Postrna setva

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.378
Lokacija
Stara Pazova
:osmeh:

Da li neko ima bilo kakvo iskustvo sa time?
Naravno, mislim na tzv. suvo ratarenje. Ako je leto suvo to je uzaludno bacanje para bez navodnjavanja, ali...
Jedan moj komšija je 2001 godine nakon ječma posejao neki rani NS hibrid i brao ga je beračem u januaru sledeće godiene. Rod nije bio baš preveliki, ali kaže da je zemlju oslabio nenormalno... :sta:
Nisam primetio da je opet pokušao nešto slično. ::lose::
 
ja cu prtobat kad skinem repicu posijat kukuruz pionir - klarika, i molicu se za :kisa:
 
E da, nisam napisao šta ću ja probati.
Nakon skidanja graška posejaću jedno jutro probno sirak za stočnu ishranu.
Na institutu za ratarstvo u NS kažu da ako uspe da nikne, za njega nema brige jer duplo više rast u zemlju nego iznad, tako da brzo stigne do vlage. Vrši se kada počnu mrazevi, dakle posle soje.
Pošto imam gde da ga proturim - probaću.
Ako uspe :ppozdrav:.
 
Pravo vreme da ovo ozivi , da vidimo hoce li biti i ove godine postne setve kao druge kulture ili zelenisnog djubriva .
Moja iskustva da postrna setva kao zelenisno djubrivo pa cak i promena plodoreda daje rezultate , evo kako ja to radim : Po skidanju psenice teskom tanjiracom prelazim jednom ili dva puta onda rasipacem zasejem merkantilni kukuruz i to zadrljacim , oko 20.09 to siliram ako je bilo dobre kise preko leta ili samo zaorem pa ponovo sejem psenicu , razlog ponovnog sejanja psenice ili jecma je u susi koja nam polako preti a u mom kraju nema mogucnosti navodnjavanja , tako da su veoma losi uslovi za setvu kukuruza pa cak i suncokreta .

Da li jos neko ima ovakav nacin rada ili iskustvo , jos da napomenem da se preporucuje soja , stocni grasak i uljana repica kao zelenisno djubrivo ali ja to nisam isprobao (Moram dodati da zelenisno djubrivo smanjuje potrebu za vestakom tako da ove operacije izmedju budu opravdane cak se nesto i zaradi vise nego u normalnom plodoredu )
 
Ne znam za vas ali ja to ne praktikujem. Ja volim da uzugarim 2 puta a izmedju ugarenja provučem setvospremač po jednom pa uzorem duboko i kukuruzi dogodine budu samo takvi :osmeh:
 
tako i ja. ponekad ne ugorim 2x, nego u avgustu prskam totalom.(za koji čujem da je poskupeo treći put u ovoj godini).
mrzim improvizacije.koliki su efekti zelenišnog đubrenja kukuruzom? jel' neko radio ogled? ne znam šta bi taj kukuruz pametno uradio? izvukao N i P i K iz zemljišta, pa onda to isto vratio?
ajde mahunarke, one su azotofiksatori...ali bez kiše, sve je to mrka kapa...
 
Ja sam total placao pre neki dan 520 dinara.Mada je ta poljo.apoteka vezana za Agro Savu pa mozda zbog toga je jeftino ali u gradu prodaju za 600 din.
 
Kod nas okolina Pozarevca je Glifosan 570.00 din /lit ,a Raundap 650.00 din/lit ako vam nesto znaci tu sam
 
koliki su efekti zelenišnog đubrenja kukuruzom? jel' neko radio ogled? ne znam šta bi taj kukuruz pametno uradio? izvukao N i P i K iz zemljišta, pa onda to isto vratio?
Bravo! Uz to potroši i vodu!
 
Juce mi je komsija uradio jecam i danas me ubedjuje da mi sutra poseje soju ili kukuruz. Zanima me da li od toga moze biti konkretan rod ili se koristi samo za silazu? Ako bi na primer sada posejao soju da li je preporucljivo i na prolece isto posejati soju?
 
Ja sam vise puta sejao ali retko je stigao za branje! Uglavnom smo ga silirali....
 
ilijat je napisao(la):
Juce mi je komsija uradio jecam i danas me ubedjuje da mi sutra poseje soju ili kukuruz. Zanima me da li od toga moze biti konkretan rod ili se koristi samo za silazu? Ako bi na primer sada posejao soju da li je preporucljivo i na prolece isto posejati soju?

Moja preporuka je da ostaviš njivu da se odmara. Inaće bez zalivanja teško ćeš uspeti da skineš solidan rod :cao:
 
slazem se sa sandorom ,zemlja mora i malo da odmori posle zita i da se sto vise puta preore i tad je zemlja kvalitetno spremljena za iducu godinu,sveza i odmorna a ne iscrpljena kao posle postrne setve
 
Sada se setih da su ovde to probali. Posle ječma posadili kukuruz i brali ga beračem negde polovinom januara sledeće godine. O rodu ne znam, ali znam da je čovek reko nikada više, jer mu je u godini nakon te postrne setve zemlja bila jako oslabljena i rod sledeće kulture minimalan.
 
Sto se tice postrne setve nisam za to pogotovo bez navodnjavanja.Imam i selu primer od prosle godine gde je covek na jednoj parceli sejao postrno suncokret posle jecma i imao je u suvom ratarenju oko 400 kg Samo nekoliko njiva dalje nije sejao vec je ugorio . Ove godine je na obe posejao soju i razlika je drasticna. Gde je bio suncokret nemoze da se odbrani od korova i dosta je soja losija a ona druga je milina videti.
 
Nazad
Vrh