@Dejaaa
Znam vrlo dobro koji je to posao i koliko mi napora iziskuje. Ljudi misle da su to kukuruzi, uletis kombajnom i poradis za dan 30kj. Mi smo imali jabuku kada nisu postojali ni Atos Fructum, ni Delta, ni Ciric u Titelu, ni Ridjica, ni Milicic, a sada i Ana Ivanovic. Problemi su mnogi, ja kao problem vidim pad cene na cca 20din za prvu klasu u nekim predstojecim godinama. Idem na 3 pijace i vidim situaciju. Robe ima previse, kupaca sve manje. Jabuke idu na 45 maks 50din sada za prvu klasu u maloprodaji ko hoce da prodaje i da cisti skladiste. 60din sam probao i ne ide, padne mi prodaja na 30%. Cene u Makedoniji su jos losije, njima je losija jabuka kvalitetom i ajdared im placaju 20 ceni na veliko. To je toliko krs cena da nemam komentar za dalje.
Ove godine se desilo zbog dobrog roda generalno da suboticke hladnjace su SVE pune, dok Rusi nisu povukli nekoliko desetina slepera robe. Da se to nije desilo ja ne znam gde bi se skladistila jabuka. I da svako napravi hladnjacu i skladisti svoju robu, ogromna je kolicina koju neko treba da pojede.
- - - - - - - - - -
Jos nesto, imam secaj da Ruske firme, pre svega Magnit navlace na hiperprodukciju. Oni 2 godine drze dobru cenu da bi ljudi se navadili i posadili. Onda se cena spusti na cca proizvodjacku cenu i njima super. Ne moraju da se cimaju oko proizvodnje a plate skoro isto. Kriterijum se toliko podigao da isto je 1 klasa samo jabuka kao na slici. Kada smo pocinjali, ajdared je isao sve redom se bralo u gajbe. I sitno i krupno i sve je islo po ceni od cca 30euro centi. Sada kada izvucete pola da vam bude prva klasa udarete se u zadnicu nogama, a ostatak ide u industriju po ceni 5-6-7din. Na 5din se gazi traktorom, jer radnik ne moze da zaradi sam sebe.
- - - - - - - - - -
Jos nesto vol2, ako budem sadio jos nesto to ce biti kruska. Manje rodi, lakse je skladistiti manje roda, a ocekujem da jabuka toliko padne usled hiper ponude da ce to biti ispod proizvodjacke cene. A posebno su mi zanimljivi svi plodovi lesnik, orah, badem. Skup kilogram robe, lako cuvanje.