Predsetvena priprema zemlje

Još nam kaži je ste sa istim alatom radili ili različitim pa da vidimo gde je kvaka.
on je zatvarao sa tupanjcem poluteška (cca 7m), ja sa teškom 4,4m
Pa je 3x jos sjetvospremačem pokusao pripremiti za sjetvu, i planirao je ovih dana još jednom (5i prohod) jer su najavljivali 15ak litara prije 2-3dana al .I. od toga tak da tu bez dobrih 20-30L nema pripreme
Ja drugi prohod, tj pripremu odradio isto teškom tupanjac, al jako plitko, više da valjci rade i nabiju

Volim ja orati na vreme i slazem se da treba do 1 decembra zavrsiti tu rabotu,al sta cemo s tim sto sam morao skidati polovinu kukuruza u februaru?Jbg lako je kad se skida kukuruz u klipu pa polovinom oktobra si zavrsio s branjem i onda ima vremena za oranje do mile volje.I nisam bio usamljen slucaj vec vecina nas koji smo radili kukuruze u zrnu je tako naebala.Prosla godina je bila jako specificna,zbog kisa i hladnog vremena nije se moglo u njive pre 1 maja.Neke kukuruze sam sejao krajem maja jer su njive plavne pa nije bilo moguce pre uci u njih.Samim tim je kasnila zetva,posle se okisalo i cao.Nije niko blentav da nezna kad treba orati i da su kasna oranja rizik al jbg nuzda zakon menja.

Pa je 3x jos sjetvospremačem pokusao pripremiti za sjetvu, i planirao je ovih dana još jednom (5i prohod) jer su najavljivali 15ak litara prije 2-3dana al .I. od toga tak da tu bez dobrih 20-30L nema pripreme
Ja drugi prohod, tj pripremu odradio isto teškom tupanjac, al jako plitko, više da valjci rade i nabiju
To je to,prvi prohod podignuti rotori svi klinovi u zemlji 7-8cm 8-9km na sat da poravna. Drugi prohod klinovi 3-4cm i potopljeni rotori 14-15km na sat i nema greske. P.s ove sezone sam nabavio hidraulicni topling,pa to je milina da sam znao da je ovoliko lakse uzeo bih ga davnih dana,u hodu pipnes i stelujes i pozadi gledas dok ne bude savrseno. I samo gas.

@Truya 86 sto se tice kukuruza svi smo slicnu muki imali prosle godine,i tu sam se opekao na svojoj kozi,skidao sam ga i u februaru i martu nadajuci se da ce vlaga spasti ali od te rabote nema nista. Kao fol kad ga udari mraz smanji vlagu i slicne gluposti. Kukurz koja mu je vlaga u jesen pre prvih kisa ta mu je i tu spadanja nema,moze samo da se poveca. Tako da i kukuruz gledam da skinem maks do 15 novembra da bih posle stigao da orem do decembra.Za oranje i ako je kaljavo bolje na jesen nego u zimu opet se ponavljam nista se nece dobiti cekanjem. Meni nije problem orati po "blatu" samo je bitno da kisa ne pada dok se radi tad ima proklizavanja jel kvasi brazdu u koju ulazis tockovima.I ako padne velika kisa (prva u jesen) ne moze da stigne da natopi 25-30cm kuda ti ide tocak i on vuce,a ovaj gore na ledini neka maze ako hoce.Cim stane kisa odmah na oranje,a nikada nije padala 24/7 2 meseca.....
Ove godine u oranju,tj kalendarski prosle je bio bas takav slucaj,evo vam jedna slika.Odozgo kaljavo (ne bas ekstremno kaljavo ali odmah posle kise) vidi se kako tocak kopa a po oranju iz dubine vadi suve grudve). U takvim uslovima sam uleteo i poorao nekih 60 hektara za nedelju dana,i posle celu zimu lezao,jeo kobasice i kulen i nagojio se 10 kila. :)
432974746_1152809452396736_8217066059686234985_n.jpg

Druze nisam ja cekao da spusti vlagu,nego nisam mogao uci u njive od blata i vode.Skidao sam neke parcele i sa 20% vlage pa sad moram da ga lopatam.Trecina parcela mi je pored reka,kise krenule jako rano,bar u mom kraju jedva smo uspeli psenice posejati.Opet ponavljam jako specificna godina bar za moj kraj.

Verujem ti,ne mogu i necu da tvrdim kako je i sta bilo u tvom kraju.
Ali sad bas pogledah neka ozbiljnija kisa je pocela da pada izmedju 5-10 novembra u celoj Srbiji jel su ranije svi imali problema da spreme za psenicu jel je bio kamenolom. Tako da je ipak bilo vremena da se skine kukuruz pre tih kisa i ako je imao vecu vlagu koja posle istih svakako nije spala.No postajem dosadan sam sebi a stvarno mi nije namera da nekom pametujem.Gore sam samo izneo svoje misljenje i iskustvo i to je to. Svako radi onako kako misli da mu je najbolje. laku noc

Ne,pre sam orao ovako.Al sam naucio pa zaradio "Jon Dira" i jos dosta toga.
Svi misle lako je tebi kad imas masine. Ali ja nisam rodjen na "Jon Diru" nego na rakovici a dok sam dosao do ovoga danas N A J E B A O S A M .

P.s ovo je jedna od parcela sa slika od danas.
430080093_739680335000460_1049244367670754615_n.jpg

433178084_267329873114372_6114892899512679819_n.jpg

Mani sad to proseravanje nego jesi li tad orao 60 hektara za nedelju dana i posle jeo kobasice

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

NJega je zeznuo spremač ništa drugo.

Zbog čega su bajke to što je neko marljivim i predanim radom uspeo nešto da stvori u životu?
Kad neko izjavi da je za 10 godina sa 5 hektara i 2 ovce došao do 50 hektara, 200 ovaca,mehanizacije i objekata za mene je to bajka a vi verujte ja vam ne branim. Tom logikom za sledećih 10 trebalo bi da ima 500 hektara i 2000 ovaca.

Nazad
Vrh