Preventiva i vitamini

540dinara kod nas u nis 500gr neusolfoks p
 
kopajko je napisao(la):
Dobro to je onda to jer na vecu kolicinu malo je jeftinije. U stvari nije bas malo nego duplo jeftinije ipak se isplati uzeti pola kg jer ova zena rece da je rok trajanja 2 godine tako da ima fore da se utrosi.
samo p azite na čuvanje :strogo mračno,suvo mesto,inače propada(iz iskustva).
 
Lako povuče vlagu u sebe ako nije dobro zatvorena ambalaža..... Ja držim u braon teglici od nes kafe, jer inače promeni boju pa može baciti...
 
Nastavak iz teme parenje kunica:

NEBOJSA1977 je napisao(la):
Dali ta bocica od 83 dinara ide samo na jednog zeca, mislim dali se sve potrosi na jedno vakcinisanje??

Ne na jednog kunica cela boca. Daje se 20kapi u 1 litar vode. Ja sam do sada napravio 2 balona od 5 litara toga rastvora i nisam ni pola bocice potrosio. Ja niti hvalim taj vitamin niti ga kudim uzeo sam ga jer nsiam nasao Vitoligram. Veterinarka koja ga prodaje kaze da je dobar i da ga zato drzi u ambulanti. Cena je smesna tako da ne verujem da sad nesto tu Bog zna koliko zaradjuje na njemu. Nezgodno je sto se daje u vodi i sto kunic mora sto pre da ga popije tako da ge je bolje davati u manjim kolicinama nego da ispari. Evo njegovog uputstva da se vidi sastav i cisto da vidimo mozda ga jos neko upotrebljava pa jos ako je duze vreme pa da vidimo njegova iskustva sta on kaze.

t5nii1.jpg
 
promotor L ovo je kao neki vitamin moze se davati zivini golubovima i kunicima

Sastav
Vitamin A 10.000.000 ij Vitamin D3 2.000.000 ij
Vitamin K3 500 mg Nikotinamid 16,250 g
D-pantenol 7,500 g Vitamin B1 1,750 g
Vitamin B2 2,500 g Vitamin B6 1,125 g
Vitamin B12 1,250 mcg Vitamin B15 0,500 mg
Biiotin 1,000 mcg Inozitol 2,500 g
Alanin 11,5 g Arginin 6,1 g
Aspartanska kis. 9,5 g Fenilalanin 5,5 g
Cistin 2,1 g Gluitaminska kis. 21,5 g
Glicin 9,6 g Histidin 4,7 g
Hidroksipolin u tragovima Izoleucin 6,0 g
Leucin 12,5 g Lizin 9,5 g
Metionin 2,2 g Prolin 9,5 g
Serin 7,0 g Treonin 5,0 g
Triptofan 2,0 g Tirozin 5,3 g
Valin 6,2 g Enzimi u tragovima
DEJSTVO
Promotor L je dobro izbalansirana kombinacija esencijalnih vitamina i slobodnih masnih kiselina. Vitamini koji se nalaze u Promotoru L su u istom rastvoreni, isto kao i aminokiseline, dobijene u hemijskom obliku L i skoro su u potpunosti slobodne, što ovom proizvodu daje potpunu raspoloživost i brzinu asimiliranja i efikasnost.
INDIKACIJE
Kod nutritivnih deficita i disbalansa. U stresnim periodima. Kod mitarenja živine i kunića. Za povećanje plodnosti, nosivosti i napretka rasta pilića. Kod stanja iscrpljenosti i rekonvalescencije,u periodu gestacije i tokom laktacije. Za poboljšanje prinosa i indeksa konverzije. Kod sindroma masne jetre i kod intenzivnih reproduktivnih ciklusa.
APLIKACIJA I DOZE
Živina:
1 ml na litar vode za piće, tokom 5 dana
Kunići:
2 ml na litar vode za piće, tokom 7 dana
Krupna stoka:
1-2 ml na svakih 10 kg telesne mase dnevno, tokom 4-5 dana, ili 6 ml u litar vode za piće.

