Plug - osnovna tema

Ти се водиш искључиво властитим примером не сеју сви дкц, пионир или синџенту и не вршу сви кукуруз а и они треба да ору и заору.Принос наводим као пример ,да нема везе онда би свима било исто а није тако. Орати парцелу где је скинут кукуруз са 7-8т/кј и 3-4т/кј не може бити исто. Јел тај лемкен има већи клиренс и размак глава него 757? Jеси пробао да ставиш предплужњаке са 757 на лемкена да видиш да би и тада орање ишло и обратно пробај то па нам јави како у том случају иде. :osmeh:
Baća,tebe tuku neki ozbiljni kompleksi.Pričaš o adapteru a onda o tome kako ne vršu svi kukuruze...Probaj sa razumevanjem da čitaš postove,polako i po dva tri puta ako treba...
 
Да прича се повела о скидању са адаптером моја грешка ,а ти пробај ово што сам претходно написао
 
Да прича се повела о скидању са адаптером моја грешка ,а ти пробај ово што сам претходно написао
Slažem se da bi bilo razlike kad bi na 757 stavio lemkenove pretplužnjake i obrnuto,nema potrebe da probam zato što sam video koje probleme vrhunski plugovi imaju da zaoru masu sa malim pretplužnjacima,ove kopije što se prave kod nas su nešto između malih i velikih kukuruznih i sigurno ne mogu loše tarupano da oru bez gušenja...:ppozdrav:
 
A koje raonike po misljenju kolega bi sad bilo najbolje kupiti, za 755 IMT, I da li je bolje sa kljunom ili standard, samoostreci ili obicni.
 
Moje iskustvo kaže da sa kljunom izuzetno brzo stigne na zadatu dubinu i drži je. Zbog toga malko se teže vuče i malko više troši. Bar moj 757. Kupio samoòstreće, tu dileme nema.
 
Grunt ovi bili na akciji pa na ugao nisam gledao :haha: Ko gleda na ugao, vukao to ruja, a pre toga je na prinudno bilo da odma udje u zemlju.
 
Угао раоника је пресудан фактор у потрошњи горива и квалитету орања,раоник може да буде туп дебео али ако има добар угао радиће,сећи и дерати земљу није исто...
 
Olalija koliko shvatam tvoje je mišljenje da treba veliki pretplužnjaci za dobro zaoravanje? Kada su u pitanju zapadni plugovi.
Generalno da,orao sam sa 757,sa 610.14,sa Vogelom,Regentom i sada sa Lemkenom.Drugar je kupio 4 brazde Kvernelanda i dobio male pretplužnjake,nije mogao da ore koliko je gušilo,kad su mu zamenili,druga pesma.Naravno,treba uzeti u obzir sve što su napisali Dukej i Ratatatui za osnovne uslove da bi se dobro zaorala kukuruzovina.Sve ovo po meni važi za plugove visokog klirensa,kod NK plugova po meni samo malo zakriviti deflektore ibez pretplužnjaka će biti solidno zaoravanje.
 
Vuce ga 539 pa mislim da li ce mu biti veci zort sa kljunom- spicom. E a kako uticati na ugao raonika, kupis i to je to, zato sam i pitao koji su najbolji. . Hvala na odgovorima, porucicu hudjikove, ako se slazete.
E da, zakacio sam kamen u tek uzetoj njivi i iskrivio spic raonika druge glave, malo ali je iskrivljen. Boga nema da ga vratim na hladno, ne znam vredi li se zezati s tim ili u staro gvozdje. Da napomenem da su to fabricki raonici a plug nov kupljen pre tri godine, istupili se jesu ali ih ima jos dosta.
 
Poslednja izmena:
Док сам имао 756 3*30 чим купим нове раонке одмах код ковача и он их повије једно 3-5цм од резног дела ка горе целом дужином ,то је ишло фантазија,сад кад сам за превртача правио раонике код Бранка консултовали смо се и сконтао је човек шта хоћу....чак сам мало и изашао из његовог шаблона што се тиче баш тог угла.....
 
Jasno, ali ja ovamo nemam kovaca koji bi to kvalitetno odradio, mislim bi odradio ali pitanje je kako bi ga posle okalio. Kod mene sto ima kovaca znam da klepaju sekire ali kako bi odradili raonike ne znam i ne bih eksperimentisao. Ko je Branko i kako radi, po porudzbini ili mu odneses nov pa ga on povije. Ne znam kako bih to izveo ako porucim nove posalju mi brzom postom i to je to, ako me razumes.
 
Ugao raonika u odnosu na zemlju sam napravi po volji. Kod 755/756 uglavnom treba smanjiti taj ugao, tj. u originalu je raonik previše podboden (uspravan u odnosu na zemlju) pa čupa i kida zemlju i pravi veliki otpor, a bolje bi bio da je više položen u odnosu na zemlju, onda seče. To rešiš tako što na donjoj ivici kozlaca (ispod rupa za šrafove) zavariš neku tanju armaturu da odigne donji kraj raonika (oštricu). Ja sam to radio i bilo je super. Kod Leoparda je kontra, on ima isuviše položen raonik u odnosu na zemlju pa se teško zabada u zemlju ako je tvrdo, ali sa druge strane se jako lako vuče. Kod njega podmećeš nešto na gornju ivicu kozlaca gde legnu raonici (iznad rupa za šrafove) da obori donji deo raonika na dole...
 
Poslednja izmena:
Nekada sam baš o tome pisao u nekoj od tema,
Uvek sam na plugu nosio rezervne raonike i u traktoru ELEKTRODE njih sam podbacivao pod raonik u zavisnosti gde ga treba nagnuti!


Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Dukej a kako posle zaranja plug pošto vrh raonika gubi napadni ugao , zar nebi trebalo da se vrh malo savije ka dole.
 
Nazad
Vrh