Priplodni bikovi

Seksirano seme predstavlja doze spermatozoida koje su frakcionisane u posebnom postupku na dve frakcije, spermatozoide koji su nosioci X hromozoma (ženski pol) i nosioci Y hromozoma (muški pol). Najčešće se kod nas nude doze semena koje nose X hromozom i procenat ženskog podmlatka je od tog semena je od 70-80%. Pored te frakcije ostaje i druga frakcija, koja je kod mlečnih rasa nepoželjna osim ako nisu u pitanju elitni bikovi. Problem kod seksiranog semena je što sam proces frakcionisanja oštećuje spermatozoide i smanjuje sposobnost oplodnje i takve doze imaju najčešće 10 puta manju koncentraciju od klasičnih doza i zbog toga se najčešće seksirano seme koristi kod junica. I vrlo retko se seksiranje semena radi kod najkvalitetnijih bikova.
 
Da li moze neko da mi kaze kakva su telad od bika Voxa iz Krnjace,vet koji je semenio kaze da ima dobre mlecne karakteristike,ako neko ima od njega kravu ili junicu da mi kaze kakve su sto se tice mlecnosti?Hvala unapred.
 
Danas osemenjena crni holstajn junica koja je kao tele kupljena od člana prof.dr. Seljak sa bikom Respect.
Inače u zadnjih mesec dana osemenjeno 8 krava i junica. Simentalke smo uglavnom semenili sa Mertinom i Raigrasom, a holstajnke sa Mexicom, Gusarom i Respectom.

Послато са LT26w уз помоћ Тапатока
 
Zna li neko kakva su muska telad od Disca za tov ima ih par pa me zanima ostavio bih?
 
@pocerina

Već stigla za osemenjavanje? :osmeh: Kako ti se čini, jesi li je lepo odgajio?

Mi smo u zadnje vreme koristili najviše Vanmeila, Mertina i Iserdu, kćeri ovih bikova očekujemo od proleća, al će biti i sinova sigurno, oni su kolateralna šteta :osmeh: A Diskove sinove smo imali u tovu pre 3 godine i nisu bili loši, možda poslednji buikovi starog tipa (kombinovanog) utovljeni u našoj štali.
 
Za desetak dana ako bog da teli se jedna krava trece tele joj je.Semenjena je Mercatorom -ako bude zensko ostavio bih ima li ko iskustva sa njegovim cerkama?Krava je solidna krupna i daje prosek 20-tak litara na Sjenickoj pasi uz dodatak jarme i vrlo malo koncentrata.
 
Nije valjda da niko nije semenio ovim bikom a ima lepih godina.Voleo bih neka iskustva da cujem.
 
HUMPERT-276000944001466.jpg
humpert
MANIGO-276000943304203.jpg
manigo
 
Nazad
Vrh