Postrna setva(opšta tema).

Isto 3.7. steva na ječam. P9074 primarno, a ima i drugih semena što je preostalo. Prvi put probamo ovako nešto, primarni cilj je bio da se silira za dnevne potrebe dok silaža ne bude za otvaranje. Sve preko toga čist bonus.
b2543dd7adfe8cb638aa4ed154724908.jpg


Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
Nema tu nista od postrnih useva. Naprosto premale su biljke da izdre ove vrele dane. Dok dodju sebi eto ga septembar.
 
Od postrne, nista bez navodnjavanja. Sad ako upekne avgusta, nista tu neće biti.
@Raca, koliko ste imali padavina, u proteklih 2 meseca?
Kod nas su neki sejali kukuruz, ali ne bude ja mislim tu nista. Skupa je to proba...
Nesto sam probao sejalicu, malo direktno i malo na tanjirano, I lepo je nikao, terao je valjda četvrti list, ali pored gledam kukuruz koji naliva klip, tako da kad sam vec špricao celu njivu, I njega sam. Mada kod mene je proba 20ak metara u njvu samo
 
Шта мислиш да ли би било боље ницање да ниси радио директно него конверзацијском обрадом
 
^Pitanje je i koliko će azota da iscrpi iz zemljišta, pre nego što stvori dovoljan broj kvržica da vuče iz atmosfere, koji opet koristi za svoj razvoj, a ne da vraća u zemljište.

Kad sam nesto isprobavao sejalicu, pustim je gde je 2 puta tanjirano(iako je i tu bilo mnogo mase) I pustim je pored direktno, usejala je plitko, ali u vlagu, jer je bilo skoro kiše. Baterije nemaju dodatni potisak pa sejalica nije bas za tu operaciju, a i fale oni ispred nazubljeni razgrtači žetvenih ostataka, jer hoce gde ima previše mase da se podigne baterija, iako su diskovi ispred. Hoću da kažem, da je lepši i napredniji kukuruz bio na mestu gde je 2x tanjirano u odnosu na direktno posejano. Gde je trag kombajna I traktora od prskanja nije mogla usejati.
 
Nece iskoristiti azot ako se ne ceka da puni mahune,nakon sto formira mahune na prvih nekoliko spratova od zemlje je pravi momenat ja mislim.
 
Sta koristiti od herbicida u pšenici a sta ne ikada ako planiramo postrnu soju u plitko tanjirano strnje?
Ovako druze, moje iskustvo je sledece. Sekator deluje i zemljisno njega izbaciti. Ove godine sam koristio Biathlon 4d, i prezadovoljan sam, samo ga upotrebiti 90 dana pre planirane setve i to je to.
 
Nece iskoristiti azot ako se ne ceka da puni mahune,nakon sto formira mahune na prvih nekoliko spratova od zemlje je pravi momenat ja mislim.
Soja izvlači azot iz zemljišta već prilikom nicanja, sve dok se ne formiraju kvrzice, a to dosta zavisi od vremenskih uslova.

@MOMOSARIC Moze se koristiti i Mustang u pšenici, I nema problema sa poštenim setvom soje.
 
Naravno da izvlaci,svaka biljka koristi hranu iz zemljista,ali to su neke manje koicine,jer vec pred prve cvetove ona formira kvrzice,ali i ranije,evo slika moje samonikle od prosle godine,nema sta da je vidis a vec krece sa azotofiksacijom.


 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh