Prašenje krmača

Odg: PRASENJE KRMACA

oprasila mi se nazimica 13 kom

Imam ja vec nekog iskustva sa krmacama do sada ali volem da cujem po koju pametnu od ljudi koji se krmacama ozbiljno bave a ne kao ja... :ppozdrav:

Prirodnim putem :D

Nazimica je neki melez a nerast je Landras kupljen sa farme

2e1ra6h.jpg

Evo nekih slika, i gile naravno ::000:: ::000::
sz8i6a.jpg

potreban mali savet---- Krmaca se oprasila pre nekih dvanaest dana. Trenutno je hranim koncetratom,lepo doji prasice itd. No,pitam iskusnije za savet . Buduci da u blizini iza kuce imam detelinu,mogao bih da je dohranjujem njome. Koliko smem da joj dam da pojede,naravno da je ne poremetim zbog prasica. Hvala svima unapred koji odgovaraju na ovaj post. poz :ppozdrav:S`JUGA

Moja topla prepouka je da ne uključuješ detelinu u obrok krmači u laktaciji iz prostog razloga što je hranljiva vrednost sirove deteline mala a potrebe krmače trenutno najveće u toku celog proizvodnog ciklusa. Ona je idealno hranivo za bremenite krmače do 80 dana bremenitosti i može biti i do 70% suve materije obroka jer sprečava preterano povećanje mase krmače i vlakna pozitivno utiču na pasažu hrane kroz sistem za varenje te se sprečava pojava zatvora a krmače često pate od toga.

@ za Prof-u. Ja svakako cenim tvoje postove i to je ok,No , Vidi,ja imam nesto od literature. Nemam mnogo prakse,a svakako da je praksa jedno a teorija i knjige nesto drugo. Recimo u knjizi ing. Dusana Zvekica i Jovana Popovica se kaze da se ishranom dojara zelenom lucerkom moze zameniti trecina koncentrata, a da se pri tome dobije ista kolicina mleka kao i kod hranjenja koncetratom. Orijentacije radi ,moze se uzeti da je za 20-30 posto moguce smanjiti smesu koncetrata. odnosno,kaze se i to da im treba davati 5-6 kg kg sveze zelene lucerke ili 0.5 kg sena lucerke. E sad? sta raditi. Kakva je vasa praksa? :ppozdrav:

jugo ta djetalina moze sa bude dobra prije nego sto ti se krmaca oprasi,kad dobije prasad daj joj kvalitetan koncentrat i vode tj pozeljno je poijlicu ako budes kombinovao zelenu masu i koncentrat zna se desiti da nece da jede koncentrat,ceka samo travu,moji ti savjet napravi sano matru i bez brige budi vidjeces mlijeka i imaces redovno ganjanje

Autori koje si naveo ja mislim da su pisali sedamdesetih godina, od tad u svinjarstvu je napravljen ogroman pomak. Krmača će rađe jesti detelinu to stoji, međutim kad imamo krmaču koja doji 12 prasadi i telesne mase od 180-200 kg ona treba da pojede 8 kg koncentrata da bi napravila dovoljno mleka za njih za dobar napredak i da bi najkasnije 7 dana po zalučenju ušla u estrus. Tu količinu je vrlo,vrlo teško dostići a zamisli kad još u želudac stavimo i detelinu, koja je zbog vlakana zauzima više mesta.Moje iskustvo je da je to davno napuštena praksa i na malim i velikim farmama, ali nikad nije loše eksperimentisati, mada kad god sam u takav eksperiment krenuo došao sam do zaključka da je ono što sam već znao bila istina. :haha: I sa prethodnim postom se slažem, umeju da zanemare koncentrat i da čekaju detelinu, imao sam sličan problem ali u bremenitosti sa par grla. I da, seno nemoj ni da pokušavaš, to je stvarno egzibicija i nema realno utemeljenje ni u teoriji i praksi.

