Polka

Kupio na kupujem prodajem.Wilamet nece kod nas tako je podeblje ali polka hoce ima jedan covek blizu mene ali nema sadnice.Hvala tebi druze na ponudi.

- - - - - - - - - -

Mogu da postavim link odakle sam kupio sadnice ali neznam da li je to dozvoljeno.

Da li je neko imao iskustva sa rakom korena kod polke?
Juce sam vadio sadnice pa sam nalazio obolele sadnice.

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk
Koja ti je godina od sadnje i koji procenat zaraze. Imaj u vidu da se zaraza brzo siri i obzirom da neznam koja je povrsina u pitanju ne mogu te savetovati. Pokusaj zalevanje fosetil alumijumom i odstranjvanjem zarazenih sadnica. bilo ih je i kod mene ali sporadicno i ne vise od 1% ali i ja strahujem. Verujem da je to omasovilo ali se o tome cuti. Inace imam 40 ari polane u trecoj godini i namera mi je da pratim zarazu pa cu videti. U ovoj godini mi je prinos bio izuzetan i nisam imam susenja sadnica ali prilikom vadjenja sam to primetio. Njih sam odstranio i spalio ali verujem da ta mera nije dovoljna. Videcemo.

Sadjene u martu ove godine, znaci prva godina.
Povrsina 10ari stim sto sirim na jos 10.
Procenat zaraze ne znam..
Meni je takodje prinos bio dobar, imao sam susenje ali zbog kasne sadnje. Na tim sadnicama nije bilo znakova bolesti.

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

Pocetnik020

Obzirom da se radi o manjoj povrsini ne bih rizikovao pogotovo ako je odvojena parcela.Cudno je da posle prve godune imas sadnice za presdjivanje.Inace zaraza se siri strahovitom brzinom pa cak i pomocu orudja zarad,freza,tanjtaca i dr.

Vockica

Fosetili aluminijum Ili
Fostonic 80 WP je sistemični fungicid sa protektivnim i kurativnim delovanjem. Inhibira klijanje spora, blokira razvoj micelije i sporulaciju. Pravi sistemični fungicid. Aktivna materija se brzo usvaja, a zatim prenosi po celoj biljci. Pruža zaštitu od korena do vegetacione kupe. Istovremeno podstiče i prirodni odbrambeni mehanizam biljaka.
jer cime god da probas leka nema, ali mislim da ovaj daje neke rezultate.

Agrobacterium tumefaciens je kako joj ime kaze bakterijsko oboljenje a ne gljivicno tako da upotreba fungicida nema nikakvog smisla. Ako se ide logikom protiv bakterija se treba boriti antibioticima ali to je cinimi se zabranjena rabota i veliko je pitanje do cega bi sve to dovelo na kraju i kakve bi posledice imalo ako bi se tako nesto koristilo u malinjacima.

Zato i pitam,mozda i jedina borba jeste sejanje deteline kako bi se kvrzicne bakterije na njoj borikle sa agrobakterijumom ,ali opet on je u redu maline a ovo u medjurednom prostoru

Manite se upotrebe bilo kakvih antibiotika....Mozda Hojin SUPRA DIOXI a posle tifi...

Ako je zemlja pripremljena po propisu i nije zamrznuta ili blatna bolje je sad nego u prolece... al naravno da ispostujes sve propisane norme sto se tice sadnje.

Evo sta pise u knjizi:Rak maline je oboljenje koje izazivaju bakterije i to:
Agrobacterium tumefaciens koja izaziva rak na korenu i laznom korenovom vratu i Agrobacterium rubi koja izaziva rak izdanka uglavnom na crnoj i purpurnoj malini ..
Ove bakterije na napadnutom delu maline stvaraju guke koje ometaju prolaz hranljivih materija a izvestan deo tih materija koriste za svoje rastenje.
Izdanci maline sa velikim gukama se obicno lako lome.
Ovi tumori su obicno mrke boje i vremenom se sasusuju.
Tumori korena raspadaju se pod dejstvom raznih saprofitnih organizama.
Bakterije koje izazivaju rak prodiru u biljku maline kroz ozlede koje nastaju obradom zemljista,rezidbom a prenose ih i insekti.Najvaznije su preventivne mere borbe a to znaci:maline ne treba saditi na zarazenom zemljistu,saditi samo garantovano zdrav sadni materijal.Ako se rak maline ipak pojavi na nekoj biljci ,nju treba odmah izvaditi i spaliti [Soskic]

Problem sa agrobacteriumom je visestruki te zato za sad i nema leka, barem ne kod nas. To je bakterija koja inficiranjem biljke ubacuje svoj DNK u ćeliju domaćina i tu i leži kvaka zarazenih sadnica. Ne mofu se leciti jer bi to podrazumevalo intervenciju na nivou genoma sto je neprakticno. Oko 600 razlicitih biljaka je podlozno infekciji, ukljucujuci i malinu, te je u stvari dobro pitanje kako ne posaditi u vec zarazenu zemlju a ne samo da li je zasad zdrav. Agrobacterium se moze donekle kontrolisati ako se vade zarazene biljke i spaljuju. Mesta na kojima su bile zalivaju bakarnim preparatom a potom posle dosta zalivanja i kiša ponovo inokliraju korisni mikroorganizmi. Mozda je i hojin preparat dobar nisam se informisao o tome. Uglavnom ne treba zarazene saditi a kada se pojavljuju simptomi vaditi na opisan nacin. Preporucujem informisanje i iz strane literature a ne samo nase. U USA se koristi galtrol sa dosta dobrim uspehom. Preparat je na bazi konkurentskih bakterija.

Proveo mesec dana trazei literaturu za agrobakterijum,dosao do zakljucka da je najbolji ,,lek,, takodje agrobakterija ali STRAIN K,to je neki soj koji je izdvojen i ponasa se antagonisticki (suparnicki) na tumefacijens,a opet tog soja bakterija nema ni u jednom jedinom preparatu na nasem trzistu,ono sto ljudi ne shvataju da TIFI i slicni mikroorganizmi nisu bakterije vec gljive,tako da u manjoj meri predstavljaju protivnika ovoj bakteriji.Zakljucio sam da su vise neprijateljski nastrojene kvrzicne bakterije na recimo grahoricama ili sto je jos bolje BELA DETELINA i da ce doci do smanjenja raka ukoliko je ona posadjena,ali opet ona se seje izmedju reda,ali pitanje je kolko siri koren ka redu,ali za ciscenje neke parcele od raka moze da posluzi lepo.Kako god,ja se odlucio na detelinu i adekvatnu primenu bakarnih preparata,dok ne izadje neko cudo od preparata :sta:

Nazad
Vrh