Plug - osnovna tema

Za takav vario plug finansijski se moraš otvoriti pošteno ne bitno da li je ravnjak ili obrtač.

Orao sam prošle godine sa takvim plugom.Što se tiče samog oranja jako lepo slaže brazdu, lako se vuče, ravno iza njega kao tepsija.Razmak između brazda mu nije impozantan tj.tesan je i još ima te opruge koje smetaju.Masa mora biti izrazito sitna inače guši da poludiš čak i u isečkanoj strnjici.

Nisam isao da uzivo pogledam ovaj plug, rece mi preko telefona da je klirens 80cm i da ima pretpluznjake. Gledao sam jos neke na oglasima u tom nekom cenovnom rangu do 3000-3500e ovaj je najvislji. A uzivo sam gledao jednog Vogela LM 950. Ali ne znam kako bi on zaoravao kukurzovinu. Najvise mi je zbog toga jer slamu baliram jedino mi kukuruzista problem za zaoravanje.

Da,ti vario plugovi stelujuci su dosta skuplji.Moram uzeti prevrtaca jel imam 3 parcele od 5-6 hektara ali nepravilnog oblika.Sa ravnjakom napravim 10 slogova i razora dok je preorem.
Ne bih imao vise od 2500- 3000e maksimum da izdvojim za plug.Videcu jos par dana kakve su mi opcije pa po sistemu 3 puta meri jednom seci :)

Da li bi mi neko mogao ppmoći? Planiram da napravim točak za plug. Ne znam od cega bi mogao da napravim osovinu na koju bi stavio tocak i koje lezajeve bi trebao da postavim na isti. Tocak sam planirao da stavim rezervni od auta (manjih dimenzija, mislim da je od golfa 2). Svaki savjet je dobro dosao

Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока

Ovako nešto je u planu
f9919c5ebd8b0453d06393fa9b70f0a4.jpg

Šta si postavio dole kao osovinu za točak, tj jesi stavljao neke lezajeve ili si samo postavio na osovinu i kako si ga ucvrstio (na srednju rupu ili na četiri šarafa kao što se stavlja na auto)

Marko, potraži osovinu zadnjeg točka od G-2 ili Audi 80-100. One su montažne pa će ti to olakšati pravljenje. Takođe uzmi doboš od G ili A jer je doboš ujedno i glavčina za ležajeve. Točak stavi od 14 coli jer od 13 možda neće biti dovoljno jak, ustvari zavisi koji ti je plug, a ćopavac ni u ludilu ne stavljaj.
Možeš i od zastave uzeti zadnju osovinu+glavčinu+doboš ili disk, ali je ona malo teža za centriranje, kao i bilo koja prednja osovina (rukavac) od auta.

Gumu izmi da je ćelava da nema šare 1_2mm najviše, obavezno sa unutarnjom, nikako tubeles!
Ostavi je izduvanu da leži do pola, onda ne lepi blato!! Provereno
Itočak odmakni što više od pluga i od nosača da ne guši masa izmedju!!
Ovde je original nosač ali je pravljena duža osovina da odmakne točak od nosača, i točak je gumeni čelav da ne lepi glavčina sa lezajima je od jugića
1803071e7f665b01dea4d8b3e0833902.jpg

Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora

Da,ti vario plugovi stelujuci su dosta skuplji.Moram uzeti prevrtaca jel imam 3 parcele od 5-6 hektara ali nepravilnog oblika.Sa ravnjakom napravim 10 slogova i razora dok je preorem.
Ne bih imao vise od 2500- 3000e maksimum da izdvojim za plug.Videcu jos par dana kakve su mi opcije pa po sistemu 3 puta meri jednom seci :)
Plug podesis na 3x40cm i teras gde je tesko 6-7km/h gde je lako 9-10km/h. Mi smo tako orali Kejsom od 127ks. Vario i slicno je skupo i nisam siguran da mozes za 3k evra uzeti nesto iole solidno. Gledaj da ima 100+cm izmedju brazda, 80+cm visina i da je piramida sto jaca. Kada ima predpluznjake svaki ce orati lepo, naravno ako nije pokrivljena greda. Gledaj zastupljenije marke kada budes uzimao zbog raonika, dasaka itd.

Gumu izmi da je ćelava da nema šare 1_2mm najviše, obavezno sa unutarnjom, nikako tubeles!
Ostavi je izduvanu da leži do pola, onda ne lepi blato!! Provereno

Пре неки дан, док сам орао, на њиву која је у суседној дужи, долази мој комшија да оре и док смо се зауставили на ленији да прозборимо коју, видим да на плугу има пнеуматски котач, а гума ганц нова, она тврда, ја б' реко од виљушкара и... чистач котача (кога смо успут и притегли јер се разлабавио). Онако у ребусу, питам га који ће му чистач, ако већ има пнеуматски котач... јер као, важи да се на њих земља не 'вата... А он каже да се 'вата без пардона... а ја остао у чуду.

Значи, фора је у томе са се подеси притисак да гума може довољно "да живи". Ја све држао да пнеуматски котач аутоматски значи да се земља не лепи.

Ja sam razmišljao da napravim nosač kao na Vogel plugovima, a točak cu najvjerovatnije postaviti sa glavcinom (ako je nadjem na otpadu), ako ne onda cu kod tokara napraviti osovinu i kucista za lezajeve i to smontirati slicno kao crtalo

Marko. Ja sam dole stavio kuciste sa lezajevima od mesalice za beton, ima dva lezaja. Ostalo je slicno kao na slici sto si gore postavio.

Vidicu kako cu to napraviti ima cijelu zimu pred sobkm za nekoliko projekata koje sam planirao

Nazad
Vrh