Postrna setva(opšta tema).

Нек је слаби, шта ћу јој ја, добиће МАП-а . Прошле године је подбацио кукуруз на та два хектара, ове године јечам није био на високом нивоу (27-28 по јутру) , тако да није исцрпљена толико.

Hvala savato. Nisam nigde procitao da je neko prskao Laudisom u splitu, pa mi se ucinilo jako zanimljivo.

Izgleda da Laudis sam može da ubije i sijerak iz rizoma , skroz je pobijelio ??
Inače kako je krenulo , ko je radio postrnu ove godine izgleda da će dobro proći zbog blagog vremena , i ovi sa pravom postrnom i ovi pod navodnicima sa polupostrnom iz maja nakon povrća.
Ja nemam postrne sjetve al imam malo Pioneer F58 (fao 290) sijan krajem maja eno već par klasova ?? (al je brz mmc mu )

Momosaric, na sirku iz rizoma će uništiti nadzemnu masu tj list, ali rizom neće jer mislim da Laudis nije translokacioni herbicid. Ispravite me ako grešim.

Samo povrsinski ce sprziti sirak iz rizoma. Meni ni Ekvip nije rizom suzbio i definitivno sam siguran da u kukuruzu NE MOZE da se rizom resi. Za sistematsko suzbijanje sirka iz rizoma treba Fusilade F, Azil ili Focus U. Kao i Dow Gallant super, samo je skup (3000din) i treba bar 1.5l/ha

Odošmo skroz u of ali mislim da može rizom sijerka da se riješi primjenom tarota , equipa , i sličnih zamjena , samo mora par godina da se uredno radi . Dokaz je čest ovde kod nas gdje se najčešće radi kukuruz u monokulturi pa već nakon par godina primjene sijerak ostane samo sporadično , a kad se ore izbacuju se izgorele žile sijerka za razliku od njive gdje nije radjeno tim herbicidima tu se šareni oranje.

Momo ja verujem da moze, ali Azilom kada poprskas u repi/soji dogodine NEMA sirka. Takav efekat nisam nikada uspeo imati u kukuruzu a nema cime nisam prskao. Azil 50% doze bih uporedio sa Ekvipom puna doza po efektu.

Pa mislim , koji najviše dokusuri rizom sijerka , : ovi u kukuruzu , tarot i ostali ; ova druga banda focus, fuzilejd i ostali ; ili total kad bi se poredili?
Nisam baš obraćo pažnju jer imamo ovde svakakvih tipova zemlje pa onda obično forsiramo npr kukuruz non stop tamo gdje ima sijerka jer tu bude dobar . Poslije pšenice idem često totalom ali tu nemam sijerak , pa zato pitam.

Najjeftinije je total posle psenice. A sto se tice efekta svejedno je da li total ili banda za soju,repu,cunju.

Samo povrsinski ce sprziti sirak iz rizoma. Meni ni Ekvip nije rizom suzbio i definitivno sam siguran da u kukuruzu NE MOZE da se rizom resi. Za sistematsko suzbijanje sirka iz rizoma treba Fusilade F, Azil ili Focus U. Kao i Dow Gallant super, samo je skup (3000din) i treba bar 1.5l/ha

Potpuno si u pravu. Kukuruz od rizomskog sirka moze samo da se spašava ali ne i da se ocisti.

Kukuruz iz ambara sejan pre dva dana,odmah posle setve dobio 54 l kise,uhvatila se pokorica ali se nadam da ce da izadje,inace sejan je za silazu ako stigne.............

xndaar.jpg

2yx4036.jpg

Sudanska trava takodje sejana pre dva dana....

2h8cmbt.jpg

Evo ga KWS3381 is postrne setve,posle mladog luka... ulazi u metlicenje i oplodnju za 3-4 dana po najgoroj vrucini kako se ocekuje,valjda ce izdrzati,dobro je nadjubreno
2ljqkis.jpg
ev1i4j.jpg
97u39j.jpg
Zaboravio sam datum setve da napisem,sejan je 13-og maja,ali je sav nikao tek pocetkom juna posto je druga polovina aprila i prva polovina maja bila suva i nije imao vlage za nicanje!

Nazad
Vrh