talianu
Član
Kod nas uglavnom zbog terena gledam da deo azoto unesem kroz ureu i to kad je smrznoto zemljište januar februar. Zbog posla najviše bi mi odgovarala ta opcija u jesen da unesem deo azota.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne ljutim se, nego se polomim ovde i ostavim dva sata da objasnim ljudima i onda opet napravimo krug u rikverc sa tvojom konstatacijom. Poenta cele price je da je nesigurno, sve sto je nesigurno i potencijalno lose ..... ja izbegavam jer imam jednom godisnje priliku da nesto proizvedem. U sustini, meni nista ne znaci ovo sto vam pisem. Pisem vam zbog vas.gagi nema razloga da se ljutis ako neko nemisli isto kao i ti.slozices se da ti nisi najpametniji na forumu,jer takvog nema.uzgred ucili su me na vasem novosadskom univerzitetu
gagi sta je napred a sta rikverc sve zavisi iz kog ugla gledas.poenta je da ti mislis da ono sto ti pises je apsolutna istina a da si ti bogom dan da se kako rece "polomis da nama ovde na forumu"objasnis...Ne ljutim se, nego se polomim ovde i ostavim dva sata da objasnim ljudima i onda opet napravimo krug u rikverc sa tvojom konstatacijom. Poenta cele price je da je nesigurno, sve sto je nesigurno i potencijalno lose ..... ja izbegavam jer imam jednom godisnje priliku da nesto proizvedem. U sustini, meni nista ne znaci ovo sto vam pisem. Pisem vam zbog vas.
Svako ima svoju istinu. Ja pricam ovde sta se desava na naucnoj, dokazanoj i dokazivoj istini. Ne vidim da ti u ovom slucaju iznosis bilo kakvu naucno dokazanu istinu.gagi sta je napred a sta rikverc sve zavisi iz kog ugla gledas.poenta je da ti mislis da ono sto ti pises je apsolutna istina a da si ti bogom dan da se kako rece "polomis da nama ovde na forumu"objasnis...
Momo, mene ove teme vec odavno ne zanimaju (gluposti oko ubedjivanja koje djubrivo kad) sada sam skoncentrisan na varijabilnu primenu djubriva i digitalno doba. Dronovi, ec sonde , gps uzimanje uzoraka, pravljenje mapa djubrenja, lokalizovanu primenu .... odoh spavati. Radim sutra.Sve je to mnooogo komplikovanije nego sto mislimo i nego sto se ucilo . Ako neko misli da je analiza uzorka uzetog sa jednog mjesta parcele od recimo hektar u vecini krajeva ovde , na 3 ,4 makroelementa , i ph ,bez antagonizma , fizickih osobina i mikroelemenata i bez uzimanja vise uzoraka i mapiranja i bez analize lista neki pokazatelj ,..? I ja se pridruzujem da je bolje drzati se vlastitih iskustava nego toga .
Onaj ko je malo vispreniji uzme uzorak gde mu je los usev pa analizira do cega je.... proceni gde se sve na parceli pojavljuju te fleke ....sve se to vidi i iz kombajna...pa polako....gde treba da doda vise, uspori, gde ne treba ubrza... ne treba uvek mehanizacija vredna 100.000 eur da bi uradio nesto...samo volja.E to . Sve varijabilno . Ko nema moderne tehnologije moze i rucno da se potrudi . Malo ko ima njivu koja je od do ista , mozda u banatu ponegdje . Hodaj , gledaj , vidi razlike od mjesta do mjesta ,...
Tacno je da je Dragan u pravu, i da nauka bas tako kaze. I mene su na fakultetu istom ucili. Ja sam takodje radio analiza i analiza, n- minova ne zna im se broj.... i prehranjivao po 4 puta. Ali posto se cukundedino pravilo primenjivalo u porodici urea...ja sam tu knjigu morao i da dokazem. Tako sam 6 godina imao paralelne oglede za redom! Urea ili kan/an/san/as/yara/timac/ od 2 do cak 4 prihrane. Sve je bilo ocito u knjizi i dokazano godinama u praksi, ja sam imao jednostavan zadatak da to i licno dokazem... ma vise od 6 godina i dan danas radim oglede sa razlicitim hranivima.
Sto se tice prinosa jesam dokazao, ali kad podvucem finansijsku crtu nisam uspeo! I to urea od jednom 260kg/ha.
Moram da dodam da je svaki ogled prosao vagu!
Sent from my iPhone using Tapatalk