Prednji utovarivač i zadnji utovarivač (kašika)

• Začetnik teme misasumadianc
  • Datum pokretanja
U procesu sam izrade zadnjeg utovarivača, pa mi je potrebna pomoć.
Naime muči me paralelogram. Otprilike kako god uklopim uglove i krake neće lepo da radi. Bude idealno u malom broju pozicija kašike ili bude uvek dobro u 3/4 putanje dizanja i onda u krajnjoj 1/4 kašika samo izgubi ugao. Zadatak paralelograma mi je poznat, ono što me muči je princip konstrukcije jer definitivno negde grešim. Ima li neko univerzalno a jednostavno pravilo?

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
daj crtež, ne može to napamet.

Hvala kolega, ali nagledao sam se raznih slika i jednacina i opet mi nešto ne ide
Najviše bi mi značilo kada bi neko rekao kako se pravilno računaju uglovi i kraci.

Ne treba ništa da računaš, izmeriš dimenzije, nacrtaš u razmeri na papiru u donjem položaju, onda zarotiraš za ugao podizanja pa sve ponovo u gornjem položaju. Šestar i trougao u ruke i polako. Ja sam prvo radio na licu mesta, brusilica apart... seci vari, pa opet seci pa nije išlo. Onda sam seo za sto i nacrtao i ispalo je odlićno.

Je l' može mala pomoć šta tačno da merim? Na kraju svega sam se baš izgubio sa merenjima, ne znam više ni šta sam merio ni šta nisam. Nisam više siguran da i kačenje na kašici stoji dobro.
Evo slike kada je skroz u donjem i u gornjem položaju sa istim položajem kašike. Možda je na njima lakše objasniti.
eb32c175c79576aed21f82ba87052149.jpg
50a7ad90d789dde3dedd8e25af7ec78d.jpg

Jbg, sve zavisi kako ko posmatra.
Nekome je ovo patnja, meni je zadovoljstvo. Uživam u pravljenju svega što mogu i u većini slučajeva bude jeftinije nego da sam kupio gotovo, ako ne jeftinije bar je tu sa cenom, a skoro uvek bude bolje nego da sam kupio.
Radim model kad imam vremena i posle mi sve bude lakše.
Što se konkretno ovoga tiče uspeo sam koliko toliko da uradim paralelu, ali i dalje nije to to što sam zamislio.

Je l' može mala pomoć šta tačno da merim? Na kraju svega sam se baš izgubio sa merenjima, ne znam više ni šta sam merio ni šta nisam. Nisam više siguran da i kačenje na kašici stoji dobro.
Evo slike kada je skroz u donjem i u gornjem položaju sa istim položajem kašike. Možda je na njima lakše objasniti.
eb32c175c79576aed21f82ba87052149.jpg
50a7ad90d789dde3dedd8e25af7ec78d.jpg

Sad mi je jasno, koliki je hod klipa za otvaranje kašike? to izgleda dobro, dužina od zgloba ruke do donjeg zgloba kašike treba da je ista sa dužinom klipa u srednjem položaju, razmak zglobova na kašici i zglobova na ruci i zgloba na klipu takođe treba da su isti da bi bio pravi paralelogram. Čim izvučeš/uvučeš klip pomeri se ugao na kašici i nemaš proporcionalno pomeranje kaške. To nije mnogo bitno, ako ti je hod klipa velik , treba da bude manji od 2x r zglobova na kašici, doći će u mrtvu tačku i kaška može da padne. Imao sam isti problem, kod mene je klip odozdo imam još jedan zglob na koji se kači klip i još jedna poluga od zgloba do kašike .Problem su preveliki uglovi ruke, dali imaš dovoljno hoda za otvaranje/zatvaranje kašike. Probaš staviš ruku u donji položaj pa kašiku otvoriš i zatvoriš do kraja ne sme nigde da udara, prema slici neče moći klip za zatvaranje kaške da se uvuče do kraja, a i ne treba, samo nije dobro da napreže konstrukciju može nešto da se iskrivi. zatim podigneš i probaš i gore. Ako nije dobro pomeraj zglob za kačene klipa na kašici gde odgovara.

Otprilike ovo je to kako sam zamislio i ovako imam tu neku paralelu, nije idealna i to što sam zamislio ali zadovoljava. Klip za nagib ne ide direktno na kašiku, već imaju ove dodatne poluge. Hod klipa za nagib sam mislio da odredim na kraju kada vidim koliko je potrebno, baš iz razloga da ne bi došlo do naprezanja konstrukcije ako ima viška hoda.
I dalje me malo nervira što u nekim nagibima kašika gubi paralelu.
dbbf29cfecb6b1bf818ed78fcfcd3a44.jpg

Ovo je odlicno, i hladnjak za ulje imas!
Jos samo da ima teleskop...
I ja imam nesto slicno.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Pumpa je velikog protoka pa bi se grijalo ulje da nema hladnjaka ovako je 30 litara u sistemu, nema tolike potrebe za teleskopom samo dodatna tezina, ovako je tezak 1-1.2 t. Imas koju sliku svog bagera?

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Mene zeza kad se zagreje ulje, sporije radi, razmisljao sam da ugradim hladnjak ali nemam neke potrebe, stanem malo da se ohladi, popijem i ja neko pivce
Tvoja je mocnija dosta, bukvalno ruka od nekog skipa, tako nesto?
Kod mene je namenski za traktor, 14 Oktobar pravio, ubacicu posle sliku, tu mi je kuci.

Strada pumpa od velike temperature i ulje gubi kvalitet tako ipak se isplati hladnjak, ruka je od unimaga schaeff ht 12 bas zbog jacne sam nju uzeo da moze kopati a jeftinje me izasla nego obican grajfer

Kod mene nema bocni pomak, da mi ispadne tako nesto kao kod tebe rado bih pazario a ovo moje prodao.
Onda bih poslagao sve kako Bog zapoveda.
Znam da nije dobro za pumpu al' jbg sta da joj radim.
Sreca sto ljudima ove stvari nisu interesantne, traze grajfere a ne znaju koliko je ovo zapravo mocnija masina i univerzalnija od grajfera.

Grafer je samo za utovar stajnaka a ovo ipak ima vise mogucnosti rada, pogledaj kod uvozka mehanizacije na zapadu se moze naci ovakvih bagera povoljno

Evo ga.
Ko mene je zupcasta pumpa, pasuje sa manjih viljuskara, oko 10 god me sluzila prva, evo i ova ide toliko ali je popustila, vidi se.
Kod tebe je pretpostavljam banana, malo veceg protoka a i po meni profesionalnija je.
dea1303492ad6601c4b8aacea150ca25.jpg

I kod mene je zupcasta, pogon preko multiplikatora, zupcasta moze do 180 bara sve preko najbolje su klipne. Kod mene sad radi na oko 100 bara kad kopa zemlju, sa punom korpom kad dize pritisak je 80 bara

I kod mene je isto tako, kad sam kupio tako sve bilo.
Ko ima vremena i mogucnosti moze da kombinuje svasta.
Tih pumpi je bilo pre kod rodjaka na otpadu kamara citava, tad nisam razmisljao jbg....

Nazad
Vrh