Prihranjivanje pšenice

Kod nas uglavnom zbog terena gledam da deo azoto unesem kroz ureu i to kad je smrznoto zemljište januar februar. Zbog posla najviše bi mi odgovarala ta opcija u jesen da unesem deo azota.

gagi nema razloga da se ljutis ako neko nemisli isto kao i ti.slozices se da ti nisi najpametniji na forumu,jer takvog nema.uzgred ucili su me na vasem novosadskom univerzitetu
Ne ljutim se, nego se polomim ovde i ostavim dva sata da objasnim ljudima i onda opet napravimo krug u rikverc sa tvojom konstatacijom. Poenta cele price je da je nesigurno, sve sto je nesigurno i potencijalno lose ..... ja izbegavam jer imam jednom godisnje priliku da nesto proizvedem. U sustini, meni nista ne znaci ovo sto vam pisem. Pisem vam zbog vas.

Ne ljutim se, nego se polomim ovde i ostavim dva sata da objasnim ljudima i onda opet napravimo krug u rikverc sa tvojom konstatacijom. Poenta cele price je da je nesigurno, sve sto je nesigurno i potencijalno lose ..... ja izbegavam jer imam jednom godisnje priliku da nesto proizvedem. U sustini, meni nista ne znaci ovo sto vam pisem. Pisem vam zbog vas.
gagi sta je napred a sta rikverc sve zavisi iz kog ugla gledas.poenta je da ti mislis da ono sto ti pises je apsolutna istina a da si ti bogom dan da se kako rece "polomis da nama ovde na forumu"objasnis...

gagi sta je napred a sta rikverc sve zavisi iz kog ugla gledas.poenta je da ti mislis da ono sto ti pises je apsolutna istina a da si ti bogom dan da se kako rece "polomis da nama ovde na forumu"objasnis...
Svako ima svoju istinu. Ja pricam ovde sta se desava na naucnoj, dokazanoj i dokazivoj istini. Ne vidim da ti u ovom slucaju iznosis bilo kakvu naucno dokazanu istinu.

p.s. na prethodne moje postove, ukoliko je neko radio konzervacijsku obradu dodajte 10% vise azota u odnosu na klasicnu obradu oranjem. Zbog smanjene mineralizacije koji je oksidativni proces...manje ste uneli kiseonika u zemljiste pa ce se smanjiti i razlaganje humusa.

upravo o tome i pisem samo je tvoja istina naucna ostale su rikverc i pogresni univerziteti...povlacim se iz diskusije sa tobom

Mada ako vec se upustas u raspravu, nije na odmet malo gramatike.

P.S. Dzaba druze ti pricas nekome kada je onaj sa 8.razreda "pametniji". Ceo svet i svaka ozbiljna poljoprivreda se svodi na analizu. (svaki amer na yt nista ne radi dok ne uradi analizu). Al onda neko kaze, moj deda je tako radio. A zemlje nam sve kiselije.

I onda se momosaric cudi sto Dragana nema po pola godine na forumu hahahahh :ppozdrav::ppozdrav: Budite mi pozdravljeni, odoh da hiberniram do sledece prihrane .

Sve je to mnooogo komplikovanije nego sto mislimo i nego sto se ucilo . Ako neko misli da je analiza uzorka uzetog sa jednog mjesta parcele od recimo hektar u vecini krajeva ovde , na 3 ,4 makroelementa , i ph ,bez antagonizma , fizickih osobina i mikroelemenata i bez uzimanja vise uzoraka i mapiranja i bez analize lista neki pokazatelj ,..? I ja se pridruzujem da je bolje drzati se vlastitih iskustava nego toga .

Sve je to mnooogo komplikovanije nego sto mislimo i nego sto se ucilo . Ako neko misli da je analiza uzorka uzetog sa jednog mjesta parcele od recimo hektar u vecini krajeva ovde , na 3 ,4 makroelementa , i ph ,bez antagonizma , fizickih osobina i mikroelemenata i bez uzimanja vise uzoraka i mapiranja i bez analize lista neki pokazatelj ,..? I ja se pridruzujem da je bolje drzati se vlastitih iskustava nego toga .
Momo, mene ove teme vec odavno ne zanimaju (gluposti oko ubedjivanja koje djubrivo kad) sada sam skoncentrisan na varijabilnu primenu djubriva i digitalno doba. Dronovi, ec sonde , gps uzimanje uzoraka, pravljenje mapa djubrenja, lokalizovanu primenu .... odoh spavati. Radim sutra.

E to . Sve varijabilno . Ko nema moderne tehnologije moze i rucno da se potrudi . Malo ko ima njivu koja je od do ista , mozda u banatu ponegdje . Hodaj , gledaj , vidi razlike od mjesta do mjesta ,...

