Pneumatske sejalice za kukuruz

Trba odvrnuti šaraf(vijak) da ga mozes spustiti prema dole pa kad promjeniš ploču opet treba šarafati, kod Agrije sa dva prsta lagano za sekund to odradiš.
Nema nikakav ŠRAF!!!!!!!!
ima onaj mehanizam na kuglicu!!!!
Udariš ulagač i on spadne dole

Sent from my moto e5 using Tapatalk

e vidiš, imao sam 150€ u đepu kada sam išao kupiti olt mehaničku, samo da nemoram moliti, i kupio sijačicu za 110 ili 120€.....stavio nove skidače i izbacivače, od promotora dobio pioneer veliko okruglo zrno i sve posijao, prve godine se otplatila, a sijao sam s njom i grah..... i tako tri godine dok nije došla pneumatska..... a vjerujem da ima ovdje puno takvih....

a lako je pametovat, 577, a još nemaš svoju sijačicu.....
Ne pametujem ja niš imao sam olt mehaničku.
Eto da ti rečem veće smeće nisam imao.
Umjet curi na sve strane,iznacivače stavio plave one.
I nula bodova sklop pregust ili fali.
Srećom dobio 200 eura za to i rješio se nikad više.

Ovde već sigurno 20_25g te mehaničke ne možeš sresti po njivama, većina ima nodetke, tj olt i agria, ima i Majevica i običnih i disc
Uslužno sejem od 4 razreda i mogu reći da sam prošao svašta sa mušterijama!!!!
Jesu mi živce jeli
I reći ću opet da ću sa mojom Nodetkom iz 1979g POSEJATI VRHUNSKI KVALITETNO u dobroj pripremi!!!!!!!!
A te priče osigurač puca, ovo puca, ono puca to zadržite za sebe, osigurač je OSIGURAČ!!!!!!!! znači nešto ne valja!!!!!!!

Osam godina kako imam nodetku, kupio je od prekupca na vašaru. Sejem izmedju 40 i 50 hektara u sezoni. Bogu hvala još ni jedan jedini kvar... Da ne čuje zlo. Kada sam je kupio, uzeo sam na vašaru sve od delova što je potrebno za svaki slučaj, to stoji u jednoj alatnoj kutiji koja je samo za sejalicu. A kako su me pojedinci plašili... Pre ove imao Imt pneumatsku, sa njom stalno nekih problema bilo.

Nema nikakav ŠRAF!!!!!!!!
ima onaj mehanizam na kuglicu!!!!
Udariš ulagač i on spadne dole

Sad remontujem jednu nodetku ,uzeo je za soju prošle g.Nisam mogao provaliti zašto taj mehanizam sa kuglicom služi.Doduše oni distanceri bili toliko zapekli da sam mislio da je sve fiksno .Imam i Agriju novu uzeo 2008-9 ,nema tu kuglicu i raonik je na 1 šraf i jednu zakačku za čas ga spustiš ,ovo sam radio na dva šrafa nisam skontao.

Osam godina kako imam nodetku, kupio je od prekupca na vašaru. Sejem izmedju 40 i 50 hektara u sezoni. Bogu hvala još ni jedan jedini kvar... Da ne čuje zlo. Kada sam je kupio, uzeo sam na vašaru sve od delova što je potrebno za svaki slučaj, to stoji u jednoj alatnoj kutiji koja je samo za sejalicu. A kako su me pojedinci plašili... Pre ove imao Imt pneumatsku, sa njom stalno nekih problema bilo.
Vidis ja sam imao imt pneumatsku, zamenio jednom lezaj ma turbini u 20 godina.

Odustao sam od tih lakih sejalica zbog ne uslovnog zemljista koje je iz godine u god sve teze.
A i ta obicna ne moze da drzi jednaku dubinu setve u sarenom zemljistu.Dosta njiva mi ima 2-3 tipa zemlje, negde beton a negde premekano na istoj parceli.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ja za soju uzeo 120 rupa i skidam usmerivace,stavljam na 3.5cm i nemogu da se pozalim sa prinosima uvek gledam da ako ode oko 50kg po kj onda je ok barem meni

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Danas kod Čoriča u Bašaidu vidim jednu polovnu Gaspardo MT 4, pitam onako neobavezno koja cena za sejalicu? Kaze ta devojka sto tamo radi, misli da je 7500 + pdv.. Pomislim wtf, pa koliko onda kosta nova?
Kod njega cene polovnih masina skoro kao i novih.. Ja zvao za metalnu kikinda 3t.. 2000e..

