Podrivači

Učlanjen(a)
4 Jan 2008
Poruka
3.173
Lokacija
Vinkovci
Podrivač Rabe, tri radna tijela, dubina rada do 70-ak cm. Dosta jaka konstrukcija, dosta lagano se vuče.

 
Pegoraro,7 tela dubina rada 50-60cm.Traktor 190ks!
DSCN4624.jpg

DSCN4621.jpg

03072007235.jpg
 
Sa podrivacem se rastresa zemljiste,razbija se pluzni djon i nemesa se zemljiste kao sa plugom(neizbacuje se donji neplodni sloj zemljista na povrsinu).
 
Ja imam pozitivno mišljenje o podrivanju i podrivačima ali jedino nemam adekvatan traktor za taj posao.Imam mtz 82.1 pa me interesuje kakav bi ja njemu podrivač mogao zakačiti i do koje radne dubine?Molim za savet!!!
 
Zavisi od tipa zemljišta ali jedno radno telo bi sigurno mogao da vučeš... na minimum 50-60cm
 
zlaja je napisao(la):
Ja imam pozitivno mišljenje o podrivanju i podrivačima ali jedino nemam adekvatan traktor za taj posao.Imam mtz 82.1 pa me interesuje kakav bi ja njemu podrivač mogao zakačiti i do koje radne dubine?Molim za savet!!!

Sa MTZ-892 bez problema sam vukao podrivač sa jednim radnim tjelom (+ kugla) na sojištu do dubine od 60 i više cm, a radna brzina je bila kao i za oranje (negdje jedna brzina niže). Međuredno smo podrivali i zatravljeni voćnjak koj je samo košen tjekom 6 godina i tu je ruja išao na nekih 50-ak cm, no jako sporo i više na zadnjim točkovima nego na prednjim. Al posao je odrađen, s tim da su izvaljivani veliki komadi zemlje. Probao sam jesenas u voćnjaku vući podrivač sa tri šiljka na nekih 30-ak cm no ruja nije imao kila za tako šta.

Ti sa svojm MTZ-82.1 bez problema možeš vući jedan "šiljak" na 50-60 cm. Jasno pod uvjetom da nemaš neko ekstremno teško tlo, no i tu bi išlo na dubinu od 45-50 cm.
 
Da li posle podrivanja idete neki prohod tanjiračom da bi se malo usitnilo zemljište i lakše odradilo oranje? Mislim po ovim slikama izgleda da podrivač izbacuje prilične grudve, pa još ako se stvrdnu...
 
Baš danas sam pričao sa jednim kolegom uvezi podrivanja i on mi dao savet da sa rusom mogu vući dva radna tela do 50 cm međutim ostaje dilema dali postoji podrivač sa dva radna tela?A ja bi podrivanje vršio posle pšenice takoda do zimskog oranja bi bio sigurno još jedan prohod sa tanjuračom da poravna taj gornji deo.
 
U to sam se uverio kada sam poceo sa podrivacem da prelazim preko njive . Ja to redim u prolece jel je lakse pre setve kukuruza na vec ujesen pooranonj njivi a pre ulaska sa tanjiracom ili setvospremacem orem za kukuruz na dubini od 25do30cm u jesen a u prolece podrivam do 40-ak cm (probao sam da podrivam u leto na strnistu pre oranja ali nije islo ili je islo ali je bilo mnogo teze i plice). Po podrivanju pedjem jednom setvospremacem i onda sejem .I ja sam nisam verovao u to dok se nisam uverio jednom kad sam pre 4 do 5 godina probao na jednoj parceli. Svake trece godine ja vrsim podrivnje u prolece odnosno vrsim razbivanje pluznog djona jer mi se kulture ne ponavljaju svake godine vec svake trece , a i cuo sam da nije dobro da se to radi svake godine zbog mogucnosti spustanja pluznog djona .Parcela kojoj je vrseno podrivanje ima bolji vodni rezim koji se kasnije dosta odnosi na sam prinos .Evo slike mog podrivaca :
2q8371i.jpg


sg25bo.jpg


30idqid.jpg
 
to je koda dobra stvar, podriva i odmah rastresa zemlju pa je i moguce da nije potrebna veca snaga od tih 80 ps, ipak taj rastresac malo olaksa traktoru koliko toliko.... :kisa:
 
Farmer II je napisao(la):
@ sumar kojim traktorom vučeš ovaj podrivač i koji je njegov zahvat?
Njegov zahvat je 2 m sa 11 radnih tela a rade se sa manjim zahvatom sa 9 radnih tela .Ja ga vucem samo u prolece po jesenjom oranju rakovicom 65 drugom ili trecem sprom ali ga rakovica dosta tesko vuce .
Moja preporuka je da ga ne vuce traktor monji od 70ks i sa losim hidroulikom kao sto je to kod rakovice . Radio ga je Lemind Proleter iz Leskovac (fabrika za proizvodnju poljoprivrednih masina i opreme ) sada je fabrika otisla u stecaj i svaki radnik je dobio po jean takav u cilju zaostalih plata pa se moze naci po povoljnjijim cenama .
Prosle nedelje me je nudio jedan bivsi radnik istim takvim po povoljnijom cenom .
 
Hvala na odgovoru kolega ::svaka cast::Koliko maximalno može da ide duboko, tj koliki mu je klirens? Ako nije problem pusti mi na pp(da ga ne reklamiramo ovde ::namigivanje:spavam: koliko ti je tražio taj čovek?
 
Nazad
Vrh