Polka

U mladom zasadu skracivanje do zemlje vrsi se tek kada pored stabla iz zemlje izbije novi mladar bez obzira da li je iz stabla krenulo ili ne, takvu preporuku sam bar ja dobio od iskusnijih.
A koju funkciju ima stari panj ili stablo sem sto ce da olista i vuce snagu? Ona krece odozdo kako god da okrenes.

- - - - - - - - - -

Pošto ne znam da li bi smeo da otvorim novu temu ovim postom želim da dam PODRŠKU ,da ostanu jaki, svim malinarima iz Ivanjičkog,Ariljskog,Čačanskog,Užičkog........kraja koji se od sinoć suočavaju sa poplavama jer su hektari i hektari pod vodom.
Pominje se oko 700 hektara u Arilju pod vodom? Tacno?

Udruzenje proizvodjaca maline "BACKOPOLJSKI MALINARI" zele da daju podrsku prijateljima iz Ariljskog, Ivanjickog, Uzickog i ostalih trenutno potopljenih delova Srbije.
Saosecamo se sa vama prijatelji!

A koju funkciju ima stari panj ili stablo sem sto ce da olista i vuce snagu? Ona krece odozdo kako god da okrenes.

- - - - - - - - - -

Pominje se oko 700 hektara u Arilju pod vodom? Tacno?

Nije u pitanju funkcija vec vreme kada je za biljku to najpovoljnije, a ne nagadjanje kraj februara, pocetak marta, ...

Opet te ne razumem. Ajde pojasni malo? Sta ce da se desi ako se u februaru oreze do zemje? Da nece da se osusi mozda?

Opet te ne razumem. Ajde pojasni malo? Sta ce da se desi ako se u februaru oreze do zemje? Da nece da se osusi mozda?

Mozes da je rezes kada hoces januaru,februaru,martu... nista joj nece biti, ali najoptimalnije vreme za rezidbu novog zasada, da bi se malina najbolje razvila i dobila pun potencijal roda u prvoj godini je kada izbije novi mladar iz zemlje. Tako bar kaze dr. Jan Danek (to je onaj Poljak sto je "napravio" Polku), a ja smo prenosim te informacije.Sta je tu nejasno, mozes kada hoces a najbolje je tada. Mozes da ores i sada ali bolje da si poorao jesenas.

Poslednja izmena:
Pa ne znam da li je bas tako. Pricas ti meni ko je Jan Denek. Jel ima knjiga koju je napisao ili su ti informacije rekla kazala? Koju povrsinu imas pod polkom i koja god?

Ok ajde ostavi adresu gde knjiga moze da se naruci? Ima prevod na engleski ili srpski?
Komsija Vlado. Pošto i ja sam u dilemi oko ovog rezanja a ti imaš iskustvo mnogo duže od mene interesuje me kako si je ti rezao i jesi li je uopšte rezao. Ipak ti si to prošao naše je da učimo u praktičnom radu iskusnijih forumaša malinara, ovde su oko ovog podeljenja saznanja i na prethodnim stranama na forumu.Knjige su jedno treba i njih čitati a praksa, praktični rad i iskustvo je drugo.

mirava66
Vlado ti je dao objasnjenje a ja sam svoje orezao jos u novembru,drugo kada sadis jesenju sadnju i sadnice se vade , skracuju i uspesno poteraju s proleca.Nije svaka godina ista sto se tice vegetacije,ovde je prosle god tek krenula u drugoj polovini aprila a to je kasno za kosenje starih lastara upravo zato sto bi oni a ne novi izdanci povlacili sve u sebe....

Komsija Vlado. Pošto i ja sam u dilemi oko ovog rezanja a ti imaš iskustvo mnogo duže od mene interesuje me kako si je ti rezao i jesi li je uopšte rezao. Ipak ti si to prošao naše je da učimo u praktičnom radu iskusnijih forumaša malinara, ovde su oko ovog podeljenja saznanja i na prethodnim stranama na forumu.Knjige su jedno treba i njih čitati a praksa, praktični rad i iskustvo je drugo.
Slazem se sa gosn Zoranom. Isekao do zemlje pre mesec i po. Ti kako hoces.

Krenuli smo, doduse ne jednako ali guramo.

Sugava kisetino da bogda ne padala mesecima!!

Što se tiče dileme oko rezanja maline do zemlje evo mog iskustva sa Polkom. U prvoj godini na istoj parceli, isto navodnjavanje, ista prihrana i zaštita. Radi testiranja imao sam i jedne i druge, orezane do zemlje i ostavljene na nekih 30cm...Ona što je bila ostavljena pre je bacila rod i to iz grana koje su nikle iz neorezanog dela. Takve grane su bile jako krte i lomile su se na malo jačem vetru..One koje su bile odsečene do zemlje kasnije su dale rod, ali je stabljika bila stabilnija. Na kraju sezone prinos i jednih i drugih je bio jednak. Ipak prednost dajem orezivanju do zemlje.

I ja sam pre 15 tak dana orezao do zemlje, bile
su na ekih 40 cm, ali na nekim su vec biii poceli
da ibjaju litovi iz stabla .
pa se sad plasim da li ce krenuti..

ja sam prosle godine isto radio sa heritidzom i polkom,neke ostavljao i neke rezao.Kod mene u Kraljevu neorezane dale rod pocetkom juna orezane pocetkom jula

Kod mene su skoro bile prezentacije o zastiti maline i jedan covek ustao i rekao kako su u nasem kraju 80 posto sadnica zarazene agrobakterijumom na sta mu je zastitar rekao ne verujem??????tako da ukoliko za 5 godina dodje do masovnog krcenja polke u okolini Kraljeva znamo u cemu je problem :D....inace jos malo pa izlazi rugo izdanje knjoge Leposavica pa cu uzeti,trebalo je pocetkom januara al nije stigao da istampa,reko je da ce u tom izdanju vise paznje posvetiti dvorodnim sortama

A kako se manifestuje taj agrobakterijum? Napada koren? I sta kaze taj proizvodjac, odakle mu te info o tome?

To je rak korena,stvara se kvrzica na korenu i zaustavlja se protok hranljvih materija i uginuce biljke je izvesno,nema pomoci mada neki strani preparati postoje koliko sam citao na engl jeziku.

Cuo sam za rak korena, znam da vilamet, tulamin na primer imaju problem sa njim. Meni je u Psss Va receno da polka nema problema sa tim i da ne postoje slucajevi da je zabelezen na njoj. Ako mene lazu, ja lazem vas.

Nazad
Vrh