Polana

Marko,koja ti je godina? Mi smo nabrali 40kg,sadjena u martu.

Gledam slike mladih zasada i vidim da Polana uglavnom formira na pocetku manje zbunove. E kod mene moja Polana vise tera u visinu. Bukvalno su neke kao stapovi sa liscem, visine oko 120-130 cm. Redje formira zbunove, a vise ide tako u visinu, samo sto negde ima jedan prut, a negde i par grana. Sad mene interesuje jel valja to tako ili jok? I sta je to u pitanju pa tako raste? Vode ima dovoljno, a i sunca od kako su prestale one kise.

Polana se itekako bere mada prva godina tek polako počinje. Ono što sam primetio je da je nezgodno imati na istom sistemu jednogodišnju i dvogodišnju, jer ova mladja bi mogla češće da se zaliva ali za ovu godinu je tako kako je. Odvojeno zalivanje bi rešilo problem ali jedino da se preselim u malinjak.

Pre 10 dana. Tako su i ostali u Vojvodini. A pravo da ti kažem videćeš sledeće godine, kakva će ti polana biti. Nebo i zemlja u odnosu na jednogodišnju, u pozitivnom smislu. Ali, bez brige i od jednogodišnje se izvuče puno. Da se vrati investicija i još i zaradi.

Vlado, iz tvojih usta u Bozije usi :osmeh: Sa cime je prihranjujes i koliko cesto bi trebala mlada polana da se zaliva? Mi je zalivamo svaki 3 dan, a pri ovim vrucinama cemo malo cesce.

Aco, i kod nas ima tako visokih i strkljavih ali vise ovih sto su dale bocne izdanke i uzbunale se. Mozda ce neko od iskusnijih objasniti?

A sta mislite za ovaj moj slucaj? Jel se desavalo nekome da mu ide polana tako u visinu, a slabo u sirinu? Inace kod mene tek ovde onde po neka crveni.

Odgovor za shonepa:

A ima to i kod mene na jednom malom broju lastara,bilo je i prošle godine. To je ipak zanemarljiv broj. Sada svakako ne treba prskati insekticide a nakon skraćivanja najesen bi trebalo komplet to spaliti, mada ni to nije jednostavno jer je to masa ogromna, poluzelena a vreme vlažno.

14jrxno.jpg

eb57k7.jpg

2egd5yq.jpg

A sta mislite za ovaj moj slucaj? Jel se desavalo nekome da mu ide polana tako u visinu, a slabo u sirinu? Inace kod mene tek ovde onde po neka crveni.
Nema to veze, moguce da ce ti tek sada izbijati lastari,dogodine na prolece ce ti sigurno zatvoriti vrstu. A ako i ostane tako taj jedan ce ti doneti vise ploda nego nekome zbun,samo sto je podlozniji savijanju.

- - - - - - - - - -

Golicu,samo drzi taj rezim zalivanja i do polovine berbe kalijum kroz sistem....

Poslednja izmena:
To ti je normalno za prvu god. Neka sadnica moze da izgura i 1.5 m a druga da bude70-80 cm. samo je bitno da ne kopate uz sadnice da ne bih posekli mlade izdanke koji treba da izadju, samo plevljenje uz stablo 20 cm.

Odneo sam danas u jednu poljo apoteku izdanak sa ovim problemom. Žena koja tamo radi, nije znala, tu je bio i mlađi kolega, koji takođe nije znao. Onda je on pozvao kolege sa fakulteta, objasnio problem. Kažu da su prošle godine istraživali taj problem, ali nisu otkrili u čemu je problem niti uzrok... Mislilu sa je pomenuta muva, ali nije! Tako da, to nam je što nam je :)

Druga stvar, kupio sam Teldor. Kada da prskam malinu njime, uzimajući u obzir da sam pre dvadesetak dana radio zaštitu Peharom?
Hvala

zdravo imam probni zasad maline polane od 100 komada zasadjen decembra prosle godine ona sad lepo napreduje lastari ima i od metar i od 70 cm 80 cm i mozda manji ali su bujnije ali nesto me tu buni sitni su mi plodovi sa cime perhranjivati kupio sam fito fert bery dali je bolje kroz kpk ili preko lista ako ima nesto drugo za krupnocu ploda u napred hvala pozz :ppozdrav:

Shonepa...... Teldor dajes ako u toku berbe bas naidje dug kisni period.ima karencu tri dana, bolje ga cuvaj,mada ako redovno skidas plodove tj beres nema bojazni od sive trulezi, mlada malina i ima dobro provetravanje,,,, Samo ti beri druze i ne brini...

Jocica- za krupnocu kalijum kroz sistem, mada ja mislim te sto su ti sitne su one koje su poterale iz stabla i ostale nisko a ove koje ti spominjes nemaju jos zrelih....

Nazad
Vrh