marre2
Član
imali ne neko iskustva sa bikom manze?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
pozz znali iko tog bika naci stosam u zadnjoj objavi? unapred hvala
Tačno 1995. godine, bio sam klinac tad, seoska zadruga je kupila i podelila ozbiljnijim lokalnim proizvođačima kvalitetne junce koje su kupljene od domaćina iz Velike Ivanče. Mi smo dobili, kasnije se ispostavilo kupili, dve. Junice su dodeljivane izvlačenjem iz šešira, nije bilo biranja, svaki domaćin je izvlačio za sebe. Bilo je dosta šareno, bilo je i čistog simentalca i meleza sa holštajnom i meleza u tipu monbilijar rase, naravno to sad znam, tad mi je sve to bilo špansko selo. Ćale je izvukao jednu koja je bila melez sa HF i jednu koja je bila u tipu monbilijara. To grlo u tipu monbilija je davalo 28 litara mleka na livadskom senu, silaži i prekrupi žitarica, bez premiksa, proteinske komponente koncentrata. Ostvarila je 8 laktacija i ostavila samo dve ćerke. Uglavnom najbolje krave u štali mi vode poreklo od nje, mada su je veterinari osemenjavali sa svačim, tako da nisam bio siguran za poreklo tih krava. Baš skoro u štali ćale i ja pričamo, komentarišemo grla, i on pomene koliku bi proizvodnju to grlo imalo da je hranjeno kao sad. I to deljenje junica je čist primer naših uvoza i kako naši seljaci od nečega naprave ništa... Kad pogledate kataloge Plane i Krnjače sa početka 2000. dosta bikova koji su bili melezi sa monb i gotovo svi su od odgajivača iz okoline Mladenovca.