Pneumatske sejalice za kukuruz

Ako je neko raspoložen nek napiše koja je sejalica najbolja (u smislu održavanja i lakše zamene oštećenih delova) ili bar da je bolja od OLT-PSK. Pošteno sam se napatio dok sam menjao zupčanike koji idu od kardana u setveni aparat. Razmišljam da kupim noviju, ali bi bilo dobro kad bi postojala neka sejalica kod kojih je to malo bolje rešeno

Ako je neko raspoložen nek napiše koja je sejalica najbolja (u smislu održavanja i lakše zamene oštećenih delova) ili bar da je bolja od OLT-PSK. Pošteno sam se napatio dok sam menjao zupčanike koji idu od kardana u setveni aparat. Razmišljam da kupim noviju, ali bi bilo dobro kad bi postojala neka sejalica kod kojih je to malo bolje rešeno
Па то се уради за два три сата ја сам сад радио на Агрији.

Menjao prošle godine u njivi, jedna baterija počela da zeza. Nas dvoje za 20minuta ubacili nov par zubčanika koji je stojao u kabini. Nije to ništa teško i komplikovano.

Uzeo danas da malo spremim Nodet sejalicu za setvu i rasklopim puškice livenih nagaznih točkova da ih očistim i namažem. Konkretno baterije su Metalorad Odžaci, ali pretpostvaljma da su nagazni točkovi isti kao i na Nodet, OLT i sl. (Puškicom se kod nas naziva deo na kom se vrti nagazni točak, znači glumi ležaj nagaznog točka.)

I sad tamo postoje dve gumice koje dihtuju da ne ulazi zemlja u puškicu, jedna sa jedne strane točka a druga sa druge strane točka. Jedna je većeg prečnika, a druga manjeg. Kod mene su se otvrdnule i odem do prodavnice da kupim nove. Kaže prodavac nema tu dve dimenzije gumica, oni su oduvek imali samo jednu dimenziju tih silikonskih gumica, ta dimenzija ide i sa jedne i sa druge strane točka.

Na slicu su žute gumice moje stare, a bela u sredini je ta nova iz prodavnice. Ova nova je po dimenziji između moje dve.

Je l' ima neko pojma da li tu stvarno idu dve različite gumice, ili je prodavac u pravu i ide samo jedna dimenzija gumica i sa jedne i sa druge strane nagaznog točka?

Uzeo danas da malo spremim Nodet sejalicu za setvu i rasklopim puškice livenih nagaznih točkova da ih očistim i namažem. Konkretno baterije su Metalorad Odžaci, ali pretpostvaljma da su nagazni točkovi isti kao i na Nodet, OLT i sl. (Puškicom se kod nas naziva deo na kom se vrti nagazni točak, znači glumi ležaj nagaznog točka.)

I sad tamo postoje dve gumice koje dihtuju da ne ulazi zemlja u puškicu, jedna sa jedne strane točka a druga sa druge strane točka. Jedna je većeg prečnika, a druga manjeg. Kod mene su se otvrdnule i odem do prodavnice da kupim nove. Kaže prodavac nema tu dve dimenzije gumica, oni su oduvek imali samo jednu dimenziju tih silikonskih gumica, ta dimenzija ide i sa jedne i sa druge strane točka.

Na slicu su žute gumice moje stare, a bela u sredini je ta nova iz prodavnice. Ova nova je po dimenziji između moje dve.

Je l' ima neko pojma da li tu stvarno idu dve različite gumice, ili je prodavac u pravu i ide samo jedna dimenzija gumica i sa jedne i sa druge strane nagaznog točka?

Dukej tvoje su se pojele, izlizale, pohabale a dimenzija je jedna i stavljaš dve po puškici, levo-desno.

Jeste, video sam popodne kad sam stavljao gumice da je jedna dimenzija za obe strane. Samo naišao sam na drugi problem, fale mi na tri točka obične platne, ne platna sa zubom već obična ravna platna, ona ide iznad gumice sa unutrašnje strane nagaznog točka i naleže na gumicu. Gde imam tu platnu gumica lepo zadihtuje prolazak zemlje u puškicu, al' tamo gde je nemam gumica sklizne sa svog sedišta i tu će dihtovanje biti jako slabo. Videću imaju li u lokalnoj radnji takve platne...

A evo kako izgleda bez te platne...

Kad sam već počeo da davim :osmeh: ajd' još jedno pitanje...

Polomio mi se plastični deo (na slici) koji povezuje šraf za podešavanje skidača duplih zrna sa samim skidačem. Da li može taj plastični deo da se zameni direktno na bateriji, ili mora da se skine setveni aparat sa baterije? Ili možda da se skine cela baterija sa šasije i položi na bok, pa da se ne skidajući setveni aparat sa baterije skine lim na kom je skala za kazaljku skidača i koji zaklanja taj plastični deo...

Nazad
Vrh