Prekrupac ili mlin, na traktorski pogon!!!!

Koliko si platio motor, i meni bi trebao jedan.

Milane, ovi nozevi ne izgledaju mnogo pojedeni,cak svaki drugi je malo izlizan.Moze ovo jos da tera,posle samo okrenes kako je kolega zombi rekao i teraj dok se ne izlize i druga strana.

Aha, i ja mislim da može još. Veoma lepo melje, sitno i ne bih ga menjao za nož. Samleo sam proletos oko 40 tona za par dana. Ima par noževe koji su dobro izubijani ali većina je u redu. Ali me interesuje savet za posle, koliko ih ''oštriti'' i još važnije kako balansirati to?

Aha, i ja mislim da može još. Veoma lepo melje, sitno i ne bih ga menjao za nož. Samleo sam proletos oko 40 tona za par dana. Ima par noževe koji su dobro izubijani ali većina je u redu. Ali me interesuje savet za posle, koliko ih ''oštriti'' i još važnije kako balansirati to?
Druze nemas potrebe jos da ih otris u dobrom su stanju,ja bas puno krupim pa sam moro osrtriti par puta budu mi skroz polu okrugli,ali kad bodes resio da ostis ili da ih okrenes naopacke lako se ostre malom brusilicom,a sto se tice balansirnja,,uzmes obican flomaster ili marker i obelezis svaki noz i platunu i i to to mesto odakle si skino,i sve vratis na isto,sve u svemu 15 minuta posla,ja bar tako radim i nisam imao problema .

Koliko si platio motor, i meni bi trebao jedan.

200KM u Tuzli. Tamo (Tuzla i okolina) mogu da se nadju jako povoljno veliki motori zbog ogromnog broja firmi koje su uništene tako da je mnogo mašina i opreme razgrabljeno. Imaš sad na PIK jedan dobar motor odm 7.5kW sa 2950 obrtaja za isto 200KM u Živinicama, Ja sam htio taj da uzmem ali ispao ovaj jači u medjuvremenu za iste pare.

Druze nemas potrebe jos da ih otris u dobrom su stanju,ja bas puno krupim pa sam moro osrtriti par puta budu mi skroz polu okrugli,ali kad bodes resio da ostis ili da ih okrenes naopacke lako se ostre malom brusilicom,a sto se tice balansirnja,,uzmes obican flomaster ili marker i obelezis svaki noz i platunu i i to to mesto odakle si skino,i sve vratis na isto,sve u svemu 15 minuta posla,ja bar tako radim i nisam imao problema .
Poenta je u tome da se to ne ostri, kada noz postane poluokrugao znaci da je izgubio na duzini. Samim tim je se odmakao od sita i onda otezano izbacuje masu koju meljes, a to vec nije posao. Drugacije receno ako prekrupa koja ispadne dole kad je uzmes u ruku malo grije tj vruca je onda su nozevi kratki ili si preforsirao mlin. Masa mora biti hladna k'o babina sisa.

Kada smo mleli, traktor je radio i do 8 sati bez prestanka. Nas dvojica smo ga opsluživali, žurili smo da što pre sameljemo zbog problema sa vlagom. Mlin je bio uglavnom 90 - 100 % otvoren, traktor na oko 1500 obrtaja i bez problema je išlo,naravno uz oprez da ne dođe do zagušenja. Tim tempom smo jedva postizali da punimo krunjač i sklanjamo napunjene džakove. Masa koja je izlazila je možda koji stepen bila toplija od ulazne i dosta sitna što mi se sviđa (sitnija nego na električnom koji ima 1 nož).

Zadnjih 500kg su mi se dešavali problemi. Počinjali su da škripe kaiševi (sva 4 nova stavljena i dobro nameštena) i osećao bih da je teže traktoru. Onda sam zatvarao cug na 50% pa i manje, i opet je išlo nekako teško i sporo. Može biti da je i do tog poslednjeg kukuruza. Ali prethodnih 40 tona mi nije pravilo takve probleme. Zato sam otvorio krunjač i postavio pitanje ovde. Hvala vam na odgovorima.

Još malo pa gotovo, samo da postavim sklopke i ofarbam haubu i gotovo, kreće u meljaju

2md5mj9.jpg

2w6h1mt.jpg

5owm4m.jpg

15861at.jpg

Ima li neko ideju kako da riješim problem sa prašinom? Prije neki dan sam postavio sklopke, prvo ide bimetalna zaštitna sklopka a potom i zvijezda-trokut grebenasta, motor ove snage se ne smije uključivati direktno jer to nije nimalo zdravo za električne instalacije u kući. Sa zvijezda-trokut spojem staruje jako lagano i bez ikakvog "šoka". Odmah je i isproban i jednostano se ne može nahraniti koliko on može da samelje. Problem je samo prašina, duva kao turbina i ne znam kako to da riješim. Snimiću kako izgleda start čim stignem.

