Pomoc oko pravila drzanja tovnih pilica

enesss89

Član
Učlanjen(a)
10 Mar 2012
Poruka
464
Lokacija
Travnik (Turbe)
Evo ga gotov prvi turnus View My Video ja kontao ostaviti sve sebi u zamrzivac a na kraju ostalo mi samo 5 komada komsije sve pokupovale, tako da sutra dolazi novih 100 komada.

---------- Poruka napisana u 15:51 ---------- Prethodna poruka je at 15:48 ----------

View My Video Potrudio sam se da snimim masinu jer mozda neki nisu imali priliku da se susretnu s njom, istina i meni je ovo bio prvi put vrlo je slicna kazanu za rakiju hehehe......:D
 

mikicamiletic

Novajlija
Učlanjen(a)
4 Feb 2012
Poruka
5
Lokacija
Stubal Kraljevo
ventilacija

Pozdrav,
zovem se Mikica Miletic
iz Stubla sam kod Kraljeva.
Interesuje me da li neko moze da mi
pomogne koji i koliko jaki
ventilatori su mi potrebni za tov 2500
pilica na povrsini od 150 m2.
Hvala
 

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.389
Lokacija
Stara Pazova
Potrebe za svezim vazduhom su 4 do 5 m3 na sat po kilogramu telesne mase zivine.Moze i 70 do 90m3 na sat po 1kg utrosene hrane dnevno.Bojim se da ti je to malo tesno na 150m2.Ako prodajes manje,tj do 2,5kg racunaj plafon 34kg po m2.Znaci 11 do 13 komada po 1m2 ili oko 1800 komada ukupno.Znaci da su tvoje potrebe za ventilatorima od 22500m3 na sat.
Preporuka je vise manjih ventilatora,da ne dodje do kolapsa u slucaju kvara,a pozeljno je da imas i viska jedan,zlu ne trebalo.
 

mikicamiletic

Novajlija
Učlanjen(a)
4 Feb 2012
Poruka
5
Lokacija
Stubal Kraljevo
Hvala
hrane se do 45 dana starosti
kada se smanjuje broj
reci mi samo koji prncip
sa jedne strane da ubacuju a sa druge strane da izbacuju vazduh
ili svi da izbacuju vazduh?
 

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.389
Lokacija
Stara Pazova
Nemas potrebe za ventilatorima za ubacivanje.Treba samo za izbacivanje,a dovod prirodnim putem,tj samo prilagodjenim otvorima.Pravilo je da na 1000m3 na sat izvlacenja vazduha treba otvor od 0,3m2 za dovod spoljnjeg vazduha.Sto ce reci da tebi treba oko 6m2 otvora.Veruj mi da to u praksi funkcionise i sa manje.:osmeh: Ali od viska glava ne boli.Desavace ti se da ne rade svi ventilatori,pa isto tako ne treba da budu otvoreni svi dovodi.Znaci pri vrhu neki prozorcici i kao kod ventilatora vazi pravilo vise komada.:ppozdrav:
Što se živine tiče, ona hranu i vodu pretvara u energiju potrebnu za život (rad organa i mišića, za održavanje telesne temperature) i rast, tj. za dobijanje na težini. Medjutim, kako živina nije 100% efikasna, stvara i veliku količinu nepotrebne toplote i vlage (u fekalijama i u procesu disanja). Živina proizvodi oko 11,6 kJ/h/kg toplote. To znači da, što su broileri veći, proizvode više toplote. Ako imamo 20 000 komada broilera težine 1.8 kg, oni će objektu osloboditi oko 417,600 kJ/h.
Količina proizvedene vlage takodje varira s obzirom na starost. Prethodno jato od 20.000 jedinki, gde su broileri težine 1,8 kg, može, zavisno od temperature, proizvesti 3785 l vode dnevno. U toku rasta, temperatura i relativna vlažnost vazduha u objektu se menjaju, ali radi optimalnog uzgoja ove parametere moramo držati u propisanim granicama.
Ranije se na farmama, radi odstranjivanja toplote, vodene pare i ugljen-dioksida, vršila izmena vazduha gravitacionim provetravanjem, pri čemu je otpadni vazduh strujao kroz otvore u krovu, a kroz prozore i vrata je ulazio svež vazduh u prostoriju. To je prirodna ventilacija.
Danas se za kontrolu protoka vazduha koriste ventilatori, uglavnom aksijalni, koji izvlače vazduh iz farmi (provetravanje sa stvaranjem podpritiska) ili pak deluju dvojako (provetravanje sa izjednačenjem pritiska). Cilj ventilacije je da obezbedi dovoljnu količinu svežeg vazduha u objektu, bez nepotrebnog rashladjivanja i stvaranja promaje u hladnijem periodu godine.
Naredna tabela prikazuje potreban nivo minimalne (zimske) i maksimalne (letnje) ventilacije u objektu u zavisnosti od težine. Prema ovoj tabeli i prema broju brojlera koje odgajate, možete vrlo lako izračunati potrebe za propisanom ventilacijom u Vašim objektima.

