Plug - osnovna tema

Rodjak bi da kupi plug ravnjak tri brazde ili 3 + 1. Za traktor Belarus 1221.3. Imate li neki da preporučite?

Kod nas ih se prodala gomila zadnjih godina, a postali su jaki i sa cijenom. Svi oru odlično, ima ga kolega, kaže da ulazi u beton i zaorava sve živo, ali da se brzo troše potrošni dijelovi, e sad koliko je kome to brzo...

Ako me išta nervira kod pluga to je loše okretanje zemlje, još ako vraća pod točak onda bi ga najradije isjekao brusilicom. Neki dan sam sa mojim df 75 ks probao plug imt 757.2 u kukuruzovini koju je obrao dvoredni berač posle kiše. Nije mi se svidjelo oranje nikako. Brazdu je samo prislanjao a ponekad se dešavalo da je na mjestima vrati pod točak. Dubina je bila oko 27 cm a brzina 8 km/h. Ista slika je bila sa istim plugom a sa kumovim traktorom df 62 ks ali je on išao 4.5 km/ h nije mogao brže. Da dodam za mog dajca 75 ks ovaj plug 757.2 14 coli je vukao lako na 27 cm dubine ali nisam baš siguran da bi tu dubinu orao sa 3x12 coli. Zaključak, imt 757.2 za mene plug nije neki orač, to sam i prije tvrdio a sad i potvrdio. Moj bivši vogel not fop bečej 756.2 sa kopijom daske un 300 je bolje orao od imt. Sad je u planu proba pluga Heger 3x12 coli isto na kukuruzovini.

Prinos, da, pa ne utiče mnogo 😊,al me najviše nervira spremanje u proleće gde je u jesen bilo loše zaorano sa 757,kad ne zatrpa dobro žetvene ostatke oni ni ne strunu do proleća...
I dalje smatram da za te pare ne može puno bolji da, se kupi, al da je dobar nije...

Prinos, da, pa ne utiče mnogo 😊,al me najviše nervira spremanje u proleće gde je u jesen bilo loše zaorano sa 757,kad ne zatrpa dobro žetvene ostatke oni ni ne strunu do proleća...
I dalje smatram da za te pare ne može puno bolji da, se kupi, al da je dobar nije...
Da neravno do bola, ajd prljavo mi nije problem. Mislim da ima polovnih ravnjaka boljih, ali mozda su svi niži.
Ne znam, ima li ko iskustva sa onim 757 sa kverneland glavama. Možda je Bubu imao.
Generalno, možda 757 malo bolje radi ako je pitomija zemlja i solidno sposoban macan.

Ne drobi brazdu nikako i teško se vuče.Kada nemaš i ne znaš za bolji on je zakon, kada probaš i uzoreš x hektara sa malo sposobnojim plugom samo ti se kaže ko kosi a ko vodu nosi.

Lepota je u oku posmatraca.
Kao kad neko kaze da je Leopard krivi gredelj dobar plug, okrene mi se zeludac.
757 je sasvim odlican plug za nekuh 500e,ako mu se ubace pretpluznjaci to postaje drugi plug.
Ne kazem da nema bjih,ali su skupi i retki. Ovako u svakom selu bude 1 godisnje neki 757 da se prodaje i uvek u komsiluku moze dobar da se nadje. Po meni nije resenje ici negde 200km za dvobrazni plug.

Ја са предпрошле год купио 757 од колеге са форума мето предплужњаке налепнице и сад оре штогод,за те новце боље нема.

Nazad
Vrh