E to . Sve varijabilno . Ko nema moderne tehnologije moze i rucno da se potrudi . Malo ko ima njivu koja je od do ista , mozda u banatu ponegdje . Hodaj , gledaj , vidi razlike od mjesta do mjesta ,...
Onaj ko je malo vispreniji uzme uzorak gde mu je los usev pa analizira do cega je.... proceni gde se sve na parceli pojavljuju te fleke ....sve se to vidi i iz kombajna...pa polako....gde treba da doda vise, uspori, gde ne treba ubrza... ne treba uvek mehanizacija vredna 100.000 eur da bi uradio nesto...samo volja.

Dragan je u ovoj temi potpuno u pravu, ovo je axiom, znači nema šta da se dokazuje. Ako se mora 100 puta jedno te isto pričati, zaista nema smisla...Druga je priča što brani mafiju koja prodaje semena...

Tacno je da je Dragan u pravu, i da nauka bas tako kaze. I mene su na fakultetu istom ucili. Ja sam takodje radio analiza i analiza, n- minova ne zna im se broj.... i prehranjivao po 4 puta. Ali posto se cukundedino pravilo primenjivalo u porodici urea...ja sam tu knjigu morao i da dokazem. Tako sam 6 godina imao paralelne oglede za redom! Urea ili kan/an/san/as/yara/timac/ od 2 do cak 4 prihrane. Sve je bilo ocito u knjizi i dokazano godinama u praksi, ja sam imao jednostavan zadatak da to i licno dokazem... ma vise od 6 godina i dan danas radim oglede sa razlicitim hranivima.
Sto se tice prinosa jesam dokazao, ali kad podvucem finansijsku crtu nisam uspeo! I to urea od jednom 260kg/ha.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tacno je da je Dragan u pravu, i da nauka bas tako kaze. I mene su na fakultetu istom ucili. Ja sam takodje radio analiza i analiza, n- minova ne zna im se broj.... i prehranjivao po 4 puta. Ali posto se cukundedino pravilo primenjivalo u porodici urea...ja sam tu knjigu morao i da dokazem. Tako sam 6 godina imao paralelne oglede za redom! Urea ili kan/an/san/as/yara/timac/ od 2 do cak 4 prihrane. Sve je bilo ocito u knjizi i dokazano godinama u praksi, ja sam imao jednostavan zadatak da to i licno dokazem... ma vise od 6 godina i dan danas radim oglede sa razlicitim hranivima.
Sto se tice prinosa jesam dokazao, ali kad podvucem finansijsku crtu nisam uspeo! I to urea od jednom 260kg/ha.
Moram da dodam da je svaki ogled prosao vagu!

E to... Ovde cena psenice uvek niza bar za pdv, ako ne i vise, a proteini, gluten, broj padanja ne znaju ni sta je. Kad sam pitao je l rade te analize odgovor je: ma sta ce ti to... Tako da se i sorte i agrotehnika biraju shodno tome.

Primena djubriva je cista kocka. To ni nauka ne moze sa sigurnoscu da objasni. Nekad je bolje malo ranije, nekad malo kasnije primeniti ureu, nekad samo kan, nekad sam an. Puno zavisi od onoga sta ce se desavati u prolecnom periodu i momentu izlaska psenice iz zime. Realno ako gledate psenica slabo napreduje sve tamo do 1.aprila, a onda naprosto explodira. Nece me niko ubediti da joj do tad treba neka znacajnija kolicina azota,a pogotovo ako je s jeseni primenjeno osnovno djubrivo.
Mozda nisam u pravu, ali azot treba gledati da psenica ima dostupan u zoni korena tamo za kraj marta.

Ova informacija od Dragana za 10% više potrebnog unosa azota ako se radi konzervacijska metoda, za mene je novina i volim takve korisne stvari da čujem od ljudi iz struke. Takve nam informacije šalji Dragane. Svaka čast. Kratka,jednostavna, sažeta a korisna.

Sinoć krenuli danas nastavak, dok nas kiša ne istera iz parcele.
85ca3e83ee2763a87c1dcc11e37ee586.jpg

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Dragane,
hvala ti na razumljivo iznesenom i argumentiranom stručnom mišljenju. (y) :ppozdrav:
Šteta da nema više takovih postova.
Nikad se nijednim pravilom ne mogu obuhvatiti sve situacije u praksi. Generalno se može, a onda svatko, shodno svojoj situaciji, neka napravi malu korekciju.
Odavno sam smanjio upotrebu uree iz razloga što mi zemlja kisela, a to koliko koristim, uključujući i KAN, obavezno inkorporiram u zemlju. Kod prihrane pšenice ili ječma, to nije moguće, ali gledam da je prihrana neposredno pred kišu. Na maloj površini kao moja to nije problem.

Nazad
Vrh