Svakoga dana pripremati svež rastvor.
KONTRAINDIKACIJE
Nisu poznate.
KARENCA
Nema ograničenja.
NAČIN IZDAVANJA
Izdaje se bez recepta
NAČIN ČUVANJA
Na suvom i tamnom mestu, na temperaturi do 25 °C
OSTALI PODACI:
Rok upotrebe: 3 godine
Pakovanje: Bočica a 20 ml i boca a 1 l.
Ja sam jednu malu bocicu od 20ml platio 1,5eura mislim da nije skupo
 
Da li se neosulfoks p moze davati zecicama dok imaju mlade?
 
Pre par dana sam počeo kunićima u vodu stavljati 4% jabukovo sirće u kolicini 100:1 na 10l :1dcl bar tako piše na stocarstvo.com..Međutim mene dovodi u nedoumicu sledeče :
-tamo stoji da oni non stop napajaju kuniće sa tim sirćetom (nema čiste vode),oni su to radili svaki dan, ali ne piše koliko dugo?
- drugo dali malim kunićima treba davati u takvu vodu neosulfoks p preventivno i u kojoj količini(pošto na uputstvu ne pise koliko ide kunićima)?
Dali neko može da mi razreši dilemu?
Hvala

Post je spojen: [time]1294410882[/time]
_________________________________________________
Prelistavajući temu Svaštara nađoh odgovor.
 
Dilema je to da kunici dobivaju non stop jabukovo sirce, pa so to imaju stabilnost u probavnog sistema.Znaci namesto antibiotike oni dobivaju probiotik svakodnevno.
 
Rađena su ispitivanja na tu temu.Kunici su posle odbijanja podeljeni u dve grupe .Jeli su istu hranu samo je jedna grupa dobijala vodu sa jabukovom sirćetom akontrolna grupa čistu vodu.Za vreme opita obe grupe su pojele istu količinu hrane imali su isti prirast i imali istu težinu prilikom predaje. Uginuća nije bilo ni u jednoj grupi.Iz ovog su izveli zaključak da ekonomski nije opravdano davanje jabukovog sirćeta(višak troškova bez efekta).
 
koni je napisao(la):
Rađena su ispitivanja na tu temu.Kunici su posle odbijanja podeljeni u dve grupe .Jeli su istu hranu samo je jedna grupa dobijala vodu sa jabukovom sirćetom akontrolna grupa čistu vodu.Za vreme opita obe grupe su pojele istu količinu hrane imali su isti prirast i imali istu težinu prilikom predaje. Uginuća nije bilo ni u jednoj grupi.Iz ovog su izveli zaključak da ekonomski nije opravdano davanje jabukovog sirćeta(višak troškova bez efekta).
Litra jabukovog sirceta kosta 50-80din a dovoljna je za 100l vode, tako da je to beznacajan trosaks obzirom na kolicinu kunica koju drzim.Ja sam citao sasvim neka druga istrazivanja gde se ispostavilo da je smanjen utrosak hrane, da ne prepricavam samo cu da prilepim clanak sa stocarstvo.com.

Izvršeni eksperimenti
(1) Jurasko, 2000.

Stručnjaci Kiss-Bárdos su u saglasnosti sa firmom Jurasko d.o.o. izvršili eksperiment na farmi zečeva. Broj jedinki je bio 300 zečeva. Trajanje eksperimenta je bilo 28 dana (70. dan života).
Način vršenja eksperimenta:
Jedinke su razdvojene u tri eksperimentalne grupe po 100 zečeva, u odnosu polova 50-50.
Uslovi držanja bili su potpuno identični za sve tri grupe.
1) Prvu grupu činile su jedinke koje su od početka eksperimenta dobijale Condixir u pitku vodu.
2) Drugu grupu su činile jedinke koje su od početka eksperimenta dobijale antibiotik u ciklusima kao što se to predviđa u ovoj grani, a dobijale su normalnu vodu bez tretmana sirćetom.
3) Treću grupu su činile jedinke kontrolne grupe, bez dodavanja sirćeta i antibiotika
Hrana i ostali uslovi držanja bili su identični u toku celog eksperimentalnog perioda.
Rezultati istraživanja u test periodu:
1. Porast težine jedinki Condixir grupe je za 1,1-1,4 grama bio viši od druge i treće grupe.
2. Condixir grupa je u toku 28 dana potrošila 0,38-0,62 kg manje hrane za 1kg prirasta.
3. Druga grupa koja je bila pod antibioticima imala je svega 2% manju smrtnost jedinki u toku test perioda u odnosu na Condixir grupu. Dok je treća grupa imala 6% viši mortalitet jedinki nego što je to bio slučaj u Condixir grupi.
Zaključak eksperimenta

