Povratak na selo

Pricamo o razlicitim stvarima.
Zelim ti puno uspeha u volontiranju za lokalnu zajednicu.
Nisi i dalje odgovorio na moje pitanje, a i ne moras jer vidim da pricas o necemu sto sam ja davno prevazisao.
Ne pricam o patriotizmu na sva usta, kad za svoju naciju odradim nesto, cutim i netrazim publicitet.
Prijatno vece
ps. Verovatno si ok lik, ali morasprihvatiti da za nasu naciju postoji i pametniji put od rala i volova..
Ne treba da nas je sramota rala i volova. Neko je i ta vremena proziveo i preziveo. Glava mu na ramenu i nije zeljan prljavih inostranih para.

Pricamo o razlicitim stvarima.
Zelim ti puno uspeha u volontiranju za lokalnu zajednicu.
Nisi i dalje odgovorio na moje pitanje, a i ne moras jer vidim da pricas o necemu sto sam ja davno prevazisao.
Ne pricam o patriotizmu na sva usta, kad za svoju naciju odradim nesto, cutim i netrazim publicitet.
Prijatno vece
ps. Verovatno si ok lik, ali morasprihvatiti da za nasu naciju postoji i pametniji put od rala i volova..

Како нисам одговорио,питао си каква сам лоша искуства имао са радом на западу?одг сам ти да нисам са послодавцима него са државом..А ево ти пример и послодавца пре 2 месеца пријатељ који ради у Бечу у приватној фирми оперисао леђа(није повреда на раду) и у фирми му кажу добићеш отказ јер нас пуно кошта да те плаћамо а да не радиш.кад се потпуно опоравиш дођи запослићемо те опет..Тако да..

Ја не волонитрам,радим за неког после мене и оног после нас.нисмо ми задњи на овом простору,долазе људи после нас,потомци...А не стидим се вала ни рала ни волова бар су ми руке чисте ако ме схваташ...а ти мени ниси одг када си био тамо?

пс ја не причам на сва уста о патриотизму,ја истински волим свој народ,земљу и поносну историју коју имамо као народ,и итекако имам разлога да се поносим тиме па и да причам о томе.

Brate, na 1 coveka koji lepo zivi od poljoprirede ide 10 onih kojima puca kicma za parce leba jedva zaradjeno od poljoprivrede...

U ovoj se temi mijesaju babe i zabe....Ovdje se vecina nas snasla i nije nam potreba ic u inostranstvo,,,ali....pito bi pojedince da rade citav mjesec za 200 evra kako bi onda razmisljali....ovo sto je djecak napisao da ima traktor i hektar zemlje...to nije niko nasljedstvo...pa to komsinica zaradi u zimskoj sezoni u austriji koja pocinje poslije Nikolja a zavrsava se za Vaskrs

Ide i ljetnu i zimsku...kupila sebi stan u prnjavoru,pomaze roditelje...pomogla bratu da kupi kamion....sve to sa 26 godina.
Inace...iz prnjavora je sigurno trideset posto stanovnistva vezano za inostranstvo sto sezonski sto rade konstantno i dosta ih ima u stranoj penziji

Brate, da je ovde tolko dobro ne bi Smiljana ni isla da radi na crno u svabiju. Nije poenta ovde ubedjivati nekog da ode u inostranstvo, nego da ovde treba mnoooooogo vise muke da bi se zaradilo, narocito od poljoprivrede, narocito ako nemas dovoljno zemlje, mehanizacije i kesha u rezervi. Dal vi ozbiljno mislite da ce nekom da bude lepo da ode SAM na selo, da rmbaci od jutra do sutra za sitne pare? Pa i ovi sto se vracaju na selo, vracaju se ljudi sjebani od zivota, beze od jednog zla na manje. Dal vi mislite da covek od 23 godine treba da sedi na selu i dresira ovna da mu donosi slusalicu, ko onaj sa klipa? Jedno je kad si odrastao na selu, imas zemlju, rodbinu, prijatelje, vec si se uhodao, a drugo kad odes iz grada da gradis sve iz pocetka, a nemas resurse. I za kraj, da ilustrujem jednim primerom i zavrsavam na ovu temu: Secam se kad je jedan rodjak dosao u goste kod nas i pitao moju babu (sad vec pokojnu, inace izuzetno pametnu i razboritu zenu), onako nostalgicno :Eeeeee, Jevrosimo, ocemo nekad mi da se vratimo u Novo Korito, da jedemo vodenci i repljanke (dzanarike)? Eeeeee, moj Urose, ja sam od te repljanke i pobegla!!!

