Jel bi mogao nako da mi objasni kako se plevi polka i zasto? I da li je to neophodno?
Marko,ja okopavam i cupam rucno u redu,a plevis da korovi ne oduzimaju vodu i hranu i da redovi budu cisti..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jel bi mogao nako da mi objasni kako se plevi polka i zasto? I da li je to neophodno?
Pošto pominjete stomp aqua evo da se i ja uključim.
Razgovarao sam sa zaštitarom iz basf-a, i kaže da je već testiran i da ima rezultata i to jako dobrih. I ne sumnjam, ja sam koristio u pasulju stomp pre dve godine i bilo je ekstra. Međutim, na malini nisam primenjivao ništa od zemljišnih herbicida, jer nije isto kada se čekaju lastari iz zemlje da niknu( kao kod polane) a kad se čekaju sa višegodišnjeg odrvenjenog lastara maline neke druge sorte. Jer zemljišni herbicid ubija zelene ničuće korove a polana isto niče pa nisam spreman da rizikujem. To je bila čisto moja odluka i način razmišljanja.
Uz to ima još bolja kombinacija od stomp-a a to je wing P. On ubija i sirak iz semena. Za malinu nije registrovan. I da jeste ja ga ne bih primenjivao. Sve to je dobro ali treba krenuti sa tim pre kretanja vegetacije. Takva je preporuka iz BASF-a. I mislim da je velika razlika između malina koje se ujesen kose do zemlje i onih drugih( da sad ne lupam o sortama) u smislu korišćenja zemljišnih herbicida.
Postoji još zemljišnih herbicida kao naprimer Goal, koji deluje na širokolisne korove izrasle ali stvara i film na zemlji koji uništava korove koji će tek iznići. I registrovan je i za voćnjake ali od novembra do januara, samo nisu objasnili zašto tada primenjivati zemljišni herbicid .
Pošto imam i pola hektara aronije, imam prilično iskustva sa korovima u žbunastom voću. Prvo pravilo je: nikad nisam niti ću ikad primenjivati bilo koji herbicid traktorskom prskalicom u toku vegetacije. Drugo pravilo je: najbolje su združene mere agrotehničke- okopavanje, freza, setvospremač... i hemijske leđnom prskalicom vrlo pažljivo takoreći nakapati na korov da ni kap ne dospe na list gajene biljke. Takoreći u oko korov gađati. Prskam odnosno nakapam samo na korov, što znači vrlo malo herbicida na zemlji i ušteda u nočaniku. Jedan član je u sličnoj temi dao dobar predlog za još preciznije a to je sunđer na štapu koji se malo umoči u herbicid i potom premaže korov. Govorimo o višegodišnjim korovima, naprimer sirak iz rizoma. Raditi ga samo motikom je sizifov posao bez efekta.
Uvek sam koristio glifosat jer se ne upija korenom i razgrađuje se u zemlji. Doza 4 decilitra na 10 litara vode+ okvašivač. Ali na malini neću ni to.
Ne vidim veliku prednost korišćenja zemljišnih herbicida pre kretanja vegetacije jer gomila korova niče tek u maju recimo. Tamo gde bih eventualno prskao zemljišni herbicid- između redova, tamo svakako može proći i setvospremač ili u krajnjoj liniji herbicid kada već izniknu korovi.
Sve u svemu ništa nije kompletno rešenje a združenim merama postižu se najbolji rezultati.
Ne brinite uzalud nije to Vilamet , dvorode sorte guraju pod cvetom i rodom uvis samo ako imaju vode i hrane.
U tu prihranu stavi i neke aminokiseline ili ti biostimulatore.Ma najmanji mi je problem navodnjavanje, od sutra vec krecem sa vodom.,a odmah i sa prihranom.