vladale.rs
Član
još jedno muško tele izašlo od seksesiranog semena,otac huspol.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
to si u pravu nema svako toliko para.nego mora se mucimo cekati 2 godine dok se oteli pa ako je dobra dobra ako ne caoZa mene je finansijski potpuno drugcije, bolje mi je dati 25€ za dozu semena nekog vrhunskog bika i tako iz generacije u generaciju popraviti rasni sastav stada, nego dati 2500€ za neku kao kvalitetnu junicu i na kraju da se razocaram u kvalitet tog grla. Najsigurnije mi je tako a ko ima novaca za kupovinu priplodnih grla samo nek izvoli ja sebi to ne mogu priustiti. Efekat je priblizno isti ali svako ima pravo da svoj novac trosi onako kako voli.. Pozdrav
Unaprediće 100%, u genetskom smislu to potpisujem. Pitanje je da li će samo to poboljšanje da se realizuje, tj da li mi, tj odgajivači imaju uslove da realizuju to poboljšanje to je druga stvar. I zato često junice i krave, potomci takvih bikova budu prve izlučene ili ne pokažu svoje pravo lice jer su u periodu odgoja pothranjivane, držane u malim mračnim objektima, imale problema sa ulaskom u polnu zrelost zbog loše ishrane... Sve što se selekcijom u stočarstvu postigne to je tu i kad se tele, prase, jagnjie itd, rodi i kad se izlučuje, na odgajivaču je da upotrebi genetski potencijal, tj da omogući kroz uslove da se to i realizuje kroz mleko, prirast... Nažalost kod nas ovde odgajivač mora i tim stvarima da se bavi... Znanja ima, ne puno ali ima, para opet ima za nekakav ozbiljan rad ali nema sistema ni volje da se sistem izgradi.
Unaprediće 100%, u genetskom smislu to potpisujem. Oko ovoga ne mogu da se složim.zašto onda nemci ne koriste svaku sa svakom linijom,mada je ovo potpuno druga tema u odnosu na početnu.
Ishrana je druga komponenta u uspešnosti ili prva kako se uzme.
Celo ovo moje pisanije je podstaknuto neselektivnim trošenjem para za seme i da završim mogu se vrhunski rezultati postići i sa bikovima domaće proizvodnje po mnogo nižim cenama.