Plug - osnovna tema

Nema veze što je kinez, ko garantuje da i Tecoma nije kineski a da se samo sklapa u Sloveniji.
Pa sta znam, ne uliva mi poverenje, sto opet ne mora da znaci nista, al gledam, ako (slucajno ) prodjem na pokrajinski, resio sam plug na duuugo vremena pa nek je bar proverena masina.
Za tekomu pricaju da su delovi od lemkena i/ili vogela.

Pa sta znam, ne uliva mi poverenje, sto opet ne mora da znaci nista, al gledam, ako (slucajno ) prodjem na pokrajinski, resio sam plug na duuugo vremena pa nek je bar proverena masina.
Za tekomu pricaju da su delovi od lemkena i/ili vogela.
Kad pogledam neke turske plugove (spominjao si ih kao opciju) ovi kineski mi deluju puuuno ozbiljnije napravljeni. I meni je delovalo da su na Tecoma delovi (daske) od Vogela ali su me tu na forumu ispravili da je od Lemkena. No ne bitno.... Sve u svemu daske i ostalo što je potrošno je valjda od firme Molbro a ostalo je valjda iz Slovenije ako se dobro sećam priče.
Ako saznaš neke cene, napiši ovde i mene zanimaju.

Apler 3br je skoro 9000e sa pdvom, u ns,(onaj sto je bio kod Radoslava na recenziji) mozda bi ga i uzeo u razmatranje, al to stelovanje pretpluznjaka me odbija, fali jos rupa .

Kod nas stigao u selo ako sam dobro zapamtio Arion 470 i lemken 4brzde vario. Cena skromna. komplet 124000 eur. Da li je to ok cena ne bih znao reći . Da je merak imati jeste. Jer ovaj što je uzeo baš zbog toga ga je i uzeo.

Ljudi ima li neko ideju sta se desava sa plugom?
Kupio ga pre par dana danas probao da orem, nenormalno zanosi traktor u orano, posle par metara oranja prednji kraj svuce u orano.
Raonik je dobar, plaz deluje okej ne izgleda mnogo potrosen.
Ali mi se cini da kolenasta osovina nije od njega.
Sa donje strane ima prorez duz osovine i tu bi trebalo da ima okrugli granicnik sa safom i da moze da se pomera osovina levo desno i sa njim zategne da ne seta ali toga ovde nema, nego je na gornjoj strani osovine na jednom mestu zavareno parce kajle i na rucici za stelovanje zabrazda proseceno za mesto kajle, tako da moze da stoji samo u tom krajnjem polozaju..
1795b1904e831958c818637ac3c88b6c.jpg
79e84f74e7f7f72b084f5430ed855cf2.jpg
29ac639373ce5d3a1629fb58eb4cf810.jpg
102d31893d60be5804502119c69c2c50.jpg
1fb3faf506a788598b4ad4bca07f54ab.jpg

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

Kolenasta mora da se izvuče na desnu stranu u pravcu kretanja. Ako je problem kajla u ručici onda to moraš nekako srediti, ali ako ostane kolenasta ovako skroz pripijena uz kupu sav otpor pluga je sa desne strane simetrale traktora (u pravcu kretanja) i zbog toga ti vuče traktor u orano. Sa kojim traktorom vučeš taj plug, tj koliko ti je širok zadnji trap (rastojanje između unutrašnjih ivica zadnjih guma)? Da li su kolena kolenaste osovine strogo vertikalna u radu (znači rama ide pravo za traktorom, nije ukezečena na neku stranu), ili je jedno istureno napred (ako jeste - koje)?

Poslednja izmena:
@Lentic_98,

jednobrazdni plugovi su uglavnom za manje (uže) traktore. Prvo smanji raznak kotača najviše koliko se može. Zatim zakreni koljenastu osovinu tako da zadnja strana pluga bude više prema neizoranom. Po potrebi ponovno podesi širinu zahvata.

@dukej
Vucem ga sa Imt 560 jer hocu da uzorem sto dublje zbog maline...
Kada je rucica za zabrazd stoji na sredini u pravcu piramide i kolena stoje pod 90° u odnosu na zemlju.
Nisam merio unutrasnji razmak izmedju tockova.
Hvala ti na slikama ali su mi mutne, samo nazirem skice
Ostaje mi ujutru da probam da pomerim kajlu bar za 10-tak cm a mozda i vise pa da probam tako.

@iwanho
Ne mogu vise da suzim tockove, to je sto je, ostaje samo da probam da ga pomerim na kolenastoj osovini

Te sličice su thumbnaili, klikni na sličicu pa će ti se otvoriti velika slika u punoj rezoluciji.

IMT 560 je preširok za taj jednobrazdni plug, i teško će ga biti uštelovati, pogotovo u tvrdoj zemlji. Imao sam 560 i dešavalo mi se da mi prilikom otvaranja oranja (prva brazda u njivi, znači traktor ide sa sva 4 točka po neuzoranom) u jako tvrdoj zemlji dvobrazdni plug okrene traktor (znači idem pravo po sredini njive a plug me zaokrene u stranu), dok kad je zemlja bila meka sa istim podešavanjem pluga izvučem pravac bez problema. Kod jednobrazdnog pluga je još gora situacija po tom pitanju...

Zakacio bih ga za ferusona ali nisam siguran koliko ce moci duboko da ga vuce..
Ne moram da eliminisem u potpunosti tu kosu vucu, neka je ima jer je to mala povrsina oranja u pitanju, svega 0.5ha tako da cu izdrzati i ako ima malo kose vuce.

U tom slučaju pokušaj prvo da rešiš kolenastu (da se izvuče u desno), pa potom povuci ručicu nazad (to će dovesti do toga da desno koleno ode napred a levo nazad, a to će opet baciti zadnji deo pluga ka neoranom). Znači sve radnje koje će pomeriti radno telo pluga u levo, ka simetrali traktora, čime ćeš smanjiti kosu vuču (nećeš je eliminisati jer je širok 560, ali ćeš je smanjiti pa će ti to malo olakšati oranje).

p.s. sve levo-desno se misli u pravcu kretanja

Nazad
Vrh