kicca
Član
@talianu mi je nocas napisao da ih nema a trazio sam na sajtu Ministarstva poljoprivrede i nema nista
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To što neke opštine odvoje deo budžeta je obična igrarija,
Igrarija i budalaština, ako se ja pitam.
Sudeći po onome u šta ja imam uvid te sadnice koje opštine na neki svoj način, i po nekom svom kriterijumu podele, uglavnom završe kod ljudi koji nemaju veze sa voćarstvom, ali imaju veze u opštinama.
I to se nekako i zasadi, ali već sledeće godine najčešće biva zapušteno, zakorovljeno, upropašteno.
Neko ima neku njivu u selu, ne zna šta će s njom, bavi se nekim drugim poslom i misli da se sav posao i sav trud i ulaganje svodi na nabavku sadnica i njihovu sadnju.
To su oni što kalkulišu na način, koliko rodi po hektaru, i kolika je cena jednog kilograma.
Takvih pitanja ima i ovde na forumu.
Kad dobiju odgovor da rodi npr 30 tona, cena 30 dinara pomnože te dve cifre, dobiju lepu ssvoticu i kažu, super, hoću i ja to.
A onda ih stvarnost ošamari pa odustanu već sledeče godine, a to propadne.
Ali naravno, opštinski političari su em učinili svojim pajtosima i dali im sanice, em mogu da se hvališu kako pomažu seljake, kako razvijaju voćarstvo, kako su samo prošle godine podelili toliko i toliko hiljada sadnica na svojoj teritoriji, i tako to.
To je čista budalaština
Ima verovatno.Ima mnogo ljudi u srbiji koji nazalost nemaju posao a bavili bi se vocarstvom, pa im te sadnice dobro dodju da zapocnu posao.
Ima verovatno.
Ja konkretno ni jednog takvog nisam sreo a da je dobio sadnice, što ne znači da ih nema, ali mi se čini da su u manjini.
Rasadničarima je sekira upala u med ako nabodu neku opštinu da im bude kupac za sadnice, znam to iz neposrednih razgovora sa nekoliko rasadničara.
Cena ide značajno dole, ostaje prostora za sve da se ugrade, rasadničar proda ogromnu količinu, a za kvalitet niko ne pita.
Toje ovo što tallianu piše, ako imaš opštinu kao kupca ne možeš da propadneš.
Sta me briga ko je na vlasti,bitno je da je dobro.Kod nas su zadovoljni sa opstinskom upravom.I ja se nemogu pozaliti.Ali cena za sadnicu preko 3 eura je mnogo i laz je da ce da ima pun rod u 5-oj godini.
Cuo sam da ima tih akcija i u drugim opstinama,inace ove stvari odobrava ministarstvo poljoprivrede i mora da ide preko njih sto je i logicno.
Mislim da je Ministarstvo jer kod drugara na papiru sto je dobio pise Ministarstvo poljoprivrede,odsek Sabac ili tako nesto slicno,po tome sam zakljucio,mozda gresim to stoji.Ne može da ide preko ministarstva P. to je isključivo iz sredstava opštinskog budžeta taj ko ti je to rekao ili ne zna ili te slagao.
Jedino što ministarstvo daje pojedinim opštinama to je za 5 opština(čini mi se da je 5) na jugu Srbije kao nerazvijenim opštinama po nekom posebnom projektu za te nerazvijene opštine (nije to samo za voćarstvo ima i drugih stvari ,nisam ulazio u detalje šta je u pitanju jer me ne zanima).
Ostali ništa (za sada).