Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Novembarska sadnja je najbolja,ali ne stigne se uvek posaditi tad,pa se mucimo u decembru i januaru.Зато ја волим да садим почетком новембра, земља се слегне сама од киша. Сад ми стижу јапанске јабуке па ћу ух затрпати пијеском у умотати папрати.
Sta da radim? Da se snalazim nekako za zalivanje posto mi je to veliki problem (500 sadnica) ili da sacekam jos neki dan,mozda padne nesto?Ne zalivaju se sadnice odmah posle sadnje samo zbog potrebne vlage. Vazniji efekat je da se zemlja slegne i zatvori moguce vazdusne dzepove oko korena i na taj nacin spreci njegovo moguce izmrzavanje.
Tako je.Moj drugar posadio kruske i sada u trecoj godini polovinu ervinia omlatila.Sve vadi napolje.Ja cu se ipak drzati kajsije,planiram da prosirim na jos 2 hektara naredne godine.Lako se odrzava a za prodaju vuku za rukav.Svake druge godine da rodi -ja prezadovoljan.U zadnje tri godine 70 tona na 2 jutra.Malo li je?Kod mene svi u okolini sade maline i lesnike.Ko ce to sve otkupiti i po kojoj ceni je veliko pitanje.Ako se ne proda daje se za smesnu cenu a rakiju od lesnika ne mozes praviti.Ko hoće posadi kruške, treba da bude svestan da kreće u ozbiljnu borbu što se zaštite tiče, užasno ozbiljnu.
Ne mozes da pravis rakiju od lesnika ali mozes da ga cuvas i prodas kad tebi odgovara.Ako se ne proda daje se za smesnu cenu a rakiju od lesnika ne mozes praviti.
Ja nisam zalivao novo posadjene sadnice,ima tu vlage a i u fazi su mirovanja.Nikada nisam imao problema da se ne prime sadnice posadjene u jesen.Da je prolece to je druga prica.Ali nece skoditi sigurno ako zalijes par litara,pola kante je sigurno dovoljno.I kod mene je izmrzla zemlja otprilike kao kod tebe. Jel dovoljno zaliti sa 4-5 l vode?
Pele, kako ti prolaziš sa izmrzavanjem? Na kojoj nadmorskoj visini ti je zasad?Tako je.Moj drugar posadio kruske i sada u trecoj godini polovinu ervinia omlatila.Sve vadi napolje.Ja cu se ipak drzati kajsije,planiram da prosirim na jos 2 hektara naredne godine.Lako se odrzava a za prodaju vuku za rukav.Svake druge godine da rodi -ja prezadovoljan.U zadnje tri godine 70 tona na 2 jutra.Malo li je?Kod mene svi u okolini sade maline i lesnike.Ko ce to sve otkupiti i po kojoj ceni je veliko pitanje.Ako se ne proda daje se za smesnu cenu a rakiju od lesnika ne mozes praviti.
Sadio sam prekjuce. Onda necu zalivati jer mi je ionako to tesko izvodljivo(nemam cisternu,samo burad od 100 l) tako da je to ogroman posao,a kad vec ne mora necu.Nemoj se muciti da zalivas ako si sadio sada, to je potrebno za prolecnu sadnju. Mislim da i ti vazdusni dzepovi koji ostanu zapravo ne uticu na izmrzavanje korena vec suprotno, vazduh je dobar izolator, ali naravno potrebno je da do proleca taj vazduh nestane tj da se zemlja lepo slegne.