Prihranjivanje pšenice

Prema analizi zemljista,preporucuju mi KAN.Do sad sam stalno bacao AN,UREU nikad.Za koliko % treba da povecam kolicinu KAN-a u odnosu na AN?

Mi smo zadnje 2 - 3 godine uvek bacali ureu u januaru i uvideli smo da to nema nekog velikog efekta... Ove godine smo se odlučili za an/san ili onaj amosulfan od elixira, šta uspemo da nađemo, a i nosićemo zemlju na analizu (N min) pa ćemo onda odlučiti, koja količina azota će ići...

Lepo sam objašnjavao zadnje 2-3 godine (i hemijskim formulama) zašto ne koristiti Ureu i kad je eventualno koristiti ... lepo što si priznao Šale da nije bilo efekta.Nadam se da drugi neće učiti na svojim greškama nego na tudjim. :ppozdrav:

Znaš i sam kako je kad nisi glavni u kući... Ali u zadnje vreme se sve više slušaju moji saveti, a sve to zarad bolje i veće proizvodnje, naravno ekonomija je tu na prvom mestu... A greške uvek treba priznavati, što pre priznaš, pre ćeš shvatiti da se ne neki drugi bolji i lakši načid dobijaju bolji rezultati...

dali su sad povoljni uslovi za bacanje UREA ili kasnije ? i da pitam, ima mesta gde je bolest radio i pcenica je nestala, da se sad ponovo preseje na tim mestima dali kje ishta da bude od te psenice ili dzaba truda ?

Pa posto najavljuju lose vreme za tu radnju,moras sacekati,a tu gde je nema nece je ni biti ma sta radio,jel to gde ima dosta ostataka zita od prosle godine.

Nikola moja je lepo polegla sa sanom, ove godine sam smanjio normu da vidimo dal ce sad da popada. Inace u prehrani psenice idem 150kg prvi put plus 100 kg drugi put samo sana.

Isto tako i ja idem...prosle godine retko koja nije polegla,bez obzira sa cime je prihranjivano,bila su "divlja" kao suma.

Koji zbir azota u proseku idete na 1ha pšenice?Znači računam jesen+I prihrana+II prihrana+IIIprihrana(ako neko radi)=kg N

Kod nas su se neke povrsine vec uradile, a izmedju ostalih i ja sam uradio prvu prehranu sa kombinacijom urea+an. Druga prehrana ce ici samo sa anom, a planiram je tamo negde za kraj marta, pocetak aprila. Zadruga je u prvoj prehrani isla samo sa ureom i oni su to uradili dva dana pre mene, to jest 26. januara. Sneg je dobro posluzio da se ne osteti psenica, mada je ispod njega zemlja po prilicno vlazna i ne zamrznuta.

Nazad
Vrh