Ja za soju uzeo 120 rupa i skidam usmerivace,stavljam na 3.5cm i nemogu da se pozalim sa prinosima uvek gledam da ako ode oko 50kg po kj onda je ok barem meni

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
I ja kao @geci sa pločama od 120 rupa sejem već više od 30 godina,skidam usmerivače,a sada nešto mislim ba probam sa pločama od 84-88 rupa ,takođe sejem oko 50 kg po jutru,u zavisnosti od krupnoće semena.
E sad videćemo ima li razlike sa pločama i rupama u jednom redu...

Isto sejem sa 120 rupa bez usmerivaca. Sad smo ugradili kontrolu setve ali u setvi soje necu je koristiti. Zavisno od krupnoce zrna seje se od 38 kg pa do 50 kg/kj zadnjih godina uvek na 4.4 cm. Razmisljo sam i ja zameniti ploce sa onim od 84 rupe jer ove sa 120 ipak vataju i izmedju po neko zrno koje je sitnije.

Da ,ponegde hvataju između redova po neko zrno,i ja uzeo el.kontrolu,nisam još montirao,@Peet zašto nećeš koristiti kontrolu u setvi soje ?

Pa bas zbog tih ploca sa 120 rupa gde je nemoguce da zafali zrna ukoliko ne dolazi do nekog drugog kvara a prosle godine je sejalica uzeta kroz ruke i remontovana u kompletu. Creva dobra i kucista kardana sva otvorena i zamenjeno novim delovima sve. Radila je prosle godine bez kontrole ko singerica. Videcu na kraju krajeva kad zavrsim sa kukuruzom i suncokretom pa kad se krene sa sojom mozda cu je i koristiti

Neki forumasi su stvarno uredni i pedantni a neki samo puno pametuju. Ima clanova kod kojih si njive i masine pod konac pa verujem i da im smeta raspored da li je sa 1 ili 2 reda rupa.
Ali ima i onih kiji se uhvate kao pijan plota, skroz korektno poseju i jednoredne i dvoredne imao sam ih od 70 do 120rupa, jedina istina da one sa 2 reda znaju da potrose koju kilu vise ako se zada isti razmak kao sa jednorednima, ali daleko od toga da utice na nesto bitno.
Sto se toce dvorednih ploca i skidaca kad stavite Saletov oatent o kome je pisano na prethodnim stranama nece vam ni trebati vise usmerivac.

I ja sam moju kompletno remontovao,radi odlično kao i prvog dana kad je uzeta nova daleke ´84 ,najveći problem mi je kod uslužne setve kada vlasnici natežu sa semenom::jako_besan:: bilo soje ili kukuruza pa stajem malo-malo da proveravam ima li semena u baterijama ...
Nadam se da sa kontrolom toga neću imati:ppozdrav:

Istina. Ja sam lani kupio sijačicu, ali kontrola je došla tek kad smo već pola posijali. Bio sam na sto muka, nikad ne znaš dal sije ili ne. Nagovorio sam ćaleta da hoda iza mene i kontrolira, noge mu otpale. 🤣

Te elektronske kontrole setve su napravljene za nepušače.:ROFLMAO:

Ja posle svaka dva kruga stanem, sidjem sa traktora, zapalim cigaru... okrenem točak da vidim jel ispada seme. Nagnem malo iz flaše, protegnem noge... i nastavim dalje. :giggle:

Šalim se...
Svake godine nameravam da kupim novu diskosnu sa kontrolom, i onda ma šta da kupujem kontrolu za nodetku i da se zezam oko nameštanja... i Tako svake godine. A da vredi - vredi.

Nazad
Vrh