Pneumatske sejalice za kukuruz

Kod mene autopilot crk'o , zinor nikako da stigne sa bazdarenja , zato slike setve ne smem ni da postavim
:)

Kažu moleri kad zeznu nešto,da će zateći kad se osuši

- - - - - - - - - -

Meni lično lakše je "vatati" pravac sa mehaničkim volanom neg sa hidrauličnim

Jeste,tačno se oseti i na nagibu gde treba držati kontru,ali od tog mehaničko (a nemam mehanički volan na traktoru 7god) trnu zglobovi šaka i kad držim telefon,i kad držim miša dugo,i hidraulični volan u autu i traktoru,zato sam i prodao traktore sa mehaničkim volanom (IMT 539 i IMT 555) , dijagnoza provodljivost nerava u samim zglobovima smanjena na svega 40%,to je cena negdašnjih strela redova sa mehaničkim volanom,a sad se i netrudim,nekad uspe,ako nekad i neuspe baš,nejedim se

Nije mi jasno, zašto redovi moraju biti 100% pravi. Čemu toliko opterećenje pri radu sa sejalicama? Po meni je mnogo bitniji medjuredni razmak zbog ostalih agrotehničkih mera.

Meni jenajgore kad odem da sejem usluzno pa ja taman pa pustim pravac a musterija ide za sejalicom i vice "malo desno,malo levo" i sve tako.... Mozete misliti kakav pravac pustim???? :haha: :haha:

A ima i toga!!! Ako na nekim njivama jednu vrstu ne stavim na SAM sklad onda komsija sledeci put ore do vrste!!!!!!!! Pa ako ostavim malo vise zbog spartanja ode meni 40-50cm od njive... Zato sad na SKLAD stavljam jednu vrstu!!!!

Ako su redovi pravi,i sastavi pravilni to može biti samo veliki plus,desi se da prskalica jaše sastavne redove,pa ako je strašno,a traktor knap sa gazom,da i pogazi negde,a da nekažem,vršio sam kukuruze sa šestorednim adapterom,a sejani četvororednom sejalicom,sastavi haus fanki bend a polegao,radio 5kj 3sata,i gaće mi bile mokre od znoja od besa i nervoze,a grdio i majstora koji je sejao i sve redom

Nije mi jasno, zašto redovi moraju biti 100% pravi. Čemu toliko opterećenje pri radu sa sejalicama? Po meni je mnogo bitniji medjuredni razmak zbog ostalih agrotehničkih mera.
Ne mora 100% al mora biti dobar ako hoćeš uslužno da seješ
inače kod nas retko ko gleda kakav je raspored u redu već gledaju niz red kako izgleda
nekad ga isteram kao iz puške a nekad što se više trudim ono sve gore bude
kao što reče Minđušar mnogo se i nejedim...

Nema svako adekvatnu masinu za pripremu da moze pripremiti da ne strucka. Poznajem ljude koji imaju samo drljace sa jednim redom valjaka od masina za predsetvenu pripremu.

Pazim kad sejem da bude masina spremna za sezonj,gledam skidace zrna,dubinu,pa mi je glupo da se ne potrudim i oko pravca.
Najgore sam sejao gde je kasno zatvorena brazda i dalje radjeno drljacom,dzaba sto je gore fino i sitno kao germinatorom,kad je dole betoncina i to zdravo neravna. Sejao sam i gde je radila samo drljaca,ali na vreme zatvorena brazda,e tu nema problema.

Kad pokisne onda je sve dobro. Kad nema kise onda svaki faktor utice na nicanje, sklop, prinos itd.

Nazad
Vrh