MONTOYA
Član
ma sa tim plugom 577 mora da ide uvek
možda je greška u vozaču
možda je greška u vozaču

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Bitna stvar za masu je koliki je klirens. Sve sto je ispod 75cm ipropusna moc brazdi manja od 90cm nece dobro zaoravati masu.Bobo je napisao(la):NA, LEGENDOOOOO
Bubu, zemljiste u mom kraju je lako obradivo, i nema kao kod vas "slatina" iako to prije ovog foruma nisam znao da i postoji. Covjek ima 2x14" plug i radi zemlju na terenu kao i ja i kaze da mu je taj traktor pojeo dosta zivaca u oranju. Meni je jasno, kao i svima vama, da se tezina oranja mjeri i otporom zemljista, kao i otporom samog pluga, i jos 100 drugih uvjeta, ali kad mi je rekao da ne moze orati s 2x14" kad i kako hoce, meni se smracilo pred ocima. bio sam jako razocaran u takav traktor.
Onda ide iduca logika, koja mi se cini bolja. Ako moj 539 ore skoro 30 godina s 2x10" plugom u svim mogucim uvjetima, negdje plice, negdje dublje, ali opet s obzirom na zemljista dovoljno kvalitetno oranje. i sad da 577 koji je duplo jaci od malog prdavca ne bi mogao orati s takvim istim IMT 755.30 u istim uvjetima i na istoj ili malo vecoj dubini.
nije tema o traktorima, nego o plugovima, ali ipak 539 ima 1500kg i 38ks sto ce reci 25 i sitno KS/toni
dok sedmica iam 3500kg i 75ks (ako se ne varam) ima 21.5ks po toni. sto ga cini (uvjetno receno) gorim traktorom od 539, ali opet je mrcina.
Koja je onda fora u tojo prici da ta sedmica nije kod covjeka kvalitetno radila i da je tako zapadao u njivi? zadnje gume 18-30" i naprijed 4 tega stare tipe. traktor ima kabinu, pa racunajte...
Ne znam da li smo ovdje racunali sto ima veci otpor u njivi, 2x14" il i3x10" ova 2" nisu zanemariva, ali plugovi su otprilike istog zahvata, pa me zanima da li bi lakse bilo s trobraznjakom ili dvobraznjakom. Nekako mi se cini da je trobraznjak s manjim daskama laksi za vuci na istoj dubini, samo je razlika u stopanju i zaoravanju mase, ali s time nemam problema, posto sve malciram prije oranja...
@ Tovljac: Plug radi super, kao sto vidim samo si jedinicu trebao plice vaditi, jer u zadnjem prolazu druga brazda nema dovoljno zemlje na sebi pa ti je jarak ostao jako sirok. Inace oranje jako dobro, samo mala zamjerka za taj jarak, ali to cemo pripisati tome da se jos nisi privikao na plug![]()
Mali razmak izmedju glava!vlada77 je napisao(la):danas sam gledao poljski plug obrtac marke akpil.visina pluga 78cm,razmak glava 85.zahvat podesavajuci 28/32/36/40/44.sa 2 crtala kopirnim tockom nov garancija dve godine cena 5800 eura.sta kazete na to?
Verovatno da vredi , ja sam moj uzeo za 500e ima fleke na dasci a prvi deo je zamenjen , ti si blizu dunava treba da je laka zemlja , ako 539 ore sa 755 1 brzinom bez problema ti ga slobodno kupi.srdjuanzorz je napisao(la):Pa sta mislis da li vredi 1000e i da li ce 577 moci da ga vuce bar do 25cm dubine.
kako meritetaj razmak izmedju glavavlada77 je napisao(la):danas sam gledao poljski plug obrtac marke akpil.visina pluga 78cm,razmak glava 85.zahvat podesavajuci 28/32/36/40/44.sa 2 crtala kopirnim tockom nov garancija dve godine cena 5800 eura.sta kazete na to?
Za te pare mozes da kupis nov... Salim se mislim da je mnogo para za poljaka. Ima boljih firmi a priblizno para. A opet mozda je najbolje kupiti polovnog Vogela, Potingera itd... pa ga remontovati. Stvar je sta ko voli. Mnogo para za plug kao jedan ferguson.vlada77 je napisao(la):danas sam gledao poljski plug obrtac marke akpil.visina pluga 78cm,razmak glava 85.zahvat podesavajuci 28/32/36/40/44.sa 2 crtala kopirnim tockom nov garancija dve godine cena 5800 eura.sta kazete na to?