Plug - osnovna tema

Imam pitanje za sve forumase. Kupio sam jednu dasku za imt 756 plug, neznam iz koje firme, ali ona loše prevrće zemlju. Čak sam primetio kad podu im oko tridesetak cm ona uopšte ne može da prevrne brazdu samo je odbaci. Šta preporučuje te???

Ajd da pitam i ovde pošto sam postavio pitanje u pogrešnoj temi(Oranje).Gde da kupim dobre deflektore za plug 756 pošto su mi oni plastični popucali?

Imam pitanje za sve forumase. Kupio sam jednu dasku za imt 756 plug, neznam iz koje firme, ali ona loše prevrće zemlju. Čak sam primetio kad podu im oko tridesetak cm ona uopšte ne može da prevrne brazdu samo je odbaci. Šta preporučuje te???

Da poplicis i da povecas brzinu.756 su predvidjeni do 25cm.Mozda se provuces na 27cm, neko je bese pisao da dubina treba biti nekoliko cm manja od zahvata.Kada je isto nece da radi lepo.

Kako nastelovati plug obrtac da ore jednako tj da se ne poznaju sastavi jedne i druge strane. Mislim da se vidi na slikama ta razlika. A deluje iz kabine da svaka brazda ravnomerno hvata.
dafb21358a6ea4fe40e30de57124f7b9.jpg
6b34c6bd48ed733e332f03fd97a44aff.jpg
a2221ff80fbe69ae9ea370702cc1632d.jpg

Послато са Moto G (5S) уз помоћ Тапатока

Plug Kverneland VD 100 '89. godište, ful oprema, 950 kg, daske No. 9, zahvat 3×14", dubina od 25÷27 cm, traktor Rusvaj 952.2, brzina 8,2÷8,8.
Na repište posejana pšenica Horsch-ovom sejalicom za direktnu setvu, umesto ugara potanjirano, orano pre većih padavina pa ima grumenja.

Nakon sto sam ga doterao prvo sam stelovao ovu "normalnu" desnu stranu. Vukao je plug bas dosta u neoorano, uspeo sam posle 3-4 kruga da nastelujem kako treba. Kad sam okrenuo, nije bilo kose buce i sa malo dodatnog stelovanja slagalo je lepo. Probacu i sa nagibom.

Gogo7441,
zar si odustal od Kvernija?

IMT577dv,
ako si dotjerao plug da nemaš kose vuće i imaš jednaki zahvat svih brazda, prvo provjeri jesu li ti kugle, kad plug nije prikopčan, na lijevoj i desnoj podiznoj poluzi na istoj visini. Kada je to postignuto, onda ti ostaje još samo usklađivanje duljine toplinga i bočne nagnutosti pluga. Plug bi bočno trebao biti u položaju da zid brazde bude okomit na površinu zemlje. Nikako se to ne smije raditi skraćivanjem ili produljenjem vertikalnih poluga kao na ravnjaku.

Ukoliko ne možeš nikako dobiti jednaku širinu i dubinu brazdi na lijevu i desnu stranu, možda je plug deformiran. Samo u slučaju, ako je plug deformiran, si možeš pokušati pomoći skraćivanjem ili produljivanjem jedne vertikalne poluge hidraulike.

@iwanho Nisam, pa imam još jednog doma! :D
Već skoro 7 godina tražim trobrazdni vario plug lakše konstrukcije, i nikako da se potrefi.
Isprobavao sam Regenta od kolege i ove i prošle godine, i nisam mu našao neku manu.
Ovaj je bio u susjednom selu, provjereno dobar, sve na njemu odgovara mojim zahtjevima, i morao sam ga imati...

Gogo,
kad sam kupil Goldonija koji je u biti voćar (uzak i kratak, 50 KS, 1,7 m međuosno i 2 t) tražil sam nekog Lemkena ili Vogela (okretači) 2x12", a naletio na starog Regenta. Djeluje preteško za taj traktor, ali se lako vuče. U lakšoj zemlji bez problema 2x14", ali sam ga ipak suzio na 2x12". Zadovoljan sam sa svime osim sa zastarjelim pričvršćenjem pretplužnika (jednim vijkom lijevi i desni).

Dobri su to plugovi, ovaj moj ima duge daske, a kolegin ima kraće, ali obadva lijepo rade i lagano idu. Mada mi se čini da se Kverni mrvicu lakše vuće, ali ovo kaj sam sad orao nije baš mjerodavno...

Nakon sto sam ga doterao prvo sam stelovao ovu "normalnu" desnu stranu. Vukao je plug bas dosta u neoorano, uspeo sam posle 3-4 kruga da nastelujem kako treba. Kad sam okrenuo, nije bilo kose buce i sa malo dodatnog stelovanja slagalo je lepo. Probacu i sa nagibom.
Na slici koliko vidim je simptom da prva glava hvata previse, treba kolenastu pomeriti

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Jbm li ga iz kabine deluje da nije tako ali ucinilo mi se i to, kad vidim slike vec mi nekako drugacije u odnosu na uzivo. Imam jos 2ha da dostelujem to kako treba, jbg steta sto mi nije ostalo vise za oranje. Ali nisam smeo da rizikujem da odlazem oranje da cekam drugi plug. Ali uglavnom sve radim sa stelovanjem sa zadrskom nekom da ne rastelujem drugu stranu.

Nazad
Vrh