Plugovi-dodaci

10cm u neorano? Ti ga deres bez drtala onda ;)

Pretpluznjak se montira 2-3cm "stariji" od brazde kao i crtalo i nista sire od toga...

Nisam baš merio ali sigurno ima mnogo više od ta 2-3 cm,i jedino je tako zaoravao dobro...

@dukej

Ja imam Hudjikove predpluznjake na dva 757. Jedan dvobrazni i jedan trobrazni. Koliko vidim, nema tu razlike izmedju njih i ovih Plamenovih, bar sto se tice velicine i oblika.
Iz iskustva kazem da moraju da rade i to dobro. Problem je u nepodesenosti i nepravilnoj montazi. Mora da se sece obavezno ploca kod prve glave. Razlog je i da se predpluznjak udalji koliko je moguce od krive osovine za kacenje. Tu hoce i tad da se ponekad desi zagusenje ali samo u velikoj masi i to redje. Predpluznjek ne bi trebao da ide u neorano, bar ne mnogo. Kod mene su prilicno poravnati sa ivicom velike daske. Jako je bitna radna dubina na koju je podesen mali raonik. Ne valja ni mnogo a ni malo. Treba sa tim kada se prvo pravilno namontira eksperimentisati i naci meru. Posle se o predpluznjacima ne razmislja. Kod mene su godinama vec isto podeseni i nemam nikakvih problema. Rade jako lepo, neuporedivo je lakse sa njima nego bez njih, a efekat je takav da mase od gore po oranju gotovo nema. Koga interesuje nacin montaze i podesavanje dubine moze sve videti u opstoj temi za plug na slikama na 588 stranici..

Ja sam imao manje neke predpluznjake,dobio uz plug.Obisao krug,vidim nije to za mene,skinuo i prodao.Stavio metalne deflektore i bombona.Definitivno dobar deflektor je broj 1.
f95c8bae6b796a26786f0dec5414fef9.jpg
b4b8883c79f97f20fa11b8235bea8354.jpg

Послато са m2 note уз помоћ Тапатока

I meni se čini da je dobar deflektor No 1.Koliko sam primetio pretplužnjaci stvaraju dodatni otpor pri vuči i ponašaju se kao još jedno plužno telo što nije zgodno.

Ja imam takve na 757 ali se nisu ispravili niti pukli. Verovatno su original imt. Nije da nešto posebno rade radnju.

Ja sam imao manje neke predpluznjake,dobio uz plug.Obisao krug,vidim nije to za mene,skinuo i prodao.Stavio metalne deflektore i bombona.Definitivno dobar deflektor je broj 1.
f95c8bae6b796a26786f0dec5414fef9.jpg
b4b8883c79f97f20fa11b8235bea8354.jpg

Taj plug zaorava lepo i bez deflektora...sa njima samo moze biti bolje...

- - - - - - - - - -

Ja imam vise plugova,i vise komada 757,i najbolji deflektori su mi na jednom dvobraznom od crne platike,jos fabricki...dosuse taj plug je i najmanje radio pa nisu stigli da odpadnu...al sa njima se najlepse zaorava...a ova metalna sa tri pera vise prave sranja nego sto rade ono sto bi trebalo...

Ja sam jednom prilikom kod nas na sajmu gledao "demonstraciju kvalitete" tih resetkastih deflektora na standu PLAMEN i covjek svojih 60kg ga stavi na beton i skace po njemu i kaze: "Gledajte kako se vraca u prvobitan polozaj, ta vibracija dodatno sitni zemlju i garantirano plug bolje zaorava!"

Ja ga prekinem i pitam ga a sta s garancijom na deflektorima koje su ljudi kupili pa su im se poispravljali ili su donji prsti popucali? Gledao me kao da sam mu opsovao majku, kaze: To nisu original nasi deflektori, mnogi prave kopije, nasi ne pucaju i ne ispravljaju se. Kad sam mu rekao da imaju PLAMEN zig i da su kupljeni na tom istom sajmu prosle godine i da na telefonu imam slike tih deflektora tako ispravljenih i popucalih, onda je zasutio, i rekao neka ih slobodno donesem i da ce mi ih zamjeniti bez ikakvog troska, na sto sam mu rekao da mi vise ne trebaju ni dzabe kad se na nasoj relativno mekoj zemlji ispravljaju i pucaju...

Od tih deflektora bjezi ko od vraga, em su fiksno montirani i ne daju se podesavati, em su slabi. Na deflektoru ako donji prst otpadne ili se ispravi, deflektor nema nikakvu ulogu. Samo pun deflektor i sto dulji i ravnomjernije povijen...

Ja sam jednom prilikom kod nas na sajmu gledao "demonstraciju kvalitete" tih resetkastih deflektora na standu PLAMEN i covjek svojih 60kg ga stavi na beton i skace po njemu i kaze: "Gledajte kako se vraca u prvobitan polozaj, ta vibracija dodatno sitni zemlju i garantirano plug bolje zaorava!"

Ja ga prekinem i pitam ga a sta s garancijom na deflektorima koje su ljudi kupili pa su im se poispravljali ili su donji prsti popucali? Gledao me kao da sam mu opsovao majku, kaze: To nisu original nasi deflektori, mnogi prave kopije, nasi ne pucaju i ne ispravljaju se. Kad sam mu rekao da imaju PLAMEN zig i da su kupljeni na tom istom sajmu prosle godine i da na telefonu imam slike tih deflektora tako ispravljenih i popucalih, onda je zasutio, i rekao neka ih slobodno donesem i da ce mi ih zamjeniti bez ikakvog troska, na sto sam mu rekao da mi vise ne trebaju ni dzabe kad se na nasoj relativno mekoj zemlji ispravljaju i pucaju...

Od tih deflektora bjezi ko od vraga, em su fiksno montirani i ne daju se podesavati, em su slabi. Na deflektoru ako donji prst otpadne ili se ispravi, deflektor nema nikakvu ulogu. Samo pun deflektor i sto dulji i ravnomjernije povijen...
Imam ja tih par komada ganc novih sa tri pera.Ako nekom treba nek dodje i nosi :)

Ja sam deflektore uzeo od Hudjika, za Vogel i ugradio na moj plug, Skjold, zadovoljan sam kako radi i nisu se mrdnuli, laka zemlja je kod mene.

I kod mene je ista kombinacija. Imao sam slabe kukuruze pa nema mnogo mase, ali i pored toga sam uspeo jednom da zagušim plug. I to je prvi pretplužnjak nabacio masu kod kolena kolenaste osovine i onda dalje samo gura pa kad primetiš... :sjasi: Dok me je još držao entuzijazam pratio sam kako rade pretplužnjaci i vidio da često nabaci na koleno, ali pošto nema mase mnogo onda i ispljune. Ali eto jednom je naletio na malo deblji sloj i odmah problem, (a meni dojadilo da gledam više nazad nego napred). Treba okrenuti kolenastu na drugu stranu, ali pošto mi je ostalo još svega dva dana posla neću sad da se gnjavim sa ponovnim štelovanjem, već će to ostati za narednu godinu zajedno sa prepravkom ručice na cupantu.

Čije si pretplužnjake uzeo? Kako stoje u poprečnoj ravni, da li su u liniji sa raonikom, plazom i daskom ili su stariji od daske u neorano? Kako si montirao prvi pretplužnjak, na spojnu ploču ili si je sekao? Ako je na spojnoj ploči da li stoji vertikalno ili ukošeno?
Uzeo plamenove,sekao sam plocu za prvi predpluznjak,mislim da su stariji jel to mi je drugar montirao tako da neznam tj nisam obracao paznju

Jedno pitanje, kako da postavim crtalo i da mi sece zemlju kako treba? Tj da ulazi u zemlju trenutno kao sto je na slici...jer u radu se pomeri ka unutra jedno 5cm odokativno i sece zemlju ali mora i jedan deo daska da sece, sto prakticno nema efekta uopste...razmisljao sam da ubacim jos dve matice pa da kad kao odmaknem na nosacu od daske...da li bi ti uspelo? Grudi daske za zamenu zrele, kao sto se vidi, ali to ostaje dogodine, sad se izgleda zurimo previse :sjasi:

Pa na tom kolenu ga stelujes koliko da bude odmaknut od daske,tj ne vidim na slici bas jasno jel to ima kod tebe,ali mora da ima.

Nazad
Vrh