Polka

Jel merio neko koliko ima brixa polka?

Sent from my iPhone using Tapatalk

U posljednje vrjeme agronomi govore da nije samo dovoljno pokositi polku do zemlje,vec da treba krciti stare panjeve kojisu dali plod!da treba sa tim poceti od 2 godine.jer pocinju lastari da krecu iz stari zili i panjeva a to kao nevalja! Dalije neko upoznat sa ovom temom ili je vec to radio?

Mozel li mi neko reci kolika je prosecna rodnost polke po duznom metru ili po aru?
A kolika je idealna?

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

U prvoj godini ,ako sve ispostujes mozes imat i tonu sa duluma.Ako sijes na 2,5 metara sirine redove toje 400 duzni metara oko 1000 sadnica.Rod dodje oko 2,5 kg po duznom metru.Toliko sam ja imao!A za drugu godinu cemo vidit!pozz

rasadio sam 1400 sadnica polke 17.12.2016..da li joj smetaju ovi mrazevi?bojim se da ne umrzne,da ne uprskam na samom pocetku :D

Pozdrav drustvo. Naime dobio sam dvadesetak komada sadnica malina i kupina,pa me interesuje dali daih posadim odmah cim bude moglo ili da sacekam prolece,i ako ih ne budem sadio odmah gde i kako da ih cuvam do sadnje.

ova sorta nije tropska, znači mesto joj je u polju. kakva god da je zima to nije važno, ako je posadjena.

misker
čim bude moglo da se sadi- sadi. kad bude neko normalno vreme.

Zdravo malinari, skoro sam saznao za ovaj forum i nekoliko dana sam ga pregledao a danas sam se i uclanio.
Predstavio sam se u temi za clanove a sada bih imao par pitanja za iskusnije kolege i bio bih zahvalan ako bi mi dali savete.

Pocetkom novembra prosle godine sam zasadio skoro 2000 sadnica maline Polke, pre sadnje na toj parceli je bila lucerka koliko sam citao na internetu ona je dobar pred usev za malinu. U Julu sam to poprskao Totalnim herbicidom sacekao sam mesec dana da svu travu unisti i onda sam izvukao 7 traktorskih prikolica stajnjaka inace ta je parcela nepunih 20 ari. Uzorao sam jednobraznim plugom koliko god je moglo, i to je tako stajalo sve pred sadnju kada sam prosao sa roto-drljacom koja je bas dobro usitnila zemlju.
Sadnice su po meni bile dobre, imalo je dosta sitnih zilica, pre sadnje sadnice sam potapao u mesavinu ilovace, sveze govedje balege, i vode. Sadio sam ih par centimetara dublje nego sto su bile.
To bi bilo sve vezano u vezi sadnje e sada slede moja pitanja i bio bih vam veoma zahvalan ako bii neko odgovorio.

Posto su sadnice bile duzine nekih 40 cm, tako sam zasadio i to tako stoji,sada vas pitam kada treba da isecem te delove sadnica sto su ostali izvan zemlje oko 30 cm?
I mislim da posle tog orezivanja bi trebalo da se poprsce barkrom zbog dozinfekcije?
I jos koje bi mi djubre preporucili i kada bih smeo da bacim?

Molio bih iskusnije kolege da mi odgovore bio bih vam veoma zahvalan, ne bih da zakasnim u nekim od radova. :D

Polkic kasnis samo da nadjes kupca za svoju malinu i zakasnio si sa godinom sadnje,kao i ja, salim se :) ako ostavis fte delove sadnica oni ce ti doneti rod u junu,ali te ogranicavaju u prskanju, tako da ih mozes i poseci kad ti krenu novi lastari.Sto se tice djubriva ako nisi radio analizu baci nesto sa vecim udelom kalijuma , ja sam koristio yaru7-11-25(tako nesto),malo.kana i malo preko lista malo kroz sistem i bi prinos u prvoj godini po sadnji 900gr po sadnici

- - - - - - - - - -

Zaboravih, stajnjaka u velikoj kolicini, gura trava ali gura i malina :)

Krati se na prolece do zemlje,pre nego sto krene vegetacija,eventualno mnozes da ostavis neki red sto kaze kolega da imas malo za dzemic u junu,a sto se tice djubrenja MORAS ANALIZU DA URADIS i izbacis ovde i tacno se preporuci ili da te posavetuje neki agronom akko god ti odlucis,PSS ZRENJANIN,1760 dinara analiza,BEZ NJE NEMOJ D A DjUBRIS

Polkic kasnis samo da nadjes kupca za svoju malinu i zakasnio si sa godinom sadnje,kao i ja, salim se :) ako ostavis fte delove sadnica oni ce ti doneti rod u junu,ali te ogranicavaju u prskanju, tako da ih mozes i poseci kad ti krenu novi lastari.Sto se tice djubriva ako nisi radio analizu baci nesto sa vecim udelom kalijuma , ja sam koristio yaru7-11-25(tako nesto),malo.kana i malo preko lista malo kroz sistem i bi prinos u prvoj godini po sadnji 900gr po sadnici

- - - - - - - - - -

Zaboravih, stajnjaka u velikoj kolicini, gura trava ali gura i malina :)

Hahah lako cemo nadomestiti neku gkdinu ako krenemo da se prosirujemo, znaci ako zelim rod u junu treba da ih ostavim, a ako ne da ih isecem pre vegetacije.
Utice li to dli cu seci ili ne na prinos?

Hahah lako cemo nadomestiti neku gkdinu ako krenemo da se prosirujemo, znaci ako zelim rod u junu treba da ih ostavim, a ako ne da ih isecem pre vegetacije.
Utice li to dli cu seci ili ne na prinos?

Ne gresis sto se tice prinosa u svakim slucaju, problem je u prskanju nove lastare treba da prskas a ovamo na starim imas rod koji beres, to je malo neizvodljivo.

Aha, sada razumem u cemu je problem.
Kakva su vasa iskustva jel' potrebna mreza za zasenu prve godine ili ipak moze da ceka sledecu?

Ako mozes mrezu postavi odmah. Cim pocne sunce da przi i prve ozegotine ce se pojaviti.

Sent from my SM-J510GN using Tapatalk

Hvala na savetu, da sam bas u mogucnosti da mogu nisam ali da bih bio siguran i da bi obezbedio rod nekako cu se namuciti.
A koja sirina mreze je potrebna? Ja sam nesto mislio da mi 1,5 bio sasvim dovoljno?

Nazad
Vrh