Uz izmenu vazduha, izlaganje živine strujanju vazduha može joj pomoci pri visokim temperaturama. Osećaj hladjenja koji nastaje kretanjem vazduha stvara nižu temperaturu. Na primer, ako vazduh u objektu temperature 32°C (i prosečne relativne vlažnosti) struji brzinom 2,5 m/s, živina sa potpuno razvijenim perjem će imati osećaj kao da je temperatura vazduha u objektu 27°C. Ovaj efekat strujanja može obezbedititunelska ventilacija koja danas predstavlja najefikasniji način za rashladjivanje objekta.
Kako radi tunelska ventilacija
Svrha tunelske ventilacije je osiguravanje ugodne klime u objektu u periodu toplog i vrućeg vremena. Tunelska ventilacija obezbedjuje efekat strujanja vazduha koji nastaje zbog velike brzine protoka vazduha u objektu. Tunelski sistemi napravljeni su tako da eliminišu suvišnu toplotu osiguravajući dovoljnu brzinu izmena vazduha potrebnu za odvodjenje suvišne toplote iz objekta u vrućem periodu vremena. Za najefikasnije hladenje potrebna je brzina kretanja vazduha od bar 2,5 m/s.
 
Poslednja izmena:

Nemanja021

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Jul 2012
Poruka
2
Lokacija
Novi Sad
Hrana za pilice

Dobar dan, nov na ovom forumu pa me interesuje koliko 50 komada pilica pojede koncentrate za 7 nedelje? hvala velika.
 

Nemanja021

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Jul 2012
Poruka
2
Lokacija
Novi Sad
hvala...Hteo bi za sebe da uzgajim toliko komada,pa me interesujem cela procedura, ako nekom nije problem da mi kaze. Hvala
 

Duško58

Član
Učlanjen(a)
1 Dec 2010
Poruka
12.424
Lokacija
Futog
Dobro nam dosao Nemanja. Malo prelistaj teme o tovnim pilicima na ovom forumu, tu imas sve napisano. Ako i onda bude nekih nejasnoca slobodno se obrati, tu smo da pomognemo.:ppozdrav:
 

Rodja88

Član
Učlanjen(a)
28 Sep 2011
Poruka
170
Lokacija
Becej
Jer mi moze neko reci brzo koliko sirceta da stavim na 14 litara vode?

Jako toplo a pilici su mi u ponedeljak 6 nedelja.

Hvala unapred..
 

Pedja1

Član
Učlanjen(a)
14 Jul 2012
Poruka
757
Lokacija
Banja Luka
интересантно ова табела даје фактор 11х између минималне имаксималне вентилације а ја сам нашао податак даје она 9х ...:sta:

исто тако да преко 37[sup]о[/sup]c што је овог лета вероватно било треба да се користи и орошавање јер од саме вентилације с врелим ваздухом могу да заковрну ... :sta:
 

bikibiki62

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Jul 2012
Poruka
4
Lokacija
Nis
Pozdrav. Nova sam u cuvanj tovnih pilica, tek 5 dana. Za sada "guraju" dobro, ispostovala sam sva pravila potrebna za pocetak. Danas sam primetila da par pileta imaju problem oko cmara. Nema paperja i kao neka ranica, koja se siri. Kako da sprecim eventualno dalje sirenje te bolesti i o cemu se radi. Hvala
 

SAMA

Moderator
Učlanjen(a)
13 Feb 2011
Poruka
8.389
Lokacija
Stara Pazova
Koju kolicinu drzis?Ako je to ono sto ja mislim da jeste,ne sekiraj se.Nemoj im mnogo zavirivati i bice sve u redu.:osmeh: Opasno bi bilo da je ranica krvava i da se cokaju.Onda na to mesto namazes malo vikse i prestace da cokaju.Viksa ce da zaleci ranicu.Ali se prati.Ako nastave sa cokanjem,onda je kanibalizam,ali odosmo daleko.To je mala verovatnoca.Pre ce biti ovo moje da je bezazleno.:cvetic:Dobro nam dosla.
 

Ana Lovcevic

Novajlija
Učlanjen(a)
6 Jun 2012
Poruka
20
Lokacija
Sabac
Zanima me zasto mi se desava da pile staro mesec dana zavrce krila i pada sa nogu... U cemu je problem? Hvala na pomoci unapred : )
 
Vrh