Ne treba se namuciti i objasniti nekim likovima da je bolje i da se mnogo vise zaradjuje na zapadu jer u njihovim venama tece krv mrznje prema kompletnom zapadu, a kao drugo na zapadu, odnosno zapadnije su bili samo od 91 do 95!!!
Pazi molim te, podrzati nekog od 23 god. da krene od O u ovoj zemlji u oblasti poljoprivrede bez skoro ikakve mehanizacije i samo sa 2 ha zemlje, je ravno tome bacati ga u bunar i ubediti ga da zna da pliva iako u zivotu nikad nije bio u vodi osim u tus kabini!!!

Како нисам одговорио,питао си каква сам лоша искуства имао са радом на западу?одг сам ти да нисам са послодавцима него са државом..А ево ти пример и послодавца пре 2 месеца пријатељ који ради у Бечу у приватној фирми оперисао леђа(није повреда на раду) и у фирми му кажу добићеш отказ јер нас пуно кошта да те плаћамо а да не радиш.кад се потпуно опоравиш дођи запослићемо те опет..Тако да..

Ја не волонитрам,радим за неког после мене и оног после нас.нисмо ми задњи на овом простору,долазе људи после нас,потомци...А не стидим се вала ни рала ни волова бар су ми руке чисте ако ме схваташ...а ти мени ниси одг када си био тамо?

пс ја не причам на сва уста о патриотизму,ја истински волим свој народ,земљу и поносну историју коју имамо као народ,и итекако имам разлога да се поносим тиме па и да причам о томе.
Jel kod nas nije tako? Privatnik te drži dok mu donosiš profit a ako ti se nešto desi uvek gleda da te se ratosilja ili gresim?

Тако је и овде код таквих људи,као што је и тамо код таквих људи...Очигледно да нисте радили ни овде ни тамо код добрих газда,тако да је смешно и писати о томе,а дебата је о томе како тога на западу НЕМА...
..2пан ко је крив што је твоја баба побегла од земље,сви сте се уватили за то како је он сам нема никог,одкуд знате да нема никог од породице,девојку,вереницу жену.ако се вашим сестрама ћеркама говори да беже од села ко ђаво од крста не мора да значи да се код сваког тако саветује.Можда он боље прође са та 2 ха него овај лик Перо у Америци..родбина шаље доларе,а он овде паламуди како треба и не треба и са колико треба кренути а не види од мржње даље од носа..да му нема тих румуна из те труле америке умро би ко кер од глади,ил би био социјала у србији..А ко је био 91 до 95 преко вероватно он зна,а и после тога,јер има неких који нису отишли а навукли су опасне болештине по рововима,и преживели свашта да би им један западни дупеувлакач поповао како и шта треба-

Preuvelicavate! Peet i Smiljan su shvatili o cemu je rijec. Bio sam u svabiji, vidio sam sve svojim ocima!! Tamo ako si vrijedan mozes za 5 godina ostvarit sto u BiH, Srbiji i slicnim zemljama ne mozes za 30 godina.
Lijeva ruka, desni dzep i slicno ne racunam. Ko od toga zivi i zaradjuje ne treba nigdje da ide, jer su nase drzave med i mlijeko za takve.

Preuvelicavate! Peet i Smiljan su shvatili o cemu je rijec. Bio sam u svabiji, vidio sam sve svojim ocima!! Tamo ako si vrijedan mozes za 5 godina ostvarit sto u BiH, Srbiji i slicnim zemljama ne mozes za 30 godina.
Lijeva ruka, desni dzep i slicno ne racunam. Ko od toga zivi i zaradjuje ne treba nigdje da ide, jer su nase drzave med i mlijeko za takve.
Ти то хоћеш да кажеш да овде ко год живи нормалним животом тај је лопов?
Па ко ти је крив,што ниси остао тамо кад си већ отишао,и кад већ тврдиш како овде нема живота за поштене,а ево сад кад погледам кроз прозор и лево и десно куће се баве пољопривредом,хвала богу сви имају млађе нараштаје и сви сасвим добро живе..Срам их било лопови..Онај ко не зна да стекне,и да сачува тај неће имати нигде то запамти..