Profo ,slozicu se sa tobom. jako te postujem. Za to ima puno razloga. Ja od literature imam jos i par knjiga ,recimo bracnog para -prof.dr.Boze i doc.dr. Bise Radovic. Iz 2002.god kao i nekoliko jos knjiga a medju njima i prirucnik i program biblioteke "Poljoporivredni radnik" i to iz 1964.god .I neces verovati da se kada se uporede te knjige pa i nema nekih velikih razlika i to pored svi dostignuca iz poslednjeg perioda. I onda se koristio premix i sl. Smese su jako-jako slicne po sastavu. Da ne poverujes. I ja sam pri prvom kontaktu ocekivao da napravim poredjenje i uvidim razliku.Smatrajuci da je sada neko drugo vreme,da se sada drugacije sve to odgaja. No,medjutim nije tako. I onda se radilo na genetici, smestaju,hranivima... Pa misljenja sam da se i nije bog zna gde odmaklo. Odnosno nismo daleko dogurali. :nono: :haha: :ppozdrav:poz

Onda ne idemo u pravom smeru :D Šala mala, treba nam i toga. Pazi ja imam dosta te starije literature ali trudim se da nalazim novije radove na temu ishrane, nego sam i to proveravao. Dva legla, isti otac majke genetski povezane, znači genetski potencijal približan ali svinje sa izraženim potencijalom za sintezu mesa, jednim pravim smešu sa preporučenih 1.2% lizina drugim sa 1,3 lizina (pretpostavka da je napravljen pomak od 1993. od kad je ova preporuka) i razlike je bilo na kraju testa za skoro 1.5 kg telesne mase po prasetu. Nekom to zanči na 1000 prasadi, a razlika je u 100gr sintetičkog lizina koji košta 200 din/kg. Ali probaj to sa detelinom, i mene to sad živo zanima. :ppozdrav:

Ma probacu. Obavezno. Srpska posla i znatizelja. Ha-ha. Salim se ,nisam bas neki egzibicionista. :nono: Ali reci ti meni a mnogim drugima sta bi preporucio od literature i gde to naci.Pozzzzzzzz :veseljak::

Konkretno za ishranu svinja preporučujem knjigu prof. dr. Stanimira Kovčina Ishrana svinja, kratko i jasno, knjiga je iz 1993. ali je sve tako dobro objašnjeno, male falinke su u vezi aditiva (probiotici, prebiotici, enzimi...) to je tad tek bilo ispitivano ali su pomenuti, zatim Hrana za životinje pof. dr. Nenad Đorđević i dr. Bora Dinić, najobuhvatnija knjiga u vezi hraniva napisana na našima prostorima ikada a izdata 2007. Sad u vezi nabavke za ovu drugu ne znam jer je mali tiraž a i jako je skupa, kad sam je kupio bila je 3000 a prva polj. fakult. Novi Sad cena 500 din. Ima još ali nisu ovako jasno i razumljivo napisane. Ako imate i vi neki predlog šaljite! POZZZZ

Prekljuce se jedna oprasila 11 komada :D

Sutra, eventualno prekosutra jos jedna se prasi. :cao:

Karalic je napisao(la):
KishRobert je napisao(la):
Postavio ga moj , nada sve casni i preposteni Bibliotekar, a moja ga je malenkost iscackala i postavio ga u chatu , da se nadje nevoljnicima u nevolji.
Pozeljno je da se u svom PC, u posebnom folderu postavi link ka kalendaru, jer ko ce ga traziti po forumu kad ti treba... :cao:
Da se nadovezem, Gebi je, u svojim prodajnim mestima, imao bas takve kalendarcice za vreme oplodnje/porodjaja potrazite ih, ili ovaj link ostampajte u 2 prim. pa lepo se vratite u 2 razred sa makazama u ruke i to je to ::namigivanje::
Post je spojen: [time]1279524376[/time]

posle koliko nedelja moze prascima da se da "salata", lucerka ....detelina itd:haha:? , inace koristi "100%" "sto posto " koncetrate?
Post je spojen: [time]недеља, 18. јул 2010. 06:50:24 MST[/time]
Post je spojen: [time]недеља, 18. јул 2010. 15:52:15 MST[/time]
Post je spojen: [time]понедељак, 19. јул 2010. 00:52:53 MST[/time]

Ja dosad nisam praktikovao nista sem konc,ali sam sa zadnjom turom malo eksperimentisao i dao svezu detelinu kad su bili oko 45 dana stari.Nisam imao nikakvih "nus pojava" ali su mi manje jeli konc,i samim tim produzili period prirasta,sto i nije ispalo lose jer su umesto po 120(za vreme posta) otisli po 140 prekjuce. :D

Nazad
Vrh