziti" je individualna,a nesto sto je definicija i zakon jeste dimenzija valjaka i matrice.Na pisi sta hoces da peletiras i koju kolicinu pa ti pisem dalje.pozz

Radio bih sa kukuruzom, ječmom, stočnim brašnom, i samljeo bih stari kruh na čekičar i mozda djetelinu i neke vitamine. A imam matricu promjera 82 mm, i zanima me koliko obrtaja mora biti brzina. imam i cijev od kroma. i osovinu 30cm i imam komad 8 cm dugacak fi 5cm tak da bi njega kod tokara na dva dijela pa osovinu kroz njih. :)

Poslednja izmena od urednika:
Prva stvar je da nije bitno koliki je promer matrice tj "fi" vec koliko je matrica debela,za peletiranje stocne hrane matrica mora biti debela od 2.3 do 2.7 cm i rupe moraju biti konusne tj da prvih 5mm ide veci precnik od ostatka rupe,materijal mora biti okaljen kako se ne bi brzo istrosila matrica,druga stver je da valjci moraju biti na sto debljoj osovini (ukoliko je sistem fiksnih valjaka i rotirajuce matrice) takodje moraju biti okaljeni,treca stvar jeste napraviti takvu smesu tj koncentrrat koji ce imati vezivo u sebi da bi pelet ispao kompaktan,vezivo se dobija prskanjem secerne melase i povecanjem vlaznosti smese na nekih 10 %,broj obrtaja motora nije toliko bitan koliko je bitna snaga,od broja obrtaja zavisi kapacitet peletiranja u 1 satu

Moja matrica je debela 1 cm. sta bih trebao staviti jos takvu jednu?
a kako da apravim da ide u konus?
od kuda mi šečerna melasa?
kako da povećam vlažnost?
imam motor 1.5kW 2700 o/min jer ja netrebam toga puno mozda 10 kg svakih 15-20 dana!
sori sto puno pitam to me zanima.
a ovaj donji dio kako njega napravit sta izbacuje pelete?

Pa jedino resenje je da napravis novu matricu kod strugara,drugog resenja nema,konus se pravi burgijama koje su konusne ili se jednostavno busi prvo vecom do dubine ok oko 4,5 mm a ostalo je velicina rupe koju zelis,Za kunice velicina peleta je 3mm u precniku znaci onda busis cetvorkom prvo pa posle trojku do kraja.Vlaznost povecavas vodenom parom ili kvasenjem ili jednostavno postoji instrument za merenje vlaznsti pa proveris.rekoh da nije bitna brzina motora vec snaga tj dalji prenos na matricu,to se resava raznim reduktorima,za tvoje potrebe ti onda ne treba melasa,a donji deo za izbacivanje je obican disk od lima velicine tj obima matrice postavlja se 5cm ili vise ispod same matrice,na njega padaju pelete i uz pomoc centrifugalne sile koja deluje na njih taj disk ih izbacuje napolje

Onda cu ja uzet dvije pločevine debele 1 cm i onda jednu probusit 4mm drugu 3mm i onda ih spojim razmijes? a prijenos cu napraviti imam remenicu na motoru 3 cm i imam veliku 30cm koju cu stavit na matricu. jel moze tako? kako mislis da netreba melasa?

Ne mozes tako praviti matricu to je glupost,mora biti iz jednog dela i debela preko 2,5cm.mislim da prenos nije dobar,ti bi time smanjio snagu a i brzinu,jel ti to motor od masine za ves?Pa ne treba tebi melsa ti ne pravis velike kolicine a i koristices za svoje potrebe verovatno

A otkuda mi tak debelo željezo. nije, nego od milna čekičara..od cega si ti napravio. i kod tebe je takav prijenos.

Pa idi kod strugara pa ce ti on reci,mlin cekkicar je mnogo brz ali neznam koliko je jak,moj je motor bio od mesalice,to mi je bila pocetnicka peletirka,sada sam stavio trofazni motor sa reduktorom dako da i kamen moze da protera kroz peletirku,i obavezno termicka obrada matrice

ok. obrtaje bih smanjio na 300 o/min imam neki reduktor ali mislim da je preslab za to. a nemam bas na razbacivanje pa bih za sada ovako.. ionako necu ja neznam sta radit s tim.. :p
jel mozes malo vise slika te svoje peletirke stavit?
evo idem uslikat reduktor pa stavim da vidis. :)

Pa eto ti resenja samo lepo namontiraj i ima da sljaka ko ludo.Nije to bas tako jednostavno kao sto ti se mozda cini ima tu dosta svari koje su bitne za dobar rad peletirke ali to se ne moze objasniti nikako drukcije osim uzivo

Nasao sam plocevinu 1.8 cm debelu. nemogu naci deblju. zasto ova nebih valjala?
i imam cijev. i samo kod tokara odnesem jedan dan. a rupe si rekao 3 mm. to kada se bude termicki obradivalo. kada zagrijem onda probusim pa s nekim konusnim valjkom ili vec necim samo oblikujem rupu.:D

Druze ti ako hoces da me slusas onda me slusaj ako neces radi kako mislis.Matrica mora biti debela jer je ona ta koja pravi pelet i sabija masu,ukoliko nije dovoljno debela ti neces dobiti pelet vec nesto sto nije ni nalik na to.Prvo se izbuse rupe pa se onda kali u vodi ili ulju sve zavisi kakvo kaljenje radis

Za rupe ako se uzme da ce biti od 3 mm mozda moze i da bude dovoljna ta ploca samo dok to strugar obradi ostace mozda 16 mm. Tesko ces naci ko ce se prihvatiti tog posla jer se rupe moraju busiti sto gusce i moraju biti malo konusne prema dole. Znaci da je sa gornje strane nekih 3,5mm i jos usput i zenkovana da materijal lakse prolazi. Ajd sa srecom odradi pa da vidimo kako fercera.

Tesko da ce biti dovoljna debljina,nece moci da se sabije kako valja.Ljudi radio sam diplomski peletiranje i masine za peletiranje tako da znam kako funkcionise peletirka

Tesko da ce biti dovoljna debljina,nece moci da se sabije kako valja.Ljudi radio sam diplomski peletiranje i masine za peletiranje tako da znam kako funkcionise peletirka
Onda bi mogao da napises koju iz diplomskog kako se obraduje rupa za prolaz mase za peletriranje, posto poznajes materiju. Mene licno ne zanima jel imam fabricke diskove sa 4-6 i 8 mm Ali ima koga to interesuje da ne rade ljudi bespotrebno.

Nazad
Vrh