Prihranjivanje pšenice

Šta savetujete mene a na osnovu ove analize od letos
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
Kisela, slabohumusna, siromašna zemlja, površina 1Ha. Po ostacima kukuruzovine iza berača razbačeno 100kg NPK 9/15/15 pa istanjirano, posejano rasipačem pa zadrljano. Pšenica nikla ravnomerno ali malo retka. Inače imam svoj rasipač veštaka a prskanje plaćam i to dolazi u obzir samo jednom do vršaja. Rastopiću 10kg uree (ili koliko?) u kantu kad se bude prskala protiv korova a šta dotle?

Jako malo fosfora a ni kalijum nije nešto al za pšenicu manje više, neznam zašto nema analiza za azot.Vulkan tu si trebao da uneseš map 11-52 jesenas bar 200kg po ha a za azot šta da ti kažem kad nema nikakav podatak, da se uradi bar n-min analiza mada predpostavljam da i njega fali dosta sobzirom na nedostatak fosfora.Od azota kan eventualno an ili san.

Poslednja izmena:
Tek sam počeo da se ozbiljnije zanimam zemljom, (koliko to može da bude na 4ha ali nemam više, od malena siroma a bez oca), od jesenas intenzivno čitam šta vi pišete i trudim se da zapamtim što više ali ne mogu mnogo da primenim zbog loših finansija. Urea i map kisele zemljište pa ne smem ni toga previše a para za krečnjak ili slično nema.

prosle godine prihranjivao san-om iz dva puta. prvi put pocetkom marta kad je krenula vegetacija sa 150kg po kj i odmah zatim povaljao kembridzom... drugi krajem marta sa 100kg po kj pred najavljivanu kisu... i ove godine isti recept koristim!

Ja ne smem previše azota zbog već kisele zemlje. Da pomešam 25% MAPa i 75%KANa (ne znam dal ću moći da kupim više od 200kg đubriva za tu njivu) i da bacim u dva puta i kad? Ili nekako drugačije?

Mislim da Vam je kasno sada za MAP. Dovoljno je mozda da bacite 200 kg KAN, ili AN, SAN.. Mozda samo u dva puta po pola kako predlaze @mladen87.

@Vulkan,
Agrotehnika, korovi, voda, djubrivo. Svi podjednako uticu. Posejao si kako si posejao. Vodi se nadamo. Korove unisti. Baci tih 200 kg kan-a, i ne brini.
Vise i onako ne mozes u ovom trenutku. Al javi sta je ispalo na kraju.

Ok je taj prinos i ovde. Ako dobijes toliko trebace dosta faktora da se poklopi, tj bas dosta srece.

Poslednja izmena:
Grubo rečeno :ako baciš 200kg Kana u kiselu zemlju efekat kao 100kg u normalnu . Uree recimo 200kg možda kao 70 kg u nekiseloj zemlji , još ako je dosta padavina još više će se izgubiti dok se urea ne pripremi , pa otključa pa djeluje. Najbolje što možemo uraditi Kan iz dva puta , tu su gubici možda "samo 30%"

Grubo rečeno :ako baciš 200kg Kana u kiselu zemlju efekat kao 100kg u normalnu . Uree recimo 200kg možda kao 70 kg u nekiseloj zemlji , još ako je dosta padavina još više će se izgubiti dok se urea ne pripremi , pa otključa pa djeluje. Najbolje što možemo uraditi Kan iz dva puta , tu su gubici možda "samo 30%"

i jos nadodajem da urea jos vise zakiseljava zemlju od kana.

Pocetkom marta prihranjujem sa 200kg AN-a(SAN-a), valjanje pa krajem marta jos 150kg AN-a.
Kad prskam od korova prihranim folijarno sa 2-3l necega(slavol,vuksal...). E sad vidim ovde neko pomenu
kad prska u klasanju da i tad prihrani folijarno. To cu probati ove godine.

Izvinjavam se, kg/ha.Meni se ovakav nacin prihrane najbolje pokazao(2-3 puta).
A AN zato sto deluje brzo.

Nazad
Vrh