Upotreba jabukovog sirćeta znatno poboljšava tov, smanjuje specifičnu potrošnju stočne hrane, smanjuje mortalitet. Jabukovo sirće, po ovom eksperimentu, predstavlja ekonomski opravdanu formu zamene antibiotika, tov postaje ekonomičan bez potrebe upotrebe medikamenata, vitamina i ostalih sintetičkih preparata.

evo i linka
http://www.stocarstvo.com/ishrana/jabukovo_sirce_condixir.htm
 
Preventiva je zakon!!! Ranije sam imao 9 zenki i oko 100 do 120 komada kunica, sto sa starima, muzijacima i zecevima... Dve godime nisam davao nista od preventive u vodu. Zenke sam pario intenzivnim tovom, kunica je bilo ala... Ranio sam 50 posto cikprom koncenteatom a 50 posto zrnom kukuruza, zoba, jecma, tritikala i dva put dnevno detelinom. Nisam imao problema sa uginucem zeceva. Ali desio se preokret. Odvojim od zecica oko 35 komada, za nedelju dana mi je ostalo jedva 10 komada. Drugu turu odnojim oko 40 komada isto mi je ostalo mozda 10 komada... I tako u svakom leglu koje sam odbio mozda je ostalo 20 posto. Od tad imam stalno isti problem. Svako drugo leglo koje odbijem ima uginuce100 posto. :zli: Veterinar mi je rekao da je to KOKCIDIOZA... Da li neko moze da mi napise koja je preventiva od kokcidioze a da nisu lekovi i antibiotici:haha::haha::haha::haha::haha:?
 
Nema takve preventive sem da im dajes 100% cistu hranu sto je nemoguce.
Meni se kao najjeftinije i najbolje pokazao neosulfox p ide 1g na 4gk mase moze u hranu ili u vodu i tako nekoliko dana pa toliko pauza pa ponovo.
Inace imao sam istih problema kao ti.Sad su svi zdravi i docekaju da odrastu,inace ovo primenjujem samo na malcima posle odvajanja.

Veliki pozdrav :cao:
 
