Plug - osnovna tema

Trobrazdni L Vogel plugovi su kao novi dolazili sa petom plaza samo na trećoj plužnoj glavi. Nakon što su se plazevi na Vogelu jednog mog kolege istrošili, on reši da ih zameni ali da stavi i pete plazeva na sve tri glave. Danas je išao da ore i nikako nije mogao da podesi plug za oranje, prvu glavu nikako nije mogao da namesti na pun zahvat već je stalno jedva nešto malo hvatala. Plug je stalno bežao na orano, toliko da se desna poluga skroz približila gumi. Pokušavao je sve i svašta ali bez rezultata, a iskusan je orač i sigurno zna dobro da ušteluje plug. Kad već ništa nije pomoglo, reši da skine pete plaza na prve dve glave jer je takav bio kad je nov došao. Odmah je plug pobegao u neorano i prva glava je imala pun zahvat. Vratio je podešavanja na ona koja su bila pre današnjeg oranja i plug je dalje radio bez greške. Plug je sad reagovao na svako podešavanje odbrazda i zabrazda, dok sa petama plaza na prve dve glave nije odgovarao ni na jedno podešavanje.

Može li mi neko objasniti zbog čega smetaju pete plaza na prve dve glave trobrazdnog L Vogela? Ja sam sad na moj dvobrazdni M Vogel stavio nove palzeve i pete na obe glave, ali nisam još išao da orem pa da vidim kako će se kod mene ponašati plug jer i moj nije imao petu plaza na prvoj glavi (prethodni vlasnik mi je rekao da je tako došao iz Austrije - on ga je novog kupio).

Trebao sam svojim dvobraznim Regentom premetnjakom orati jako tešku zemlju. Preteško za traktor kojim orem. Skinuo sam prve glave i na njihovo mjesto stavio zadnje koje imaju duže plazove tako da sam dobio jednobrazni premetnjak. Nakon tog oranja više te glave nisam skidao, samo sam dodao otraga glave koje su prije bile naprijed. Nemam nikavih problema s podešavanjem pluga.

Ja se bojim da ga poteram toliko. Brzina peta kornjača na mtz 82 na oko 1700 obr je oko 7 km/h, jedino kad bih išao 6. kornjača ili 5. zec a to mi se čini jako brzo i za ovu godinu teško ali nisam ni probao.
Sale, koliko brzo ti ideš?
Dok sam imao dvobrazni 757 išao sam 4 brza 1900-2000 obrtaja a to mu dođe preko 8-8,5km zimsko oranje a za žito i ugarenje 6 kornjača.

Trobrazdni L Vogel plugovi su kao novi dolazili sa petom plaza samo na trećoj plužnoj glavi. Nakon što su se plazevi na Vogelu jednog mog kolege istrošili, on reši da ih zameni ali da stavi i pete plazeva na sve tri glave. Danas je išao da ore i nikako nije mogao da podesi plug za oranje, prvu glavu nikako nije mogao da namesti na pun zahvat već je stalno jedva nešto malo hvatala. Plug je stalno bežao na orano, toliko da se desna poluga skroz približila gumi. Pokušavao je sve i svašta ali bez rezultata, a iskusan je orač i sigurno zna dobro da ušteluje plug. Kad već ništa nije pomoglo, reši da skine pete plaza na prve dve glave jer je takav bio kad je nov došao. Odmah je plug pobegao u neorano i prva glava je imala pun zahvat. Vratio je podešavanja na ona koja su bila pre današnjeg oranja i plug je dalje radio bez greške. Plug je sad reagovao na svako podešavanje odbrazda i zabrazda, dok sa petama plaza na prve dve glave nije odgovarao ni na jedno podešavanje.

Može li mi neko objasniti zbog čega smetaju pete plaza na prve dve glave trobrazdnog L Vogela? Ja sam sad na moj dvobrazdni M Vogel stavio nove palzeve i pete na obe glave, ali nisam još išao da orem pa da vidim kako će se kod mene ponašati plug jer i moj nije imao petu plaza na prvoj glavi (prethodni vlasnik mi je rekao da je tako došao iz Austrije - on ga je novog kupio).
Ja sam stavio na dvobraznog obrtaca vogela ona sve brazde velike plazove i radio je dobro

Sta moze biti problem kad plug s' vremena na vreme u toku brazde samo krene da se kosi u neorano? i onda se posle nekog vremena vrati i tako opet....kao da udje u neki tezi deo zemlje i traktor malo promeni zvuk a plug se samo kosi i bezi u levo...i tako da kazem ujebe sve....sta moze biti razlog tome? Smanjivao sam dubinu prve brazde ali onda ne baca dovoljno pa se vide razlike u oranju....inace je imt 756 vk u pitanju

Na tom plugu je baš izražena kosa vuča ako udje u neku trag od kombajna ili u zbijeno zemljište,pogotovo ako je traktor malo šireg traga,isti traktor vuče IMT 757 2x35 ili regent 2*35cm ima kose vuče al daleko daleko manje ako udje u tvrdo ili u neki dobro ugaženi trag.

