grunt
Član
Дали су гладне Пшенице?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Misliš da azotu plužni djon nije dao da ode dublje pa je ostao u toj zoni na koju je zaoran?Moja nije, zaorano 50 kg/ha 8-20-30 i 100 kg/ha urea jer je bila kukuruzovina. Kod mene sada malo pada snijeg.
Ne znam kako ta tvoja struka funkcionise ali znajuci da Urea postaje usvojiva nakon mesec dana a KAN je odmah dostupan biljci nestu tu ne stima u tvojim rokovima. Baci Ureu 25.2. i baci KAN 25.3. pa da vidimo sta ti znaci sto si to podelio u 2 prihrane.. Moje misljenje je da ne znaci nista jer ce se usvajati istovremeno, kao da si bacio sve Ureu 25.2. ili da si bacio sve KAN 25.3. Jedino sto moze da pravi razliku je dubina na kojoj ce se naci Urea kasnije, to zavisi od padavina a kolicina najavljenih padavina ne ide u prilog..Struka kaže urea se baca do kraja februara a kan u martu. Ja sam dobro prošao, ureu kupio jesenas kad je bila najskuplja. Sad sam se uzvrtio dali da bacam kiše nema ni na vidiku.
100kg ureje je bačeno za razgradnju kukuruzovine, ako se to ne uradi onda kukuruzovina prilikom razgradnje troši rezerve azota iz zemljišta. Onih 8 % azota iz NPK treba pšenici preko zime, poslušajme pa probaj.Misliš da azotu plužni djon nije dao da ode dublje pa je ostao u toj zoni na koju je zaoran?
Nisi me shvatio. Ja ću baciti punu dozu ureje sad i više ne bacam ništa. Mislio sam na vrijeme kad se baca erea a kad kan.Ne znam kako ta tvoja struka funkcionise ali znajuci da Urea postaje usvojiva nakon mesec dana a KAN je odmah dostupan biljci nestu tu ne stima u tvojim rokovima. Baci Ureu 25.2. i baci KAN 25.3. pa da vidimo sta ti znaci sto si to podelio u 2 prihrane.. Moje misljenje je da ne znaci nista jer ce se usvajati istovremeno, kao da si bacio sve Ureu 25.2. ili da si bacio sve KAN 25.3. Jedino sto moze da pravi razliku je dubina na kojoj ce se naci Urea kasnije, to zavisi od padavina a kolicina najavljenih padavina ne ide u prilog..
100kg ureje je bačeno za razgradnju kukuruzovine, ako se to ne uradi onda kukuruzovina prilikom razgradnje troši rezerve azota iz zemljišta. Onih 8 % azota iz NPK treba pšenici preko zime, poslušajme pa probaj.
Izvinjavam se pogrešno sam napisao nije 50 kg/ha nego 500 kg/ha, tako da je 40kg azota preko zime dobro, a maksimalna doza je 60 kg/ha.Probao sam ja to sve i volim da razbacim deo Ureje u jesen, ali od kako su ove cene djubriva to sam izbacio. Mada i nemam mnogo pšenice na kukuruzištu, 10-ak ha. Uglavnom ide na suncokretište.
Tih 8% od NPK od količine od 50 kg/ha je smešna količina. To je 4 kg azota...