Plug - osnovna tema

Marko znam i da ume da rasturi i ponovo valjano podesi prenosni mehanizam na ciklonu sa dva diska. U mehanizaciju se razume Pedja, tu sam shvatio.
Ali cenu ne spušta, a ima iskustava da je ofarbao nešto što je bilo polomljeno.

Ako ovde na forumu nije objašnjeno bar 500 puta do sada nije nigde a koga mrzi da lista i čita ima na netu gomila tutorijala ali opet treba to odgledati, razumeti i shvatiti, to stoji.
Baća verujem, svi sve znaju a ponos im ne dozvoljava da pitaju nekoga ko ima takav plug da im objasni pa teraju tako.

Kod nas su stigli 4 i 5 brazdi obrtaci razni marki jedan nov kleverand ostalo polovni i nijedan nisu uspeli sami da nasteluju ,sve ih je stelovao majstor koji radi u Mitrosremu . Bilo je u pocetku samostelovanja to je bilo sacuvaj boze . Mene nije kupio stelovanjem nego nacinom prodaje zakaci plug za svoj traktor i pokaze kako ore i onda kupovina dok je svuda gde sam gledao bilo sacuvaj boze garancija itd

Da me ne razumeš pogrešno, nemam ništa protiv ikoga, svako bira šta će kupiti za svoj novac.Kod njega u svakom momentu ima zanimljivih plugova u ponudi i ko je čvrsto rešio da kupi a ne može nigde da nađe aman zaman otići će tamo. Ostalo je istorija.

Sve ok drug . Ja se bas nesto ne razumem u to gvozdje imali smo dva pluga 610 16 i 757 30 oba nova uzeta i nikad problema sa njima i hteo sam opet nov al prevrtac al srce hoce a **greška klokoće pa sam gledao polovne sto sam duze gledao sve vise nisam znao sta hocu . Video sam na oglasu svidelo mi se i kupio i to je to za sad ga necu menjati.

Sve je to kako gledas,nas standard ne dozvoljava svakome da kupi novo pa trazimo polovno,a kupovina polovnog je ko macka u dzaku, nikad neznas dok ne isprobas.mozda taj plug je u ekstra stanju samo je ofarban a mozda je i varen ali ako ore kako treba pa sta ako je varen.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Nije problem ako je varen i ako je greda potpuno ravna. Problem biva ako je izgubio uglove prilikom varenja. Na 1m razmaka izmedju glava ti ne vidis 3-4cm da li bezi levo ili desno a onda kad ores desava se da to ne moze da se nasteluju obe strane jednako. Pa ni majstor iz Mitrossrema ga nece nastelovati.

Najvažnija stvar kod podešavanja obrtača je da poluge na traktoru budu iste visine tj. da podizne poluge budu jednake dužine (na nekim traktorima lijeva je fiksna, desna podesiva). Metar u ruke i izmjeriš od osovince do osovinice, mora biti potpuno isto. Tek kada je to podešeno, ideš na plug. Prošle godine susjed kupio obrtač sa tri brazde i zove me da mu podesim. Ja ponio metar i libelu, on me pita jesi ti normalan šta će ti to. Prvo na traktoru krenem da podesim, on opet zanovijeta mora desna da se podesi. Ja ga odje*em i kažem mu eto podesi kad znaš i idi ori. Ode on a odem i ja na moju parcelu, prošlo 2 sata kad eto ga ide, ajd molim te podesi ovo ništa ne valja. Uvedem ga u brazdu i uzore mi tako 1000m2 dok sam mu "riktao" plug ;)

Nazad
Vrh