Pneumatske sejalice za kukuruz

11568_822959691067133_3032563396921218135_n.jpg
10250126_822959664400469_6947431796186329845_n.jpg
10151824_822959667733802_1182979732742100841_n.jpg
10013938_822959681067134_4098901522009953859_n.jpg

Evo rezultata tri meseca zanimacije.

prijatelji interesuje me imam sejalicu majevica 4 reda i torpeda 4506 kojom brzinom je setva najbolja,1 ili 2? naravno 540 obrtaja na 2100rpm. hvala vam :) koja je cena setve kod vas usluzno? kod nas je 80 din po aru :)

Pozdrav!

Zanima me ako neko ima majevicu sejacicu tip maja, da li koristi cesljeve tokom setve suncokreta I kojeg promera su rupe na plocama.
Elem, imam problem u setvi suncokreta da jednostavno na kratko ploca ostane bez semena, kao da izgubi pritisak, I posle par metara nastavi da seje. Recimo ove godine nisam imao problema kad je seme suncokreta bilo sitno, ali sa krupnijim semenom je bilo problema. Kukuruz seje bez greske..

Pozdrav!

Zanima me ako neko ima majevicu sejacicu tip maja, da li koristi cesljeve tokom setve suncokreta I kojeg promera su rupe na plocama.
Elem, imam problem u setvi suncokreta da jednostavno na kratko ploca ostane bez semena, kao da izgubi pritisak, I posle par metara nastavi da seje. Recimo ove godine nisam imao problema kad je seme suncokreta bilo sitno, ali sa krupnijim semenom je bilo problema. Kukuruz seje bez greske..
Cesalj obavezno kod setve suncokreta.
Rupe na original plocama,sto sam dobio iz fabrike su 2.5mm.

Cesalj obavezno kod setve suncokreta.
Rupe na original plocama,sto sam dobio iz fabrike su 2.5mm.

Hvala Robi, tako je i kod mene, ali sad znam da neki problem postoji a nemam bas ideju sta moze da bude... Kao sto rekoh kukuruza sam nasejao bog te pita koliko sa masinom od kad je imam, i nikada ali bas nikada ni najmanji problem,
sa setvom suncokreta nisam zadovoljan, nije to nesto strasno, recimo na 5-10 jutara, mozda sve ukupno fali jedan red, ali me to uzasno nervira, pogotovo sto ne vidim vidim nikakvu logiku u problemu koji imam.

Mislim da bi dobra modifikacija na pneumatskoj sejalici bila ugradnja istosmjernog motora koji bi vršio pogon turbine. Kao izvor napajanja koristila bi se instalacija traktora, eventualno bi se mogao ugraditi jači alternator sa tim da bi akomulator traktora preuzimao dio napajanja kada je motor na manjim obrtajima i alternator prizvodi manje struje. Na taj način bi se dobio stabilan podpritisak i izbjegla mogućnost da dodje do spadanja sjemena sa ploče ako se broj obrtaja motora dosta smanji (pri zaokretanju npr.). Upravo sam gledao neke snimke no-till sjetve kukuruza i vidio sam da neke sejalice imaju elektromotor kao pogon turbine. Mislim da bi se to vrlo jednostavno moglo ugraditi na bilo koju sejalicu a kao pogon bi mogao da se uzme neki jači motor sa ventilatora automobilskog hladnjaka i poveže remenicom i remenom. To bi bilo posebno zanimljivo onima koji dosta siju ili rade i uslužno na manjim parcelama gdje ima dosta okretanja ili rade na brdovitom terenu gdje je okretanje svakao nezgodno.

Mislim da bi dobra modifikacija na pneumatskoj sejalici bila ugradnja istosmjernog motora koji bi vršio pogon turbine. Kao izvor napajanja koristila bi se instalacija traktora, eventualno bi se mogao ugraditi jači alternator sa tim da bi akomulator traktora preuzimao dio napajanja kada je motor na manjim obrtajima i alternator prizvodi manje struje. Na taj način bi se dobio stabilan podpritisak i izbjegla mogućnost da dodje do spadanja sjemena sa ploče ako se broj obrtaja motora dosta smanji (pri zaokretanju npr.). Upravo sam gledao neke snimke no-till sjetve kukuruza i vidio sam da neke sejalice imaju elektromotor kao pogon turbine. Mislim da bi se to vrlo jednostavno moglo ugraditi na bilo koju sejalicu a kao pogon bi mogao da se uzme neki jači motor sa ventilatora automobilskog hladnjaka i poveže remenicom i remenom. To bi bilo posebno zanimljivo onima koji dosta siju ili rade i uslužno na manjim parcelama gdje ima dosta okretanja ili rade na brdovitom terenu gdje je okretanje svakao nezgodno.

elektro motor bi trebalo da je veoma jak... a i alternator...
mozda bi bilo bolje resenje hidromotor...

Pa rekao sam neki malo veći, jači motor. To mi je prvo palo na pamet, možda može još negdje da se nadje takav jači istosmjerni motor, dajte neke ideje? Hidromotor opet ne bi riješio problem smanjenja broja obrtaja kada se smanji broj obrtaja motora, jedino jednostavno rješenje koje može da amortizuje te razlike je kombinacija generator+elektromotor+akomulator.

Evo našao sam jedan koji bi mogao da odgovara, sa viljuškara

http://www.pik.ba/artikal/6018165/elektromotor-istosmjerni-24v-4-5-kw/

a kao dodatni alternator mogao da bi da se uzme neki veliki kamionski od kakvog Deutza, FAP-a i slično na 24V.

Poslednja izmena:
Jednostavno resenje je staviti kardan na 1000 obrtaja i kad smanjis gas u toku okretanja nece spadati seme. Nema potreba komplikovati sa necim sto je veliki problem izvesti jer tesko da bi to neki alternator mogao podneti.

Ja sam na predhodnim staranicama pitao bas zbog toga kakav vakum imaju Agrija sejalice....

Radim sa OLT-ovom i kada na IMT 539 smanjim SKROZ gas nema sanse da spadne seme... ODLICAN vakum ima.... A znam za neke koji nesmeju da puste obrtaje ispod 1500-1600 obrtaja.... Ali ja mislim da tu nesto nevalaja...

Ima li neko iskustva sa Agrijom UPS-4 u kombinaciji sa 539 posto je sad u planu ta sejalica za leto... Hvala... :ppozdrav:

Turbina na pneumatskoj sejalici je najobičniji radijalni ventilator kod kojeg su sjetvene jedinice spojene na usisi tako da on stvara podpritisak u njima. Da, jesam okretao i djeluje da teško ide čak i kada se okreće rukom zbog veoma velike multiplikacije na remenicama (remenica koju pogoni kardan je mnogo puta veća od remenice na kojoj je turbina). Sa elektromotorom nema potrebe za tom multiplikacijom jer se on već vrti veoma brzo i čak bi mogla biti potrebna i redukcija. Konstruisao sam neke ozbiljnije radijalne ventilatore tako da imam iskustva sa tim, evo jednog od 25kW, mojih ruku djelo:

Nisam ja u vezi ove ideje sa električnim pogonom ništa novo izmislio, to se na modernim mašinama već koristi, samo sam izniio ideju kako bi se to moglo ugraditi na ovim našim običnim sejalicama.

Nazad
Vrh