Важност витамина

Витамин (ретинол) 
 изградњу, заштиту и регенерацију коже и слузокоже, повећавајући физичку отпорност на инфекције, повећање антитела, учешће у процесу виђења и метаболизам угљених хидрата, протеина и масти.
Витамин Д3 (цалциферол) 
 регулисање Ца и П метаболизам, промоција Ца и П апсорпцију из црева, контрола Ца и П упреуређивање
Скелет; регулисање Ца и П излучивање од стране бубрега.
Витамин Е (токоферол) 
 контрола угљених хидрата, мишића и метаболизам гликогена, припрема и заштита трудноће,подстицање формирања антитела, антиоксидативно дејство, мобилни заштиту.
Витамин К3 
 утичу на згрушавање крви; који су укључени у пулпи мења.
Витамин Б1 (тиамин) 
 регулисање метаболизма угљених хидрата, за функцију нервног ткива срчаног мишића иодговоран; заштиту гастроинтестиналног тракта.
Витамин Б2 (рибофлавин, лацтофлавин) 
 визуелни процес укључени; коензима протеина и метаболизам масти.
Никотинска киселина (витамин Б3) 
 део коензима угљених хидрата, масти и метаболизам протеина, од суштинског значаја за функционисање коже и органа за варење.
Холин (витамин Б4) 
 који су укључени у метаболизам масти, одговоран за транспорт масти, подстицање антитела.
Ца-пантотенат (витамин Б5) 
 контрола угљених хидрата, масти и метаболизам протеина, од посебне важности у успостављању и распада масноћа, развој отпора против инфекција, значај за функцију коже и слузокоже.
Витамин Б6 (пиридоксин, Адермин) 
 централну улогу у метаболизму протеина и липида и који су укључени уметаболизам угљених хидрата.
Витамин Б12 (кобаламин) 
 за крв формирање, развој и метаболичке процесе одговорни и који су укључени уформирање неких ланца аминокиселина.
Витамин Ц (аскорбинска киселина) 
 оксидације и редукције процеса, као и учешће у стварању хормона и згрушавање крви, побољшава имуни систем током инфекција и стрес.
Биотин (витамин Х) 
 коензим важне метаболичке реакције, промовисање синтезу незасићених масних киселина.Значаја за оптимално раст косе.











---------- Poruka napisana u 22:40 ---------- Prethodna poruka je at 22:31 ----------

Значај минерала и елемената у траговима

Ца (калцијум) 
 компонента костију, зуба, ткива и телесних течности, посебно важно у расту и лактацији.
П (фосфор) 
 грађевинског материјала за кости и зубе и који су укључени у многе метаболичке реакције.
На (натријум) 
 регулисање осмотског притиска екстрацелуларне течности. Одговоран за равнотежу између киселина ибаза, пљувачка и регулисање водног биланса и који су укључени у функцији мишића и нерава.
Цу (бакар) 
 део фермената, крв, социологије, скелетни формирање, плодности и раст косе на делу.
Фе (гвожђе) 
 компонента црвених крвних зрнаца, која је одговорна за превоз кисеоника у телу, делује као акцелераторважних хемијских реакција у организму.
Зн (цинк) 
 заштита за кожу; Важно за ћелијски метаболизам, хормони и ензими садржани ин
Мн (манган) 
 важна компонента метаболизма казне елемената, који су укључени у развој крвних пигмената,пигментација длаке детоксикацију штетних метаболичких производа, утицај на формирање костију и понашањесексуалне функције.
Ј (јод) 
 део тироксин хормона штитне жлезде; 
 за регулисање метаболизма.
Цо (кобалт) 
 компоненту витамина Б12, неопходан за развој крви пигмента.
Се (селен) 
 кључног ензима у метаболизму, витамина Е који штеди функцију.
 
Da li se moze davati neosufox p i zenkama koje doje mlade i mladi zecevima od mesec dana pa navise,ili ne?I da li neko moze da mi kaze da li dobro dajem ovaj preparat,na 10 l vode 1(supena kasika puna)svakih 6 dana po jedna doza,drzim tu vodu sve dok nepopiju i onda nekih 5 dana dajem cistu vodu i onda ponavljam proces!?Hvala unapred...
 
Jedna mala ravna kasicica ti je 3g,a velika ti je 25g pa vidi....ja sam to mojima davao jednom 7dana i od tad ima jedno 2meseca sad cu mozda da im malo dajem.... :)))
 
Ja sam cuo da je jedna mala 5 g a velika 10 g,takodje da ide 1 g nsf p na 4 kg zive vage,40 kg je 10 g(velika puna kasika)tako mi je barem veterinar rekao da im dajem...I da li imas dobo iskustvo sa ovim preparatom ili...?
 
Kod mene se Neosulfox P pokazao odlično , ranije sam imao problema sa kokcidiozom a to mi se dešavalo samo kod mladih kunića i od kad sam ga počeo davati riješio sam problem . Obavezno davati mladima kad se odvajaju od majke jer su tada najosetljiviji , 5 dana zaredom i svaki dan mijenjati vodu .
 
Nazad
Vrh