Prihranjivanje pšenice

Moze kratko da se obajsni za padavine?
Da se nauci nesto :)
Kad se razbaci urea ako se ne otopi isparava azot?
Roditelji "zapeli" da se baca urea, proslu subotu sam ih odgovorio da ne bacamo pa sad planiraju za subotu prihranu. Moram ih opet ubedjivati da odustanemo :-D tj odlozimo.

Ureu kad razbacis po povrsini potrebno je u roku par dana da padne kisa, azot u urei je u amidnom obliku potrebno je 2 nedelje da bi amidni oblik presao u amonijak a amonijak da predje u nitratni oblik dostupan biljci, zato je bitno da padne 5 do 10 litara kise posle razbacivanja ureje po povrsini da je rastopi i unese u zemlju onda se transformacija azota odvija u zemlji i nema gubitaka al ako ne padne kisa i rosa rastvori granulu onda transformacija azota krece na povrsini i u prve dve nedelje gubitak ide i do 80 posto, jer amid predje u amonijak a on je gas lako isparljiv. Pogotovo ako bude toplo i vetar duva onda si bukvalno bacio ureu, zato je za mene najsigurnije baciti po snegu ili sacekati neku ozbiljnu najavu kise

Moze kratko da se obajsni za padavine?
Da se nauci nesto :)
Kad se razbaci urea ako se ne otopi isparava azot?
Roditelji "zapeli" da se baca urea, proslu subotu sam ih odgovorio da ne bacamo pa sad planiraju za subotu prihranu. Moram ih opet ubedjivati da odustanemo :-D tj odlozimo.
kako god okreneš u startu s urejom su gubici N-a 10% najmanje....
najveci redom, snijeg-smrznuto-mraz-('pokrov')-sunce-kiša normalna (npr pljusak a njiva je na padini moze biti ispred sunca debelo)

ovo 'pokrov' mislim kod reducirane obrade gdje ce jedan dio N-a otici na razgradnju biljnih ostataka (s tim sto taj N ce kasnije biti dostupan za tvoju sljedecu kulturu, ne trenutnu, pa ga mozemo svrstati u 'gubitke N-a za trenutnu kulturu'
iz mog nekog iskustva najveci vidljivi 'boost' se vidi nakon 10+ litara kiše....tj tad su gubici najmanji
e sad, svi ovi gubici zavise o tipu tla, količini dnevne temperature i sunčevih zraka, vjetru itd ali manje više to je neki poredak za vecinu tla po gubicima N-a

P.S kod nas je čak i zabranjeno bacati N i P na snijeg, smrznuto tlo itd....

Ja ureu više ne bacam u pšenicu, po meni je to rizično, ako u toku dana kad se baci urea ne padne kiša, kreće gubitak azota. Odluka je pala na Kan pred najavu kiše.

Na ovom forumu sam davno naučio lepu narodnu izreku jedno plakanje ti ne gine ..
Vamo urea jeftinij azot ali isparava bez 10 l kiše
vamo an koji može kasnije u prvu prihranu a skup ko da ga ručno prave i isto moša bez 10 l
Pa onda je najbolja opcija pola u decembru i ne razmišljaš do marta o prihrani :)

Prihrana psenice i dubinsko prskanje kukuruza ono posle setve a pre nicanja to mi uvek islo na pickin zivac, nije kasno za ureu do kraja februara polako bolje strpljen spasen uvek moze an i kan
Ja sam licno vec uzeo ureu za psenicu. Nesto uree sam bacio i pre setve jesenas. Nije kasno u narednih mesec dana valjda ce biti neke kise od 10 litara da padne....

Bilo je godina kad ne uzmem Ureu upravo zbog ovakve situacije. Početak marta, najavljuju kišu ja razbacam An... Uveče ukinu padavine, krene neka vetrina i dve nedelje suvo...
Gledaš krivu prognozu ili ispravnu ne tumačiš dobro. Ako je ujutro bila prognoza za 10 ili više litara za sljedećih 24 h, onda se kod iole ozbiljnije prognostićke kuće ne može do kraja izjaloviti u tako kratkom razdoblju. No ako je bilo do 5 lit, onda je moguće. Prognoze dulje od 3 dana nisu pouzdane, a dugoročnije su više pogađanje nego stvarno utemeljene.
Uvijek gledam nekoliko prognoza . Ako su identične, nema problema, a ako šaraju, oprez.

Poslednja izmena:
Napisao sam bila je godina takva...
A mart uveliko krenuo, i onda gledaš bilo kakve padavine da bi razbacao, jer dani odmiču.

A to da li se može ili ne može izjaloviti, svi smo svedoci kako se to dešava poslednjih godina.

Plus tad sam imao mali rasipač, pa mi je trebalo dva dana za prihranu žita.

Nazad
Vrh