Prašenje krmača

Danas jos jedna jorksirka 20 komada, svi zivi. Kod one od neki dan ostalo 16, jedno zgnjecila a tri prosto nisu ni zaziveli kako treba.

14 komada, kao i njena sestra pre 2 meseca! Odlicne su joksirke, prijatno sam sw iznenadio,mirne,pazljive, rado lezu prasadima..n

Da imam novac i da se razmišljam o pazaru samo bi jorkširka došla u obzir ili neka kombinacija sa jorkširom. Baš zbog tih osobina.
Jedino mi se ne sviđa što imam jednu koja mnogo propada pod prasadima jer slabo jede kad je sa prasadima.

Takva je i moja ali je Landras. E sad s čim je mešana bog zna, brav je bio jorkšir a u leglu imam sve fele od belih pa preko pijetrena i duroka... krvne linije od baba, deda...

Pozdrav , proslo je vise od mesec i nesto vise kako sam odvojio prasice . Krmaca je krupna ima 250 kila mozda i vise nesto ali nije predebela ioma jako krupnu konstituciju . Prasice sa njom sa drzao malo duze od sest nedelja zbog nedostatka prodstora u tom trenutku i nece sad da trazi nerasta . Dovodio je covek nerasta umalo ga nije udavila u boksu,kao da gfa onjusi pa ce traziti oce djavola . Davao sam joj par dana dosta zita po preporuci veterinara zbog vitamina b i opet nista krmaci bi ovo trebalo da bude cetvrti put kako bi primila ali nece da trazi nema sanse , drzim je i ispustenu po ceo dan napolju posto pored boks ima druga krmaca prasice reku mozda joj i to nesto nestima ali dzabe ?? Sta da radim da li da je prodajem zao mi je ????

Pozdrav , proslo je vise od mesec i nesto vise kako sam odvojio prasice . Krmaca je krupna ima 250 kila mozda i vise nesto ali nije predebela ioma jako krupnu konstituciju . Prasice sa njom sa drzao malo duze od sest nedelja zbog nedostatka prodstora u tom trenutku i nece sad da trazi nerasta . Dovodio je covek nerasta umalo ga nije udavila u boksu,kao da gfa onjusi pa ce traziti oce djavola . Davao sam joj par dana dosta zita po preporuci veterinara zbog vitamina b i opet nista krmaci bi ovo trebalo da bude cetvrti put kako bi primila ali nece da trazi nema sanse , drzim je i ispustenu po ceo dan napolju posto pored boks ima druga krmaca prasice reku mozda joj i to nesto nestima ali dzabe ?? Sta da radim da li da je prodajem zao mi je ????

Sa cijim premixima ranis,ja pokusavam da svatim sta im se desava? Meni jedna isto tako napala brava odbio prasice pre mesec dana ona netrazi pustio brava ona ga napala,sad se bojim da ga ponovo pustim udavice ga.Zaklao bi je ali mala je jednom se prasila,isisali je prasici.

Nemojte ljudi na silu nikako! Nemojte biti budala kao ja.
Isti problem sam imao početkom godine. Ekstra nazimica, lepe građe, čist landras. Oprasila iz prvog puta 18. Lepo jela, lepo dojila, veoma pitoma. Malko smršala posle prašenja i ja eto neiskusan insistirao da što pre primi brava. 3x je korišćena hormonska terapija i koječega. Na kraju je jadnica pala na noge. Mesec dana je lečena i ništa nije pomoglo.
Kada sam je zaklao, našao sam ogromnu tumorčinu unutar nje. Jedva sam se rešio lešine. I dan danas mi ide mučnina na usta kad se setim.
Znam da sam kriv. Nemojte ponavljati greške. Jesu one izvor primanja ali su pre svega živa bića i imaju svoje cikluse i razloge zašto nešto neće.

Sa cijim premixima ranis,ja pokusavam da svatim sta im se desava? Meni jedna isto tako napala brava odbio prasice pre mesec dana ona netrazi pustio brava ona ga napala,sad se bojim da ga ponovo pustim udavice ga.Zaklao bi je ali mala je jednom se prasila,isisali je prasici.
Česta je pojava da posle prvog prasenja treba da prodje vise vremena nego inace (5-7 dana) da krmaca trazi vepra.Ja upravo sad imam tu situaciju sa dve koje sam zalucio pre oko mesec dana,jos uvek ne traze.

Noćas se sama oprasila prvopraskinja, 9 živih i jedno mrtvo... Krenuo na posao reko aj da je obiđem i zateknem ih na sisi...
8299c1f027f590b1a977de91cc00f374.jpg

Česta je pojava da posle prvog prasenja treba da prodje vise vremena nego inace (5-7 dana) da krmaca trazi vepra.Ja upravo sad imam tu situaciju sa dve koje sam zalucio pre oko mesec dana,jos uvek ne traze.
Dobra i kvalitetna ishrana je stub svake proizvodnje posebno kod vas u Srbiji gdje imate genetiku samo za pozeljeti, kod nas u RS je svasta nesto, ali otom potom. Ja nekad dok sam radio sa Sanom mogo sam se usaditi na glavu krmace nisu htjele jesti sa Sauen Lac nikako, a sa Sanom Matrom i nekako, sad radima sa Patent coo. tj u zadnjih 5-6god. od kad su dosli na nase trziste. Koliko god ima naspes pociste sve do zadnje mrve, prosle godine su bile lose zitarice tj kukuruz ali opet su izvrsno uzimale. Ove sezone odlican kukuruz, psenica, Jecam sam uvezao iz Sombora vrhunska kvaliteta, koncetrat vrhunski, koristim Premijum dojne 4% premiks od Patanta, i krmace izlaze iz laktacije sa kilazom mozda 5-7% manjoj nego kad su usle u books da se prase. Ulazak u estrus je 3-4 dan, prirodna oplodnja 5dan od zalucenje. Nebitno dali su nazimice ili krmace, imate vrhunske strucnjake i kvalitetne premikse sa realnim i prihvatljivim cjenama na svom terenu, mislim da nebi smjeli sa takvim problemima imati posla. :ppozdrav:Pozdrav

Juce ujutru imao prasenje koje je pocelo u 111 danu,nisam ocekivao ..planirao sam nadgledanje od 112 dana srecom ulila mleko zadojila par komada sto je oprasila sama, 2 uginula ostatak pomogao oxitocinom i vadio prasice 10 zivih

Meni se malo pre oprasila jedna 12 zivi i jedno mrtvo, u zadnjih 3 dana bilo ukupno 4 prasenja i i narednih pet dana jos ocekujem 4 prasenja, cekaju u boksu. Trenutno ukupno oprasenih 14 krmaca. :ppozdrav: i Usput koliki vam je godisnji remon krmaca, u utorak sam bio na Seminaru PatentanCo u Subotici gdje su eminentni strucnjaci 2 dana drzali predavanja i glavni predavac je bio neki Danac koji kaze da je kod njih min remont po indeksu prasenja 25%, sto kod njih iznosi 2,4 IP x 25% sto iznosi godisnje cak od 55-60 % remonta. Mozda i zbog toga imaju godisnje 35tovljenika po krmaci :D. Mozda je off diskusija ali veoma korisna. Pozzzzz

Nazad
Vrh