Prihranjivanje pšenice

Ako to sve poteraš pomisliće već i nešto drugo...:osmeh:

Na onim njivama gde je ureja bacana i par dana pre nove godine stoji kao da je danas bačena.E sad dali se nešto tu izgubilo ja ne znam ali efekta za sada sigurno nema sem što ne zauzima mesto u šupama.

Na onim njivama gde je ureja bacana i par dana pre nove godine stoji kao da je danas bačena.E sad dali se nešto tu izgubilo ja ne znam ali efekta za sada sigurno nema sem što ne zauzima mesto u šupama.
Granula stoji ali urea u njoj pitanje . jer na temperaturama koje su ovih dana vladale volatizacijom se moze dosta izgubiti ali koga to zanima bitno da je djubrivo razbacano i da nismo sedeli u kuci .::lose::

Kazu strucnjaci da se izgubi i preko 30 %. Ovo su sve losi uslovi za djubrivo, padavina gotovo da i nema a vreme toplo. Jedino da se zakultivira na 8-10 cm.

Psenice ranije posejane vec imaju posledice suse nije strasno ali moglo bi biti ako ne bude padavina uskoro. Sekundarni listovo vec se pomalo suse. Sada u ovim uslovima "Bas" je momenat za djubrenje ali ljudi ne strpljivi i ne znaju sta ce vise, a i ove nove gazde moraju da radnicima obezbede posla i preko zime :))

Psenica nije u suvom, zemljiste je dovoljno vlazno. Ti zuti listovi su izmrzli od mraza i to je normalna i redovna pojava kad nema snega. Ovo apsolutno nece uticati na prinos, sto je i dokazano nekoliko desetina puta. Ono sto je lose je to sto nema uslova za prehranu, a psenica ce brzo postati gladna usled ovakvih vremenskih uslova (toplo vreme).
Neki kao da su zaboravili proslu godinu i one zute psenice. Cak su i strucnjac, na celu sa Dencicem, govorili da to nije nista strasno. na kraju se ispostavilo da su apsolutno u pravu jer su te psenice dale rekordne prinose.

Uvek moze da se koristi neko azotno djubrivo koje je manje sklono volatizaciji kao sto je AN,KAN ili ovaj novi amosulfan od Elixira . Videcemo kakve ce prognoze biti krajem januara za pocetak februara...

Da li neko moze da mi objasni zasto KAN u kiselim zemljistima a ne UREA??I kakvi bi prinosi bili sa urejom a kakvi sa kanom na istom zemljistu?

Ureja kiselo djubrivo I jos vise zakiseli zemljiste, a KAN "sluzi za smanjenje kiselosti" kao kad neku sunku, plecku...iz salamure ostavite u vodi da izvuce so.

Ove godine mi je psenica jako sareno i nejednako nicala a imam i kasne setve koja se jos nije ni bokorila pa me interesuje da li takva psenica treba ranije da se prihrani posto nije u stadijumu u kom bi trebalo da je sada?Nije djubreno ni sa cim u jesen ali je prethodnih godina redovno i obilato djubreno sto stajnjakom sto sa NPK.

Neće KAN smanjiti kiselost , ali je u kiselom zemljištu azot (kao i neki drugi elementi ) blokiran na neki način , pa će zrnce Kana "lokalno" tj u neposrednoj blizini omogućiti lakše usvajanje azota . Uklapa se u teoriju "hraniti biljku a ne zemlju " koja je možda dobra u nekim uslovima : niske cijene usjeva a visokih ulaznih vrijednosti , tudje zemlje koja se neće raditi dugo , "loše zemlje" dok se ne riješe neki krupniji problemi kao ph , zbijenost , drenaža , ...

U kiseloj zemlji držite se dodavanja više puta djubriva po malo u pravo vrijeme , po mogućnosti djubrivo u trake a ne razbacivati , Kan za azot , razmišljati o Ca i S , i na kraju krajeva manje pšenice i ječma a više tritikale i zob.

Nazad
Vrh