А дечко како год окрене,мој му је савет нека проба,млад је,има како има са чим...сам ће увидети дал може или не,а и доста њих као он исто.

Procitaj polako i smireno sta sam napiso. Ako bude nesto nejasno, ti pitaj.

Ne krivim nikog. Bio sam, icu opet. Razlog_privatan. :ppozdrav: Pisem da se ide za boljim jer ima bolje. Po tebi, mlad momak treba da muze krave, koze. Da citav zivot smrdi na stalu i radi sa traktorom koji na radni sat oduzima dan zivota.

Тако је и овде код таквих људи,као што је и тамо код таквих људи...Очигледно да нисте радили ни овде ни тамо код добрих газда,тако да је смешно и писати о томе,а дебата је о томе како тога на западу НЕМА...
..2пан ко је крив што је твоја баба побегла од земље,сви сте се уватили за то како је он сам нема никог,одкуд знате да нема никог од породице,девојку,вереницу жену.ако се вашим сестрама ћеркама говори да беже од села ко ђаво од крста не мора да значи да се код сваког тако саветује.Можда он боље прође са та 2 ха него овај лик Перо у Америци..родбина шаље доларе,а он овде паламуди како треба и не треба и са колико треба кренути а не види од мржње даље од носа..да му нема тих румуна из те труле америке умро би ко кер од глади,ил би био социјала у србији..А ко је био 91 до 95 преко вероватно он зна,а и после тога,јер има неких који нису отишли а навукли су опасне болештине по рововима,и преживели свашта да би им један западни дупеувлакач поповао како и шта треба-
nisam radio ni ovde ni tamo za GAZDE, hvala BOGU sam sam svoj gazda ,samo sam sagledao situaciju u okruženju i ponašanju određenih nazovi gazda.

Moja baba je pobegla od zemlje na selu, kao samohrana majka odgajila cerke ekonomistu i lekara, plus 4 unuka fakultetski obrazovana. Radila je poljoprivredu i u gradu (i svi je jos uvek radimo, samo manje), ali je imala i redovan posao, na farmi svinja. Da je ostala tamo gde je bila zivot bi joj bio laksi, al bi joj cerke dresirale ovna da donosi telefon. P.S. A da decko ima verenicu nju bi pitao gde ce da zive, a ne nas ...plus je nigde nije spominjao. A ti ne pricas ovde o poljoprivredi nego se hvatas za politiku, cemu ovde nikako nije mesto.

Procitaj polako i smireno sta sam napiso. Ako bude nesto nejasno, ti pitaj.
Прочитао,све ми је јасно,кукњава неког ко мисли да много зна и много паметује око неких ствари у већини тема,а у ствари нема ништа,а само мисли да зна...тако да нећу питати ништа..јасно је.толико од мене на ову тему,како год дечко ће себи најбоље направити.

- - - - - - - - - -

Moja baba je pobegla od zemlje na selu, kao samohrana majka odgajila cerke ekonomistu i lekara, plus 4 unuka fakultetski obrazovana. Radila je poljoprivredu i u gradu (i svi je jos uvek radimo, samo manje), ali je imala i redovan posao, na farmi svinja. Da je ostala tamo gde je bila zivot bi joj bio laksi, al bi joj cerke dresirale ovna da donosi telefon. P.S. A da decko ima verenicu nju bi pitao gde ce da zive, a ne nas ...plus je nigde nije spominjao. A ti ne pricas ovde o poljoprivredi nego se hvatas za politiku, cemu ovde nikako nije mesto.

а ето моја жена је медицински радник а одрасла на селу а види нису је њени учили да дресира овна.мош мислит.А баба ти је отишла у град јер је желела асфалта да се увати а опет радила на фарми свиња..Политике се ухватимо увек кад члан пеет почне неку своју разбориту мисао у ком се увек некако потегне запада као политички и животно једине опције,зато је доста пута и фасовао на овом форуму..а ако има вереницу,немора значити да је папуча.ако теби жена неда да се вратиш,можда неко има бољу жену:ppozdrav:..Нека одлучи како хоће дечко написао сам већ..

Nazad
Vrh