Predsetvena priprema zemlje

isidor

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2010
Poruka
937
Lokacija
zrenjanin
PITANJE A SVE , Dali spremati za setvu kukuruza , dve nedelje pre setve ,pa ako krene trava prskanje posle setve pre nicanja ili spremanje neposredno pred setvu.
Ovaj prvi nacin cuva vlagu ali dozvoljava plicu setvu jer se vlaga povukla na nivo koji joj odgovara u povrsinskom sloju pa se moze sejati na vlaznu posteljicu. Ili spremanje pred setvu neposredno u rastresit sloj .
Prvi nacin dozviljava dublju obradu jel pod pretpostavkom da ce kise utabati zemlju .
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
7.020
Lokacija
Srbobran
Da li, kad kažeš prskanje posle setve a pre nicanja, misliš na zemljišne herbicide koji deluju na klicu ili misliš na total u slučaju da nikne trava pre nego što nikne kukuruz?

Ako misliš na total, ja mislim da je tako opravdano ::novac:: jedino ako imaš palamide. Ako nemaš onda ja ne bih tako radio. U tom periodu je još hladno i neće svi korovi krenuti pa bih ja pre išao setvospremačem poslednji put par dana pre setve.

Ako misliš na zemljišne herbicide, tada je takođe bolje spremiti par dana pre setve a ne čak dve nedelje ranije jer zemljišni herbicidi deluju samo na klicu korova pa ako korovi pređu tu fazu (a to će se desiti ako spremiš dve nedelje ranije) onda im ovi herbicidi ne mogu ništa (plus što je još neophodan uslov za ove herbicide da padne dovoljno kiše).

Dakle, dve nedelje ranije spremanje ima jedino opravdanje ako imaš palamide i onda je taj način uništavanja palamide (totalom dok još ne nikne kukuruz) najbolji i najjeftiniji.
 

isidor

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2010
Poruka
937
Lokacija
zrenjanin
Pa prskanje svakako idem sa acetohlorom jer prosle sam godine posle tanjiranja prkao sirak na strnjistima ,pa bi sa acetohlorima da unistim sirak iz semena a kad vec prskam iznikle korove mogu da zbrisem sa pola litre nekog totala jer su slabasni a palamide nemam . prosle sam godine na ovaj nacin uspeo da ostvarim sklop jer je bilo suvo prolece a jasam sacuvao vlagu ranije te je nicanje bilo ujednaceno.Bar su kod nas imali velike probleme sa nicanjem jer su isusili zemlju setvospremacoma .
A ja sam jesenas uradio zatvaranje brazde ,ureu sam vec primenio na parcelama za setvu kukuruza pre jedno dve nedelj po mrazu te zam izbegao gazenje .Pa mi malo dosadno lepo vreme pa bi ja na njivi malo da spremam inace sejem oko 30 kj kukuruza.
Pa zato pitam ko kavo misljenje ima .
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
7.020
Lokacija
Srbobran
Ok, ima logike to što kažeš. Samo mislim da ovog proleća neće biti problema sa vlagom. Ali ako već prskaš acetohlorom onda te ništa ne košta da dodaš i total (u stvari, treba se raspitati da li može da se meša total i zemljišni herbicid).
 

ljusha

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2009
Poruka
3.010
Lokacija
Laćarak
Kod nas još nije počela predsetvena priprema,možda od nedelje ako ne padne kiša.
Po površini je suvo i nekih 5cm.rastresito,a dublje je suviše mokro.
Bolje malo sačekati nego peglati njivu.
 

cukaneca

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Sep 2008
Poruka
2.090
Lokacija
kambodza
pa kako mozete da mesate acetohlor i total?? za prvi slucaj vam treba sto vise vode a za total je sto manje to bolje /veca koncentracija otrova/.
 
Učlanjen(a)
4 Jan 2008
Poruka
2.964
Lokacija
Vinkovci
Jučer sam išao sa sjetvospremačem komši zatvoriti vlagu (i malo travu rastresti) di će kasnije sijati kukuruz. Fino se rasipalo.

 

IMT-550

Član
Učlanjen(a)
24 Jun 2008
Poruka
1.389
Lokacija
Jabuka , opstina Pancevo
Evo par slika sa spremanja njive za setvu "kralice polja" ::vadjenje_repe::,u radu Claas Axion 850 + Gaspardo GRANCHIO univerzalni germinator radnog zahvata 6 metar sa tri para valjaka dva cevasta i jedan sa flahovima i sa dve daske jedna napred jedna nazad i naravno 82 "G" oruge,ma posle njega milina jedna gledati njivu,pa eto da se malo osvezi tema... ::svaka cast:: :cao:

:D
 

Zoran0230

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
1 Jan 2010
Poruka
8.081
Lokacija
Kikinda
Zar ne treba brazdu zatvarati drljačom a ne setvospremačem jer on podiže zemlju i suši je-jedino ako ne želite odmah da sejete.
 

mucobieno

Član
Učlanjen(a)
3 Dec 2008
Poruka
4.325
Lokacija
Kukujevci
miroslav k je napisao(la):
mozda nepratim na casu i sad da ne listam sve stranice, interesuje me jer sa geriminatorom moze da se radi i predsetvena priprema pod soju i kukuruz? ustvari koje su prednosti i mane geriminatora?
prednost je da manje izvadi vlage... i lepse izgleda uredjeno
mane: mala propusna moc biljnih ostataka (kukuruzovine) i plica priprema
 

isidor

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2010
Poruka
937
Lokacija
zrenjanin
Sta ja zanam jesenas sam zatvorio brazdu ,ureu primenio jos pocetkom febroara ,a danas sam zavrsio predsetvenu pripremu na oko 45 jutara , i sada samo kisa da padne ako bog da i da posejem
 

ljusha

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2009
Poruka
3.010
Lokacija
Laćarak
Ja zatvaram brazdu setvospremačem,mislim da se bolje zatvori nego drljačom.
Drljača-kljuca pile u gvozdene vile. ::namigivanje::
 

oldtimer

Član
Učlanjen(a)
16 Sep 2008
Poruka
2.283
Lokacija
Zrenjanin/Tomaševac
Da je lepse, lepse je :ppozdrav:
E sad da je bolje, bas i nije :cao:

Drljaca svojim radom "prosejava" zemlju.Sitnije grudvice padaju dole, dok su krupnije na povrsini. To dovodi do toga da se prekinute kapilarne veze teze uspostavljaju, pa je i transpiracija smanjena.
Kod setvodpremaca nema tog raslojavanja, i sloj je kompaktniji, i samim tim voda "lakse nadje" put do gore.
 
Vrh