Plug - osnovna tema

I na tarabi pise.....Praksa je praksa a papir je zna se za sta.....:osmeh:
Ovo sa slike je plug mog drugara,prvi vlasnik,kupio ga njegov matori 198 i neke za fergusonce 539,probali da okrenu osovinu da stoji normalno i nema sanse da ore,kasnije moj drugar probao i on,kao matori nema pojma i isto,nema sanse da ore,nece u zemlju da ga ubijes.
Ove jeseni sam imao ovakav plug na sredjivanju i bas probam da okrenem osovinu i zakacim za 540 i pravo u njivu,ljudi nema sanse da ide u zemlju,to nemoze da se nasteluje da ore kako treba.Vratio osovinu ovako natraske da stoji,ore fantasticno.
I ja nisam verovao ali za sve postoji prvi put....:osmeh:
To je falilo kod mojih plugova,da se okrene osovina...Mirko je pravi mastor,,,moji plugovi sada oru da ih nemogu prepoznati...samo su sada malo nezgodni za nosenje.

- - - - - - - - - -

Rade pogledao sam tvoj plug pa da ti pomognem,tacnije resim problem.Na tvom plugu je osovina namestena sasvim kontra za ovaj tip pluga.Tvoj plug treba da ima namesteno sasvim naopako osovinu ,kontra od klasicnog IMT pluga inace nema sanse da ore kako treba.Sacu da ti iskopam sliku pa cu postaviti.:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

1zydawh.jpg

- - - - - - - - - -

5aqcnp.jpg
okrenuo sam osovinu...sacekao i evo danas sam probao plugove...nemogu ih prepoznati...oru za medalju....30 godina su stajali po strani....Mirko je pravi majstor....Hvala ti Mirko.!

- - - - - - - - - -

Ljudi moji...falilo je samo sa se okrene osovina. nemogu prepoznati svoje plugove. Sve pohvale za Mirka.

- - - - - - - - - -

Mirko...dali bi resilo problem nosenja posto ih nisim sa fergusonom da se tu stavi osovina od Imt 751 ili Olt osjek...ili Leopard. Kakvo je tvoje misljenje.

Hvala Rade!Osovinu nemoj da menjas jer samo tako kako je sada radi posao kako treba,nije to fabrika dzabe tako namestila u startu.Problem nosenja jedino resavas stelovanjem desne poluge gore-dole i toplinga i to je to za transport.:ppozdrav:

Steta sto nemam sta da orem, jer bih bas probao da stavim moju osovinu ovako.
Mada, Mirko, jel ova prica vazi samo za imt 754 ili moze da se primeni i na mom 756.25? Znam da bi to trebalo probati, nego pitam da li je na 756.25 fabricki kao kod klasicnog IMT pluga, ili je isto osovina ovako "naopaka"?

I ja sam bio sumnjicav,priznajem...ali sam ipak uradio kako mi je Mirko rekao..razlika je tolika da nemozes prepoznati svoj sopstveni plug...i netrazi posle obrtanja osovine neko posebno stelovanje...cini mi se da se sam namesio bas kako treba....cudno ali istinito..

Na 756 to ne pije vode.

Fino meni plug radi kada se nasteluje, nego sam razmisljao u pravcu da su i kod mene kverneland daske, pa da je to nekako povezano.
Sa druge strane, 756.25 nije fabricki "naopak", i samim tim, ne treba ga praviti da bude naopak.
Meni samo nije jasno kako neki ljudi savrseno oru sa 754 kod kojih je osovina kao na standardnom 756 a eto neki ne mogu da oru dok ne nameste ovako osovinu. Nema mi nikakve logike. Kod mene u selu ima 3 pluga 754, kod svih su osovine kao kod 756 i svi hvale taj plug.

Steta sto nemam sta da orem, jer bih bas probao da stavim moju osovinu ovako.
Mada, Mirko, jel ova prica vazi samo za imt 754 ili moze da se primeni i na mom 756.25? Znam da bi to trebalo probati, nego pitam da li je na 756.25 fabricki kao kod klasicnog IMT pluga, ili je isto osovina ovako "naopaka"?
Na 756.25 osovina ide klasicno kao i kod ostalih IMT plugova.

imag1431.jpg
imag1432.jpg
imag1438.jpg
imag1436.jpg
imag1435.jpg
imag1433.jpg
Dodao sam na 756.2 trecu brazdu, ojacao sam plug dodavanjem jos po jedne ploce koja nosi pluznu glavu i sada sam dobio zahvat po glavi 32cm.

Ovaj mali topling između prve glave i kolenaste će biti problem kod zaoravanja kukurzovine, tj. plug će tu lako zagušiti.

Upravu si, kada sam ga isprobao na 70 ari mi je par puta zagusio, ali je leva strana bila zavarena nize, sada sam malo podigao pa cu videti, ali ako nebude glavilo znacice dosta u rasterecenju glavne rucice, a ako bude radice brusilica.

Nazad
Vrh