Prihranjivanje pšenice

Prema analizi zemljista,preporucuju mi KAN.Do sad sam stalno bacao AN,UREU nikad.Za koliko % treba da povecam kolicinu KAN-a u odnosu na AN?

Mi smo zadnje 2 - 3 godine uvek bacali ureu u januaru i uvideli smo da to nema nekog velikog efekta... Ove godine smo se odlučili za an/san ili onaj amosulfan od elixira, šta uspemo da nađemo, a i nosićemo zemlju na analizu (N min) pa ćemo onda odlučiti, koja količina azota će ići...

Lepo sam objašnjavao zadnje 2-3 godine (i hemijskim formulama) zašto ne koristiti Ureu i kad je eventualno koristiti ... lepo što si priznao Šale da nije bilo efekta.Nadam se da drugi neće učiti na svojim greškama nego na tudjim. :ppozdrav:

Znaš i sam kako je kad nisi glavni u kući... Ali u zadnje vreme se sve više slušaju moji saveti, a sve to zarad bolje i veće proizvodnje, naravno ekonomija je tu na prvom mestu... A greške uvek treba priznavati, što pre priznaš, pre ćeš shvatiti da se ne neki drugi bolji i lakši načid dobijaju bolji rezultati...

dali su sad povoljni uslovi za bacanje UREA ili kasnije ? i da pitam, ima mesta gde je bolest radio i pcenica je nestala, da se sad ponovo preseje na tim mestima dali kje ishta da bude od te psenice ili dzaba truda ?

Pa posto najavljuju lose vreme za tu radnju,moras sacekati,a tu gde je nema nece je ni biti ma sta radio,jel to gde ima dosta ostataka zita od prosle godine.

@nikola ti si prosle god prihranjivao samo An-om ako se ne varam, je l i ove god planiras da izostavis ureu?

Nikola moja je lepo polegla sa sanom, ove godine sam smanjio normu da vidimo dal ce sad da popada. Inace u prehrani psenice idem 150kg prvi put plus 100 kg drugi put samo sana.

Isto tako i ja idem...prosle godine retko koja nije polegla,bez obzira sa cime je prihranjivano,bila su "divlja" kao suma.

Koji zbir azota u proseku idete na 1ha pšenice?Znači računam jesen+I prihrana+II prihrana+IIIprihrana(ako neko radi)=kg N

Kod nas su se neke povrsine vec uradile, a izmedju ostalih i ja sam uradio prvu prehranu sa kombinacijom urea+an. Druga prehrana ce ici samo sa anom, a planiram je tamo negde za kraj marta, pocetak aprila. Zadruga je u prvoj prehrani isla samo sa ureom i oni su to uradili dva dana pre mene, to jest 26. januara. Sneg je dobro posluzio da se ne osteti psenica, mada je ispod njega zemlja po prilicno vlazna i ne zamrznuta.

Nazad
Vrh