Ja sam imao taj plug i isto kao i ti nema sta mu nisam radio da smanjim kosu vuču i toliko me je izludeo i prodam ga i od kolege dobijem na korišćenje 757 ,preporodio sam se,em ga je lakše vukao em lepo mogu pratiti red na kukuruzištu i bolje guta žetvene ostatke. I jednom prilikom kod kuma orem sa 757 a on regentom PLUTO istog zahvata ista dubina ista njiva i on je imao još pretpluznjake,ja trazio da ga prekačim za svoj traktor i da probam ,kad sam zakačio i krenuo mislio sam da plug nisam spustio koliko je još lakši za vući,stim što mnogo bolje drobi zemlju i okreće brazdu od imta. I posle dve godine potrage nadjem takav isiti plug i kupim ga i evo kod mene je od 2012 godine i prezadovoljan sam.

Imam ja taj plug i sa IMT 560 ga je nemoguće namestiti da radi bez kose vuče. U lakoj zemlji se to ne oseti toliko, ali u zbijenoj se baš oseti. Sa Rakovicom 65 taj plug je počeo lakše da radi kad sam suzio zadnji trap za jedan korak od fabričkog. A sa IMT 540 (sa Fiatovim motorom) je radio bez kose vuče.

Vuce ga 560, stari tip....cuo sam da se 757 dosta lakse vuce, ali nsiam siguran da 560 moze da ga vuce...sve u svemu isti slucaj kao kod tebe zeljko, izludjivanje svake godine....a za regent cu probati da nadjem ko ima da probam u selu....sa kojim traktorom si vukao plugove? ne znam koliki mu je razmak izmedju guma...izmericu kad odem na selo bas, da li i to igra ulogu? ima uze gume od njegovih sirokih standardnih da moze da sparta :)
@pop step da li mislis da da pomeram rucicu ka nazad? ili si na nesto drugo mislio?
@dukej bas tako, u laksoj zemlji nije toliko strasno, kad udje u rit muke zive....samo se krivi....

Plug 756 je po dimenzijama kao stvoren za ove manje imt (549, 542...) dok 560 ima preširok zadnji trap i teško ga je uštelat. Ja radim s rakovicom i 755 raširenim na 13 cola i ide solidno ali još nije idealno...

Nisam mislio na kolenastu osovinu nego na centralnu osovinu gde kacis plug na traktor.Tu odvrnes granicnike i prosiris prvu brazdu.Ceo plug pomeris u levo kad gledas odnazad.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka

Ја сам коленасту на мом IMT 756.3 гурнуо скроз до краја и опет морам мало да га забраздим на ручки да би за рујом ишао како треба

Moze i 756 da se namesti da ore bez kose vuce,drugar ima 577 i 756 i u oranju uvek borba sa kosom vucom probano je svasta ali je uvek bila prisutna dok nam jednom nije dunulo da desnu bolcnu za kacenje okrenemo sa unutrasnje strane ali tu se javio problem kad smo je izvrnuli posto je konusna onda smo nasli drugu bolcnu koja je mogla da udje sa unutrasnje strane sve smo to napakovali i otisli na njivu dostelovali smo plug i isao je kao metak kose vuce nije bilo uopste ali je problem nastao posle uzorana 2 jutra bolcna je bila slaba pa je pukla,kad bi se rupa razbusila i napravila odgovarajuca bolcna to bi islo bez problema...

Послато са SM-J510FN помоћу Тапатока

Ja sam to imao na mom 757 i resio tako sto sam popustio te granicnike i pomerao po malo dok nije nestala kosa vuca.Da se razumemo bilo je malo kose vuce al to onda stelujes nagibe na toplingu i polugi.Kad ga dobijes bez kose vuce slobodno dotegni poluge nemoras skroz ostavi malo lufta i to ti je to.
e58938309149136fda5dac5763789d29.jpg

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh