Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ovo boldovano se kod nas ne radi. Kakva pantljika, kakav komšija? Geometar ti pokaže gde treba da je međa tvoje parcele preko njegovih sprava (sad satelitske, pre optičke), zabije letvicu gde je međa i tu se njegov deo posla završava. E sad, da je skupo jeste, kod nas je merenje parcele oko 8000-10000 din.Za geosrbiju ce svaki geometar reci da je nepozdana. Negde jeste a u vecini slucajeva nije. To je stvar do katastra jer negde je odradjena digitalizacija a uglavnom su preuzeti premeri od Marije Terezije, govorim za Vojvodinu. Ti premeri sa realnim stanjem negde dolaze u konflikt i po par metara.
Druga stvar je sto geometri deru, bukvalno. To sto oni rade je pantljicarenje obicno i za to uzimaju laku lovu. Dobiju dimenzije i onda hvataju od komsije ili ovog onog polaznu tacku i mere. Niko ne proverava referentnu polaznu tacku da li je tacna.
Da smeju da mere bez prisustva komsija medjasa, ne smeju i takvo omedjavanje je nistavno pa da dodje nacelnik rgz-a i da meri. Druga stvar je na terenu sto oni rade mimo zakona. Bez zapisnika i bez dokaza.
Po zakonu, postoji stavka "omedjavanje parcele" i tada se odlazi u nadleznu sluzbu rgz-a, prijavljuje se i obavlja se pravo omedjavanje na terenu gde se upisuje u zapisnik ceo proces i papiroloski i na terenu i moraju svi medjasi da budu prisutni i potpisani. Takvo omedjavanje je pravo ono skolsko i to ne moze niko da pobije. Ali se radi sa koordinatama i vise se placa. E tu onda geometar ne moze da kupi kajmak kao sto inace radi jer tu katastar povlaci lovu i za to geometa treba da ima malo skuplju aparaturu. I opet je i to tesko izvodljivo zbog nedostatka realnog premera.
Problem premera koji bi trebalo da se radi nanovo je taj da se to prolongira vec dugi niz godina posto je jako obiman posao a love se nema a ni ljudstva zeljnog da to radi. Nesto je EU finansirala i pokretala pre koju godinu ali kao sto to biva ovde, love je dospela na promaju pa je vetar razduvao kojekuda.
Igrom slucaja imam rodbine koja radi u rgz-u pa sam i sAm u nedoumici oko nekih omedjavanja.
Geosrbija sigurno nije tacna polazna tacka. Dobro posluzi ako se gledaju brojevi parcela i neki prividni raspored, nista vise. Samo pogledajte po selima za primer. Realna slika je jedno a linije su takve da upisan put je ucrtan duboko u placeve kuca
Pa izmeriš od drugog kamena širinu i opet znaš gde je granica. A za takve ja imam taktiku, ako izvadi kamen ja njemu odorem pa ako mu ne odgovara nek sad on izvede mernika i plati...Nije problem cena, nekom malo, nekom sve, po meni, veći problem je nepoštovanje utvrđenog stanja, i nepostojanje ili nesprovođenje bilo kakve sankcije prema " komšiji" koji valjano utvrđenu među, i koju je javno, pred geometrom priznao, a "po 'ladu" istu isčupao da se opet ne može utvrditi, i tako vratio stanje u vreme pre merenja i utvrđivanja međe....
I onda se pravi lud i kaže, ne znam šta se desilo s kamenom...
Jednostavno iščupa i odnese i opet problem gde je granica....
Bilo kamen, cev, li nešto drugo...