prof. dr. Seljak
Član
Vidite, selekcija je štap sa dva kraja, na jednom dobijate na drugom gubite u isto vreme, cilj je malo taj štap iskriviti, da na jednom kraju dobijete dosta a da na drugom ne izgubite puno. Ne treba biti isključiv u selekciji, ali što kvalitetnije životinje koristite u priplodu manje su šanse da ćete pogrešiti. Da se razumemo, ja nemam ništa protiv domaćih bikova čak sam da se oni u većem broju koriste, odnosno da se testiraju naši bikovi od najboljih roditelja i uradi procena njihove priplodne vrednosti, ali ogroman je problem ova procena. Mi nemamo dobro organizovanu mrežu osnovnih organizacija, one sakupljaju netačne podatke, čast izuzecima, ima ih, i na osnovu tih podataka svaka ocena je pogrešna. Druga stvar je broj kćeri svakog bika na osnovu čijih rezultata se vrši ocena je jako mali, svega stotinak. A pogledajte taj broj u nekom katalogu za strano grlo, bude i nekoliko desetina hiljada. Treća stavr su metodi koji se koriste kod nas, odnosno mali broj ljudi zna da ih koristi pa su to modifikacije i naši izumi, tako da u tom slučaju bi se više oslonio na oko i iskustvo selekcionera nego nauku. Ali ako nešto ne promenimo mi sami, niko neće. Evropi i odgovaramo ovakvi kakvi smo, neuki i jeftini, uvek im treba neko da troši ono što oni neće pa i u stočarstvu.
Poslednja izmena: