Plug - osnovna tema

Nemam pojma.. .OLT se inace teze vuce od IMT-a, ali bas toliko da ga sedmica ne moze vuci kako i kud hoce... to mi je sumnjivo nesto...

Hvala MOMO!

Hehe BOBO,ovo mi je prvo oranje sa "novim" plugom i istina kao što ti kažeš još se nisam privikao na njega,jako mi je sad čudno kako ostaju široke brazde. Ali kad dođe vrijeme za to,probat čemo mi sa drugom tehnikom...

A jes primjetio sto njiva bude duplo brze poorana ;) ;)

Sad je tajo negdje super zadovoljan kupovinom, iako je nagovaranje trajalo skoro pola godine ;)

Bit ce oranje sve bolje i bolje, samo dok se naviknes na stroja ;)

Da i to sam primjetio,puno brže se poore njiva!!!
Hahahaha,tajo nije ni bio na njivi! Ali meni se jako puno podiglo raspoloženje,jer sam malo žalio što ipak nisam uezo vogel-a,ali imt je dokazao da može bit ravan sa vogel-om,ili čak bolji!
Tako je,još kad uvjeti budu bolji,i možda nabacim nešto novo na njega,ma milina...
I što me je još oduševilo,tu nema nikakve kose vuče,jer mu taman plug paše,a dok sam orao sa 2x12,ma kako ga god naštelao,prednji kraj mi se stalno otimao,jednostavno nije to bio plug za njega... :cool:

@ Bobo

I ja mislim da u tvojoj zemlji (lakoj po tvojim rečima) 577 mora vući 2x14" uvek. Da li je ispravno podešen hidraulik kod tog čoveka što ima problema sa 577, možda se tu krije greška?!

Ja orem sa plugovima 3x12 Masimo Favere bez problema na tezoj zemlji i u razlicitim uslovima. Normalno sa stalno ukljucenom prednjom vucom. Pitanje je da li ce moci sa 3x14 kada je losije zemljiste. A sto se tice Imt 577 on ima 3950kg sa tegovima i prednjiom vucom. Iste je tezine kao Ruja ali ima samo 70ks.
Post je spojen: [time]1294650841[/time]

Bubu, zemljiste u mom kraju je lako obradivo, i nema kao kod vas "slatina" iako to prije ovog foruma nisam znao da i postoji. Covjek ima 2x14" plug i radi zemlju na terenu kao i ja i kaze da mu je taj traktor pojeo dosta zivaca u oranju. Meni je jasno, kao i svima vama, da se tezina oranja mjeri i otporom zemljista, kao i otporom samog pluga, i jos 100 drugih uvjeta, ali kad mi je rekao da ne moze orati s 2x14" kad i kako hoce, meni se smracilo pred ocima. bio sam jako razocaran u takav traktor.

Onda ide iduca logika, koja mi se cini bolja. Ako moj 539 ore skoro 30 godina s 2x10" plugom u svim mogucim uvjetima, negdje plice, negdje dublje, ali opet s obzirom na zemljista dovoljno kvalitetno oranje. i sad da 577 koji je duplo jaci od malog prdavca ne bi mogao orati s takvim istim IMT 755.30 u istim uvjetima i na istoj ili malo vecoj dubini.

nije tema o traktorima, nego o plugovima, ali ipak 539 ima 1500kg i 38ks sto ce reci 25 i sitno KS/toni
dok sedmica iam 3500kg i 75ks (ako se ne varam) ima 21.5ks po toni. sto ga cini (uvjetno receno) gorim traktorom od 539, ali opet je mrcina.

Koja je onda fora u tojo prici da ta sedmica nije kod covjeka kvalitetno radila i da je tako zapadao u njivi? zadnje gume 18-30" i naprijed 4 tega stare tipe. traktor ima kabinu, pa racunajte...

Ne znam da li smo ovdje racunali sto ima veci otpor u njivi, 2x14" il i3x10" ova 2" nisu zanemariva, ali plugovi su otprilike istog zahvata, pa me zanima da li bi lakse bilo s trobraznjakom ili dvobraznjakom. Nekako mi se cini da je trobraznjak s manjim daskama laksi za vuci na istoj dubini, samo je razlika u stopanju i zaoravanju mase, ali s time nemam problema, posto sve malciram prije oranja...

@ Tovljac: Plug radi super, kao sto vidim samo si jedinicu trebao plice vaditi, jer u zadnjem prolazu druga brazda nema dovoljno zemlje na sebi pa ti je jarak ostao jako sirok. Inace oranje jako dobro, samo mala zamjerka za taj jarak, ali to cemo pripisati tome da se jos nisi privikao na plug ;)
Bitna stvar za masu je koliki je klirens. Sve sto je ispod 75cm ipropusna moc brazdi manja od 90cm nece dobro zaoravati masu.

sile-1292237182-3.jpg
sile-1292237181-2.jpg
sile-1292237180-1.jpg

danas sam gledao poljski plug obrtac marke akpil.visina pluga 78cm,razmak glava 85.zahvat podesavajuci 28/32/36/40/44.sa 2 crtala kopirnim tockom nov garancija dve godine cena 5800 eura.sta kazete na to?

vlada77 je napisao(la):
danas sam gledao poljski plug obrtac marke akpil.visina pluga 78cm,razmak glava 85.zahvat podesavajuci 28/32/36/40/44.sa 2 crtala kopirnim tockom nov garancija dve godine cena 5800 eura.sta kazete na to?
Mali razmak izmedju glava! :nono:

srdjuanzorz je napisao(la):
Pa sta mislis da li vredi 1000e i da li ce 577 moci da ga vuce bar do 25cm dubine.
Verovatno da vredi , ja sam moj uzeo za 500e ima fleke na dasci a prvi deo je zamenjen , ti si blizu dunava treba da je laka zemlja , ako 539 ore sa 755 1 brzinom bez problema ti ga slobodno kupi.
U smederevskoj palanci su trazili 1200 za takav al su daske bile nabudjene od nekog drugog pluga
Post je spojen: [time]1294684000[/time]
kako meritetaj razmak izmedju glava

vlada77 je napisao(la):
Za te pare mozes da kupis nov... Salim se mislim da je mnogo para za poljaka. Ima boljih firmi a priblizno para. A opet mozda je najbolje kupiti polovnog Vogela, Potingera itd... pa ga remontovati. Stvar je sta ko voli. Mnogo para za plug kao jedan ferguson.

Koliko ja znam, Akpil plugovi imaju Vogel Noot glave, tip WY400. Ima i veci model KM 180, taj ima razmak izmedju glava 950mm, ima memori cilindar...

Ti akpil plugovi su samo za lako zemljiste po meni,pogledajte neznam strucan naziv one grede sto drzi glavu od cega je napravljena obicna cev i u nju ugurana jos jedna cev.Moj kolega im rekao da tu glavu mozes sa fergusonom iskriviti a ne sa nekim vecim traktorom.U svakom slucaju ja bih dao prednost polovnim zapadnim plugovima

Ja sam ipak za kombinaciju polovan plug , pa posle menjaj na njemu sve sto je otislo . Mnogo jeftinije ces proci. Jer za sve poznate marke ima svaki deo da se kupi posebno.

Taj tvoj poljak kosta 5800e , a razmak izmedju glava je 85, apogledaj koliko kosta isti sa razmakom izmedju glava 95, 100 ili 105. Ne verujem da je ista cena. :ppozdrav:

drugari nemogu da postavim slike na forum,postavio sam ih u mom profilu ako neko moze da mi pomogne da ih postavi, jer plug je leskovacki ali daske na njemu nisu leskovacke jer sam video kod komsije isti plug ali daske nisu kao moje

Nazad
Vrh