Prihranjivanje pšenice

Eh,nisam imao nikakve lose namere :).Ok je na smrznutoj zemlji rasturiti ureu,ali posle da je pokrije sneg ,bar 10-ak cm po meni,inace tona linkova,sajtova,foruma sa ovakvim i onakvim misljenima.naucna fantastika samo kod primene ureje :p.
Trazen je prevod https://translate.google.com/transl...-posted-articles/324-urea-on-snow-just-say-no
http://www.thecombineforum.com/foru...als-fertilizer/312665-urea-spreading-now.html
A i oni po forumima imaju razlicita misljenja :D,sto se vidi na linku iznad,vecinom su protiv,volatizacija..itd.Cak u zavisnosti od regiona, imaju i zabrane koriscenja azotnih djubriva,bas iz tih razloga.Da ne poverujes,sta bi mi tek rekli da nam drzava nekom uredbom zbog gubitka azota zabrani koriscenje ureje sad zimi :D.
Evo i neka slika istrazivanja primena ureje na smrznutim zemljistima,inkorporacija,pred setvu,itd za jaru psenicu i prinose iste.Vidi se tih +-40% gubitaka primene na jako smrznutoj goloj zemlji (i po snegu) u poredjenu sa primenom npr pred setvu,inkorporacijom ili primenom na tek malo povrsinski smrznutom zemljistu.Ovde se ja pitam sto su tako dobri rezultati primene na slabo smrznutoj zemlji.

Arkadije,ne mora država da nam udari zabranu. Dovoljno je da pročitaš da su nitriti vrlo kancerogeni a oni završe u podzemnim vodama usled nepravilne primene. Ako sam dobro zapamtio. U suprotnom nek me neko ispravi.

I ja sam uradio u nedelju. Od subote najavljuju topljenje snega i kišu, to bi treblo da je spere na dovoljnu dubinu. Šta vredi prihrana po suvom i toplom a bez padavina.

Otprilike,kako ja zakljucujem,ko je bacio Ureju-bacio je i to ce sve verovatno biti dobro.A ko je nije bacio,mozda je bolje da prihranu obavi kasnije kad vreme dozvoli An-om,Kan-om i sl... S obzirom kakvo se vreme najavljuje,bice kasno za Ureju.

Kod nas na puno slabijim zemljištima od vaših samo moj ujak je već dao prvu prihranu i to je pomješao malo KAN-a u ureu i pobacao po pšenici. drugi NITKO. On u sjetvi ne daje ništa gnojiva tako da oprevdava sad da joj mora dati čim ranije prihranu. Njegove riječi su: "Mom žitu nikad ništa nije falilo ovim načinom rada, i dok je mene ja to neću mjenjati." Ima prinos oko 2200-2500kg/kj s dvije prihrane. Nekad je od te količine zrna bilo novaca i isplativosti a sad je to "tanko". Ujak je penzioner pa ga to toliko i ne dira, koliko bude-bude al ne može mi tvrditi da je to odličan sistem i da tako treba.

U drugu pak, ruku, ja koji joj predsjetveno dam 15-15-15 i u prihrani kad zatopli dam dva puta KAN imam preko 3000kg/kj UVIJEK

Naj draže mi je čitati kako se poljoprivrednici koji većinom imaju neku srednju mehaničarsku školu sprdaju i podsmijavaju učenim ljudima koji su radili istraživanja o ishlapljivanju UREE i kad im pokažu dokaze da se novac na taj način RASIPA, nitko ne vjeruje nikome. Daj više da shvatite da vam nitko ne želi zlo dobronamjernim savjetom. Prihrana UREOM se u svijetu radi isključivo jer se za manju cjenu dobije više dušika ali nitko ne razmišlja u pravcu da pola tog dušika ishlapi. U vlažnu zemlju se ni voda neće upiti a kamo li gnojivo koje treba korjenovom sustavu a ne da ostane pri površini kako to većinom bude kad se snijeg otopi...

Nazad
Vrh