prof. dr. Seljak
Član
Tu se nalaze podaci o biku, ime, njrgov HB broj, koji je jedinstven, a u novije vreme još neki podaci koji su bitni za samu sledljivost doze.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sa kog instituta trazis preporuku?Krnjaca ima lepe uvozne simentalce ili su za to sto nude preskupi.hvala ti a kog bi mi ti sim. preporucio za plus 25l krave i junice a da nije skup?
Krava sa vrh genetikom moze dati lako sa 3 meseca laktacije 40-50l na dan,ali za to treba uslovi drzanja i ishrana koju retko ko moze da ispostuje.Zaista je to citav sistem da bi sve bilo kako treba.I da znas da tako mlecne krave ne zive dugo.3-5 telenja,ne vise.Vojkane,pre svega da ti se zahvalim na savetima i da kazem da bi nase govedarstvo bilo bar korak napred da je vise veterinara kao ti koji rade svoj posao kako treba(cast izuzecima),no da se vratim na temu,i ja sam razmisljao da prvo pripremim to stado da bi mi npr Mascol dao svoj maksimum sto nece uraitti ako ga sad ubacim,sto si sigurno i ti hteo da mi kazes...
Trenutno imam 8 krava a planiram da za narednih npr 10 god izadjem na 30 muznih grla pa i vise ako Bog da,uz poboljsanje ishrane, smestaja znanja iskustva itd.
Prvu kravu od 30 litara smo uzeli pre mislim 8god i usli na neki nacin u to i sa dosta problema i muka neiskustva i ostalih stvari se borili(mastitisi,neplodnost,itd) da napomenem sami jer veterinari kojih ima u okolna 3 sela samo misle na pare,a dali cu ja zaraditi ili imati dobru kravu to njih ne zanima sto je najveci problem.
E to su moji planovi,a sad sta ce biti videcemo,ali pre svega zelim da uvecanjem broja poboljsavam i genetiku i sve ostalo,sto ce se nadam isplatiti jednog dana...
E,kad ja dodjem do te 4 generacije kako si mi ti savetovao znam da ce biti neki vrh genetike a zanima me koliko takva krava moze dati prosecno mleka uz odgovarajucu ishranu naravno?