Ako moze da se preradi(da se okrene okruglo kuciste za 180 stepeni) da izbacuje meljavu uzbrdo kroz cev,kao lula od silo kombajna npr.

zombi

[ Ja sa ovim samo navucam dzak i okomotam,medjutim nevidim dal imas cep na onoj cevi gde pustas klipove ,tu mora cep ako samo krupis ,inace tera ko ludo,a ima da se potrefe dzakovi sa sitnim tkanjem onda obicno samo taj koristim,a kad meljem jecam jos ga i pokvasim ,dzak mislim ,

15d2zpv.jpg

Mlin će gotovo isključivo služiti za mljevenje klipa pa će otvor za ubacivanje biti stalno otvoren (a ima poklopac). Moraću potažiti neke vreće sa dosta sitnijim pletivom i pokušati sa gumama koje si preporučio. Motor se vrti na 2950 obrtaja a rotor sa čekićima na 3300, da barem duva još jače pa da napravim preko cijevi da ide u ciklon (to se lako naprai od kakvog starog bureta) ali vjetar nije dovoljno jak da transportuje brašno dalje a prašinja kao blesav. Znam da je motor od 9kW jak ali zaprepastio sam se sa kakvom silom melje. Sad je na njemu sito od 5mm ali planiram staviti sitnije.

Zombi nije bas preporucljivo za klipove stavljati manje sito od 5mm,ja imam od 3 mm ali ga nestavljam,savsvim dobro radi i sa krupljenjem i cekicanjem,aj jos jedan savet kad vec pisem sklopku nikako namoj stavljati na njega direktno da stoji na njemu neg je ostavi da visi na kabelu,oce kasnije od vibracija da pocne sama da se iskljucuje,iskusio sam pa znam,a i slicni su nam cekicari.

Mlin će gotovo isključivo služiti za mljevenje klipa pa će otvor za ubacivanje biti stalno otvoren (a ima poklopac). Moraću potažiti neke vreće sa dosta sitnijim pletivom i pokušati sa gumama koje si preporučio. Motor se vrti na 2950 obrtaja a rotor sa čekićima na 3300, da barem duva još jače pa da napravim preko cijevi da ide u ciklon (to se lako naprai od kakvog starog bureta) ali vjetar nije dovoljno jak da transportuje brašno dalje a prašinja kao blesav. Znam da je motor od 9kW jak ali zaprepastio sam se sa kakvom silom melje. Sad je na njemu sito od 5mm ali planiram staviti sitnije.
Колега, мене би занимало како направити циклон од старог бурета. Ако може више детаља, можда нека фотографија, димензије. Хвала.

Хвала колега. Мени и треба за транспорт зрна, да смањи брзину изласка из цеви, па ми је старо буре звучало као добра (јефтина) идеја. Углавном сам већ видео ово на нету, а и купио сам на отпаду један циклон. За зрно је мали, можда га искористим за прашину. За сада користим канализационе косе рачве на крају цеви, за избацивање ваздуха, али зрно и даље има велику брзину. Поздрав.

Imam problem koji sam na neki način i očekivao. Naime, kao što sam i mislio, 3 remena su premalo za ovu snagu motora. Uprkos tome što je remenje novo,što je propisno zategnuto, opet se grije i proklizava. Ugrije se toliko da počinje da smrdi. Razmišljam da spojim motor direktno na vratilo mlina ali ne znam kako da riješim spojnicu. Tu bi savršeno odgovarala neka perifleks ili hardi spojnica ali gotovo je nemoguće naći odgovarajuću. Kruta spojnica je najjednostavnije i najjeftinije rješenje ali nema šanse da udesim suosnost oba vratila. Najradije bih namotirao rotor mlina sa noževima direktno na vratilo motora ali ne paše, prečnik rupe na rotoru je manji od prečnika vratila a pravljenje novog rotora se ne isplati.

Ovako može da se radi 5 do 6 vreća, posle je već rizično za remenje. Sve ostalo radi savršeno, ležajevi se ne griju, motor ne osjeti opterećenje ali 9kW je ipak previše za 3 remena na ovako malim remenicama.

Ne smijem priključiti kardan na ovako velike obrtaje, 3000 u minuti, nijedan nije predvidjen za takvu brzinu. Što se remenja tiče morao bih mijenjati dvije remenice a to bi bilo veoma skupo.

Nazad
Vrh